Μια μεγάλη λίμνη με στάσιμα νερά, που γρήγορα διαπιστώνεις από την αφόρητη μυρωδιά πως είναι λύματα και ένας μεγάλος σωρός από σκουπίδια, συνθέτουν ένα αποτρόπαιο σκηνικό στην είσοδο ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων, που παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα. Είναι εκεί που τελειώνει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ξεκινούν οι βαρύτατες ευθύνες… 

Δεκάδες άτομα, στην πλειοψηφία τους αιτητές ασύλου από αφρικανικές χώρες, διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες σε έξι πολυκατοικίες, που βρίσκεται δίπλα από τη λίμνη της Ορόκλινης. Ανάμεσά τους έγκυες, βρέφη και παιδιά. 

Η κατάσταση που επικρατεί, αποτελεί υγειονομική βόμβα για την περιοχή, αφού τα λύματα από τα διαμερίσματα βγαίνουν στον δρόμο, ενώ δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο υδροδότησης. Στην είσοδο των κτηρίων, ανάμεσα σε λύματα και σπασμένα έπιπλα, βρίσκονται μεγάλα ντεπόζιτα, τα οποία γεμίζουν υδροφόρες, προκειμένου να έχουν κάποιες μέρες νερό οι διαμένοντες. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πουρνάρα: Καθημερινή μάχη επιβίωσης – Αλήθειες για τη δομή

Το απίστευτο είναι ότι για να διαμένουν στο συγκεκριμένο συγκρότημα αυτοί οι άνθρωποι, το Κράτος πληρώνει στην ιδιοκτήτρια εταιρεία, ποσό που ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Για κάθε ένα από τους διαμένοντες, παραχωρείται στον ιδιοκτήτη 100 ευρώ μηνιαίως με τους ίδιους να δίνουν, όπως λένε, άλλα 25 ευρώ έκαστος. Σε κάθε διαμέρισμα, διαμένουν τέσσερα άτομα, άρα η εταιρεία εισπράττει 500 ευρώ.  

Ο «Φ» έπειτα από καταγγελία που δέχθηκε, βρέθηκε στην περιοχή και συνομίλησε με ενοίκους, οι μαρτυρίες των οποίων συγκλονίζουν, αφού περιγράφουν μια κατάσταση, που οφείλουν άμεσα να διερευνήσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες. 

Μητέρα από το Κόνγκο, με βρέφος δύο μηνών μας ανέφερε πως το νερό τελειώνει την ίδια ημέρα, που γεμίζουν τα ντεπόζιτα. «Μένουμε πάνω από 200 άτομα εδώ. Μπορεί να μείνουμε τρεις με τέσσερις μέρες χωρίς νερό. Όταν υπάρχει νερό, το ζεσταίνουμε στην κουζίνα για να κάνουμε μπάνιο. Όποτε παραπονιούμαστε για κάποιο πρόβλημα δεν επιλύεται». 

Κάποιοι ένοικοι, μάλιστα, υποστηρίζουν πως λόγω του ακατάλληλου νερού, έβγαλαν εξανθήματα. «Αυτό το παθαίνω επειδή κάνω μπάνιο από το νερό που μας βάζει. Παθαίνω αλλεργία», λέει ο 19χρονος από τη Σομαλία, δείχνοντας τα χέρια του. 

Την ημέρα που βρεθήκαμε στην περιοχή, οι ένοικοι δεν είχαν νερό, ενώ στο συγκρότημα διαμερισμάτων, υπήρχε μεγάλος σωρός από σκουπίδια. «Είπαμε στον ιδιοκτήτη να φέρει ένα αυτοκίνητο να τα βάλουμε και είπε “όχι”. Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι», ανέφερε νεαρός από την Σομαλία.

«Ψάχνουμε φαΐ στα σκουπίδια»

Οι δεκάδες αλλοδαποί, ανάμεσά τους έγκυος 8 μηνών και δύο γυναίκες με βρέφη, λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα για τη διαβίωσή τους από το Κράτος που, όπως λένε, δεν επαρκεί.  

