Έξι μέρες σήμερα από τη στιγμή που ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης μάς προειδοποίησε για έκπληξη, αλλά ακόμα δεν μας την έκανε. Ίσως για να μας αιφνιδιάσει και να μη χάσει το νόημά της. Ίσως για να μην αποκαθηλώσει τα είδωλά μας, αφού όπως ανέφερε «στη δομή μιας πυραμίδας εμπορίας ναρκωτικών μπορεί να έχει άτομα που θαυμάζουμε για τη σωστή επιχειρηματική τους δραστηριότητα». 

ΟΕΒ και ΚΕΒΕ πάντως δεν διαμαρτυρήθηκαν πως με τις δηλώσεις αυτές διασύρονται τα μέλη τους, αφού η αλήθεια είναι πως αρχίσαμε -ως λάτρεις, τώρα τελευταία, των σεναρίων- να προσπαθούμε να σκεφτούμε ποιους επιχειρηματίες εννοεί ο κύριος υπουργός. Και για να είναι άξια εντυπωσιασμού τα ονόματά τους, μάλλον δεν είναι άγνωστοι ψιλικατζήδες. 

Ο Αλέξης Μαυρομιχάλης πάντως, άλλως Αλεξούι, δεν είναι, αφού ο ίδιος συγκαταλέγει τον εαυτό του, έστω και σε εισαγωγικά, στον υπόκοσμο.  Αν και η αλήθεια είναι πως η έκπληξη ήρθε τελικά από αυτόν. Μέχρι και απόσπασμα από κείμενο του Γάλλου οικονομολόγου Κλοντ Φρεντερίκ Μπαστιά παρέθεσε σε ανάρτησή του που απευθυνόταν στην Αστυνομία. «Όταν ο νόμος και η ηθική συγκρούονται μεταξύ τους, ο πολίτης έχει τη σκληρή επιλογή είτε να χάσει την αντίληψή του περί ηθικής είτε να χάσει το σεβασμό του προς τους νόμους». 

Μετά την παράδοση του φιλοσοφικού αποσπάσματος, ο Μαυρομιχάλης αποκαλύπτει τη δράση του. «Τους μόνους που ενοχλήσαμε συμπτωματικά λίγες μέρες πριν τις σταυροφορίες σας ήταν κάτι τοκογλύφους – μεγαλεμπόρους ναρκωτικών που διαφημίζουν τη φιλία και τις στενές σχέσεις με αξιωματικούς της Αστυνομίας και για να μην παρεξηγηθούμε ότι θέλουμε να το παίξουμε κυνηγοί των ναρκεμπόρων, το κάναμε για λόγους που αφορούν την ασφάλειά μας, ασφάλεια που εσείς μας εμποδίζετε να παρέχουμε στους εαυτούς μας».

Ένας άνθρωπος με πλούσιο ποινικό μητρώο δουλεύει ψιλό γαζί τον υπουργό, του παραδίδει μαθήματα και την ίδια στιγμή αποκαλύπτει πως έχει πειράξει κάποιους, τοκογλύφους – μεγαλεμπόρους ναρκωτικών. Με ειλικρίνεια, πάντως, διασαφηνίζει πως δεν το παίζει κυνηγός ναρκεμπόρων, αλλά το έκανε για αυτοπροστασία. Σε λίγο μπορεί να προβεί και σε διάγγελμα. Και γιατί όχι; Μια χαρά τα λέει και με πολύ περισσότερο ενδιαφέρον στο λόγο του. Ακόμα και φιλοσοφικά αποφθέγματα μπορεί να παραθέσει, ενώ τα πλείστα μέλη της ηγεσίας της Αστυνομίας θα ψάχνουν να μάθουν ποιος είναι ο Μπαστιά. Πέρα από την πλάκα όμως, είναι κατάντια υπουργός και ηγεσία της Αστυνομίας να παρακολουθούν απαθώς να τους παραδίδει μαθήματα ένας άνθρωπος με πλούσιο ποινικό μητρώο.

[email protected]