Συνταγματική εκτροπή συνιστά η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση σύμβασης για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από τον νομικό οίκο Freshfields Bruckhaus Deringer, για την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα, διαπιστώνει η Νομική Υπηρεσία (επί του προηγούμενου Γενικού Εισαγγελέα). Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Οικονομικών για το 2020, δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν οποιαδήποτε ποινικά ή αστικά αδικήματα λόγω κατάχρησης εξουσίας.

Αρχικά, το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία πως δεν επρόκειτο για αγορά παρεχόμενων νομικών υπηρεσιών από το κράτος, για αυτό δεν πρέπει να εφαρμοστεί η σχετική εγκύκλιος του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης ανέφερε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου νομικού οίκου συνάδει με τις πρόνοιες της εγκυκλίου, με βάση την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εξαιρεί μια σύμβαση από το πεδίο εφαρμογής του περί της Ρύθμισης Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων Νόμου, όταν εγείρονται θέματα απόρρητης φύσης ή για την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φιλάσθενοι εργαζόμενοι: Τα ευρήματα έκθεσης της Ελεγκτικής

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει πως οι πληροφορίες που δόθηκαν από το υπουργείο στον Γενικό Εισαγγελέα ήταν ελλιπείς, σε βαθμό που να θεωρούνται ουσιαστικά παραπλανητικές. Επίσης, διαπιστώνει πως δεν λήφθηκε οποιαδήποτε έγκριση από τον Γενικό Εισαγγελέα, όπως προβλέπει η εγκύκλιος του Υπουργικού. Παράλληλα, διαπιστώνει πως το υπουργείο υπέβαλε την πρόταση στο Υπουργικό, χωρίς προηγουμένως να λάβει τις απόψεις και θέσεις του Γενικού Λογιστηρίου. Υποστήριξε πως η απόφαση του Υπουργικού δεν ήταν νόμιμη, ενώ δεν ήταν συμβατός με το νόμο, τις αρχές χρηστής διοίκησης, διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης ο τρόπος χειρισμού του θέματος από το Υπουργικό.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας είχε σημειώσει πως αρχικά το υπουργείο θα έπρεπε να εξασφάλιζε τη δική του έγκριση και στη συνέχεια η πρόταση να υποβαλλόταν στο Υπουργικό. Βάσει της έκθεσης, η απόφαση του υπουργείου για διορισμό νομικού οίκου πάσχει, εφόσον συνιστά μια συνταγματική εκτροπή. Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας είχε τονίσει, επίσης, πως το γεγονός ότι οι υπηρεσίες έπρεπε να παρασχεθούν το συντομότερο, δεν συνιστούσε λόγο για κατ’ ανάγκη απευθείας ανάθεση, επισημαίνοντας πως το υπουργείο θα μπορούσε να ακολουθήσει μια σύντομη διαδικασία διαπραγμάτευσης με μικρό αριθμό κατάλληλων παροχέων συμβουλευτικών υπηρεσιών. Παρόλο, που το υπουργείο δεν έλαβε την έγκριση της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Λογιστηρίου, η σύμβαση δεν είναι παράνομη. Επίσης, είχε αναφέρει πως δεν τίθεται θέμα αστικής ευθύνης και ποινικών αδικημάτων.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως στάλθηκε απόρρητη επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα ενώ η απόφαση του Υπουργικού συνάδει με την σχετική εγκύκλιο. Μάλιστα, σημειώνει ότι λόγω του επείγοντος του θέματος και της κρισιμότητας της κατάστασης εκ παραδρομής δεν ζητήθηκαν οι απόψεις του Γενικού Λογιστηρίου.