Δεν τίθεται θέμα χαλαρώσεων εντός της εβδομάδας, ωστόσο όπως λέχθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής βρίσκεται ήδη υπό μελέτη πλάνο μικρών χαλαρώσεων υπό τη μορφή αναπροσαρμογής των μέτρων που αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται βάσει διαταγμάτων, ώστε να διορθωθούν στρεβλώσεις που σήμερα εντοπίζονται, να απλοποιηθούν και να είναι δυνατό να εμποδίζουν μεν τη διασπορά του ιού, να έχουν δε μακροχρόνια ισχύ, χωρίς να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε χθες προκαταρκτικά και πρόταση του υπουργού Υγείας για άρση των απαγορεύσεων εισόδου σε συγκεκριμένους χώρους στα ανεμβολίαστα παιδιά (μέχρι 18 ετών), χωρίς ωστόσο να διαμορφωθούν εισηγήσεις, αφού δεν αποκλείεται η ΣΕΕ να κληθεί στη συνέχεια, ίσως και την ερχόμενη Τρίτη, να μελετήσει πακέτο μικρών χαλαρώσεων, οι οποίες θα προωθηθούν ακολούθως στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Στις αναπροσαρμογές αυτές θα περιλαμβάνεται όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», και άρση της απαγόρευσης του χορού στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης και δεν αποκλείεται να περιληφθεί τελικά και άρση κάποιων απαγορεύσεων, που αφορούν τα ανεμβολίαστα άτομα γενικά, αν και χθες μερίδα των μελών της ΣΕΕ τάχθηκε εναντίον των χαλαρώσεων σε μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα πληγεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Άλλα μέλη της Επιτροπής, βεβαίως, υπέδειξαν ότι τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης έχουν ήδη φθάσει σε επίπεδα που δεν δίνουν και μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση.  

Για τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέλη της ΣΕΕ ενέκριναν τα όσα είχαν συζητήσει κατά τη σύσκεψή τους την περασμένη εβδομάδα και ως εκ τούτου πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι: 

Το «Test to stay» θα επεκταθεί σε νοσηλευτήρια και Αστυνομία, αφού όμως προηγηθούν συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αφού καταρτιστεί από κοινού πλάνο πρακτικής εφαρμογής του. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου. 

Εισάγεται και στα νηπιαγωγεία το πρόγραμμα των εβδομαδιαίων τεστ. Θα γίνεται όμως προαιρετικά και θα αφορά τα παιδιά των οποίων οι γονείς θα δίνουν τη συγκατάθεσή τους.

 Οι στενές επαφές, θα μπορούν να αποδεσμευτούν από την απομόνωσή τους εάν υποβάλλονται την 7η ημέρα σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και όχι υποχρεωτικά σε μοριακή εξέταση, όπως ισχύει σήμερα.

Προς συζήτηση τέθηκε και το θέμα της αναπροσαρμογής ή του καταρτισμού, όπου κρίνεται απαραίτητο ιατρικών πρωτοκόλλων βάσει των οποίων οι γιατροί ενεργούν κατά τη διαχείριση ασθενών με κορωνοϊό. Ούτε και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο δεν λήφθηκαν χθες αποφάσεις. Όπως πληροφορούμαστε η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό καταγράφονται καθημερινά από τον ΟΚΥπΥ και τυγχάνουν επεξεργασίας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 39 από τα 59 δείγματα με την παραλλαγή Όμικρον σε νοσοκομεία

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του «Test to stay» και σε άλλες υπηρεσίες, το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», επεξεργάζεται ήδη κάποια σενάρια τα οποία και θα τεθούν τις επόμενες ημέρες για συζήτηση στους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς να αποκλείεται να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων χωρών και να εφαρμοστεί και στην Κύπρο το πρόγραμμα με την αξιοποίηση των self-test. 

Για τα νοσηλευτήρια βεβαίως δεν φαίνεται να προκύπτει ανάγκη για καταρτισμό ειδικού πλάνου, αφού οι εργαζόμενοι θα εξετάζονται με την είσοδό τους στον χώρο εργασίας τους. 

Για την Αστυνομία, το τελικό πλάνο θα καταρτιστεί κατόπιν συνεννόησης μεταξύ υπουργείου Υγείας, ηγεσίας της Αστυνομίας και Συνδέσμων που εκπροσωπούν τα μέλη του Σώματος και θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την ανάλογη και απαραίτητη προετοιμασία του υπουργείου Υγείας σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα.