Στα ύψη έφτασαν οι αγορές μέσω διαδικτύου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα ψώνια με φυσική παρουσία στα καταστήματα με τον τρόπο που ξέραμε μέχρι σήμερα. Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, αν και καταγράφεται μεγάλη αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια στις online αγορές, εντούτοις η χώρα μας φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), το 2016 το ποσοστό της Κύπρου στις online αγορές βρισκόταν στο 38%, ενώ το 2021 καταγράφηκε μια αρκετά μεγάλη αύξηση, με το ποσοστό αυτό να φτάνει στο 59%. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να βάζει την Κύπρο ψηλά στους πίνακες της Στατιστικής Υπηρεσίας για το online shopping, καθώς βρίσκεται στην 6η θέση από το τέλος σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Πρώτη χώρα στις διαδικτυακές αγορές είναι η Ολλανδία με ποσοστό 94%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 74%.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις ηλεκτρονικές αγορές καταγράφηκαν στην Τσεχία (+27 ποσοστιαίες μονάδες), τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία (+26 ποσοστιαίες μονάδες έκαστη), καθώς και την Κροατία και τη Λιθουανία (και οι δύο +25 ποσοστιαίες μονάδες).

Τα πιο δημοφιλή προϊόντα

Όπως καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat, οι καταναλωτές που κάνουν online αγορές, δείχνουν προτίμηση στα είδη ρουχισμού, παπούτσια και αξεσουάρ σε ποσοστό 68%. 

Δεύτερη επιλογή αποτελεί το delivery από εστιατόρια, το fast food και το catering σε ποσοστό 31% και τρίτη επιλογή είναι τα είδη σπιτιού όπως έπιπλα, διακοσμητικά και είδη κήπου σε ποσοστό 29%.