Έφεση καταχώρησε άμεσα ο Γενικός Εισαγγελέας κατά της απόφασης που εξέδωσε προχθές το Ανώτατο Δικαστήριο, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος που αφορά στην αποκάλυψη στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και/ή ιδιωτική επικοινωνία.

Είναι ο δεύτερος νόμος που κρίνεται ως αντισυνταγματικός μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου, όπου έκρινε τον περασμένο Οκτώβριο παράνομη την κατακράτηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από τους παροχείς, τονίζοντας πως ο Νόμος 183(Ι)2007 αντιβαίνει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και την εφαρμοστέα ενωσιακή νομολογία.

Σχετική αίτηση με την οποία αμφισβητήθηκε η νομοθεσία επί της οποίας εκδόθηκε διάταγμα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων υπόπτου στα πλαίσια της υπόθεσης των 84 κιλών στη Λεμεσό, είχε καταχωρηθεί από το δικηγορικό γραφείο Δημητρίου & Δημητρίου ΔΕΠΕ. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατηγορούμενοι προκάλεσαν μπάχαλο σε δίκη

Στην επιχειρηματολογία από τον δικηγόρο της Νομικής Υπηρεσίας, υποστηρίχθηκε ότι στην κρινόμενη περίπτωση, αντικείμενο του διατάγματος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού αποτέλεσε συγκεκριμένη συσκευή για συγκεκριμένο ύποπτο, με σαφή περιγραφή τόσο των αδικημάτων για τα οποία το διάταγμα εκδόθηκε όσο και των στοιχείων του ιδίου του υπόπτου. Αναφερόμενος στον Νόμο 183(Ι)/2007, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως σε αντίθεση με εκείνον, ο Νόμος 92(Ι)96 δίδει πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα συγκεκριμένης επικοινωνίας και κατά τρόπο στοχευμένο.

Από πλευράς της η υπεράσπιση υπέδειξε ότι ο περιορισμός στο δικαίωμα της επικοινωνίας, μπορεί να είναι αναγκαίος εάν υφίσταται ανάγκη λήψης μέτρων για τον επιδιωκόμενοι σκοπό δημόσιου συμφέροντος, αλλά η αναγκαιότητα, όπως ερμηνεύεται από τη ΔΕΕ σημαίνει επίσης ότι τα ληφθέντα μέτρα πρέπει να είναι λιγότερο επεμβατικά σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές δυνατότητες για την επίτευξη του ίδιου σκοπού. Στην απόφασή του το Ανώτατο βρήκε ότι δεν προσφέρεται κανένα στοιχείο προσδιοριστικό του χρόνου διατήρησης των δεδομένων αυτών. Δεν προσδιορίζεται ο χρόνος αποθήκευσης των δεδομένων ή ο χρόνος καταγραφής της συνομιλίας σε σχέση και αναφορικά με τον χρόνο κατά τον οποίο προέκυψαν υποψίες εναντίον του αιτητή και τον χρόνο κατά τον οποίο αντιμετωπίζονταν ως ύποπτος ή υπόδικος.

Μετά την απόφαση αυτή, που ανατρέπει όλη την πρακτική για υποθέσεις για τις οποίες απαιτούνται τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, η Νομική Υπηρεσία κατέθεσε έφεση αμφισβητώντας το σκεπτικό της.