Η 84η Μοίρα της Βασιλικής Αεροπορίας – RAF Ακρωτηρίου, η μοναδική στρατιωτική ιπτάμενη μονάδα του Ηνωμένου Βασιλείου που παρέχει υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης, συμπληρώνει φέτος πενήντα χρόνια υπηρεσίας στην Κύπρο.

 

Ανακοίνωση των ΒΒ αναφέρει ότι η Μοίρα συγκροτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1972 και εξοπλίστηκε αρχικά με το ελικόπτερο Whirlwind, με έδρα τόσο στην Αεροπορική Βάση – RAF Ακρωτηρίου, όσο και τη Λευκωσία, εκτελώντας επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης και αναλαμβάνοντας καθήκοντα του ΟΗΕ.

 

Το 1984 εισήγαγε την εναέρια πυρόσβεση, επιχειρώντας συχνά μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, «σώζοντας αμέτρητες ζωές στην πορεία».

 

Από το 2003, το Griffin HAR2 είναι το βασικό ελικόπτερο της 84ης Μοίρας και έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, προστίθεται.

 

Ο Διοικητής της Μοίρας, Επισμηναγός Jean – Marc David, ανέφερε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, υπενθυμίζοντας τις συμμετοχές στις ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης «ΝΕΜΕΣΙΣ» και «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» και στην άσκηση πυρόσβεσης «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

 

Την περασμένη εβδομάδα, η 84η Μοίρα γιόρτασε το ορόσημο παρελαύνοντας με την σημαία της Μοίρας και πετώντας με το ελικόπτερο της. Πραγματοποίησε επίσης «πτήση σχηματισμού» πάνω από όλες τις περιοχές στις οποίες έχει επιχειρήσει τα τελευταία 50 χρόνια.

ΚΥΠΕ