Ωφελημένοι είναι οι ηλικιωμενοι που παρακολουθούν και ρυθμίζουν την αρτηριακή τους πίεση καθώς αυτή η πρακτική φαίνεται ότι τους προφυλάσσει από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η σχετική ανάλυση δημοσιεύθηκε στο Wiley την επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρίας και περιελάμβανε την ανάλυση εννέα μελετών επί συνόλου 38.779 ενηλίκων, ηλικιακού εύρους 66-84 ετών και διαστήματα παρακολούθησης διάρκειας 2 έως 5,8 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χρειάστηκαν 1,7 χρόνια για να αποτραπεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ανά 200 ηλικιωμένους που έλαβαν πιο εντατική αντιυπερτασική θεραπεία. Με άλλα λόγια η  πιο εντατική αντιυπερτασική θεραπεία σε 200 ενήλικες προλαμβάνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από 1,7 χρόνια.

Για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με αρχική συστολική αρτηριακή πίεση κάτω από 150 mmHg, ο χρόνος που απαιτείται για να δουν βελτίωση (δηλαδή πρόληψη του εγκεφαλικού) ήταν  μεγαλύτερος  από 1,7 χρόνια, ενώ για εκείνους με συστολική αρτηριακή πίεση πάνω από 190 mmHg,  ήταν μικρότερος από 1,7 χρόνια.

Ο χρόνος που απαιτείται για να αποδώσει η θεραπεία είναι σημαντικός παράγοντας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με περιορισμένο προσδόκιμο ζωής, οι οποίοι ωστόσο μπορεί να παρουσιάσουν άμεσα ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω μιας πρόσθετης φαρμακευτικής αγωγής.

Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός που εξετάστηκε έχει προσδόκιμο ζωής μεγαλύτερο του 1,7 έτους οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι ηλικιωμένοι ενήλικες με υπέρταση θα ωφεληθούν από την πιο εντατική αντιυπερτασική θεραπεία όσον αφορά την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

ygeiamou.gr