«Εάν έρθεις τώρα να δεις το ψυγείο, δεν έχει τίποτα μέσα. Υπάρχουν μέρες που βγαίνουμε έξω και ψάχνουμε στα σκουπίδια, για να δούμε μήπως πέταξαν κάποιοι κάτι. Πολλές νύκτες κοιμάμαι νηστικός», λέει ο Μουμπάρακ από τη Σομαλία.

Ανάμεσά στους ενοίκους και η Μόχα, μια δασκάλα από τη Σομαλία. Κάθε μέρα πηγαίνει σε επιχειρήσεις στην Ορόκλινη ζητώντας δουλειά. «Αν μου δώσουν άδεια, τότε είναι εύκολο να βρω δουλειά. Ξέρετε γιατί ήρθα εδώ; Στη χώρα μου έχει τρομοκράτες. Εδώ κοιμάμαι τα βράδια, διότι κανένας δεν σε πιέζει να κάνεις κάτι που δεν θέλεις. Το όνειρό μου είναι να βρω δουλειά για να μπορέσω να επιβιώσω».   

«Ουδέν σχόλιο» από τον ιδιοκτήτη

Ο «Φ» επικοινώνησε και με τον ιδιοκτήτη των διαμερισμάτων, ο οποίος είπε πως λόγω του ότι εκκρεμούν αγωγές που κατέθεσε εναντίον του Κοινοτικού Συμβουλίου για το δίκτυο υδροδότησης, δεν επιθυμεί να προβεί σε κανένα σχόλιο.

Σοβαρότατες καταγγελίες από τον κοινοτάρχη

Σοβαρότατες καταγγελίες εναντίον του ιδιοκτήτη, έκανε ο Κοινοτάρχης Ορόκλινης, Νεόφυτος Φακοντής, αναφέροντας ότι το συγκρότημα δεν έχει πιστοποιητικό τελικής εγκρίσεως. Από το 2017, μάλιστα, το Κοινοτικό Συμβούλιο, προχώρησε στην αποκοπή του δικτύου ύδρευσης λόγω μεγάλης οφειλής. 

«Γι’ αυτό μεταφέρει νερό στις πολυκατοικίες, κάτι το οποίο απαγορεύεται. Δύο φορές έκανε επέμβαση στο κεντρικό σύστημα υδρεύσεως, για να συνδέσει το νερό και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Επίσης, είχε συνδέσει τα λύματα του συγκροτήματος με αγωγό ομβρίων υδάτων και θα κατέληγαν στη λίμνη. Ειδοποιήθηκε το Υγειονομείο και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και του επέβαλαν πρόστιμο. Η υπόθεση είναι στο Δικαστήριο».  

Το Κοινοτικό Συμβούλιο έστειλε επιστολές προς τον υπουργό Εσωτερικών και την υπουργό Εργασίας ζητώντας να κλείσουν οι πολυκατοικίες, αλλά και στον Γενικό Ελεγκτή καταγγέλλοντας διασπάθιση δημοσίου χρήματος. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν δημιούργησαν πρόβλημα και δεν έχουμε πρόβλημα μαζί τους. Έχουμε πρόβλημα, όμως επειδή ζουν σε πρωτόγονες συνθήκες», υπέδειξε ο κ. Φακοντής. 

Από το 2017 οι καταγγελίες

Ο έπαρχος Λάρνακας, Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του κοινοτάρχη, αναφέροντας ότι έγιναν καταγγελίες στο γραφείο του, το 2017 και το 2018 και ότι ετοιμάστηκε έκθεση πταίσματος εναντίον των ιδιοκτητών. 

«Ετοιμάστηκε έκθεση πταίσματος, για μη συμμόρφωση στους όρους έγκρισης της άδειας οικοδομής. Έπρεπε προηγουμένως να γίνουν συνέργειες με τα αρμόδια Τμήματα, για άμεσα μέτρα από πλευράς τους. Ταυτόχρονα, απευθυνθήκαμε στον Έφορο Εταιρειών, από τον οποίο περιμέναμε μεγάλο χρονικό διάστημα για να λάβουμε τα στοιχεία των ιδιοκτητών. Η έκθεση στάλθηκε ακολούθως στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες».

Ανέφερε, μάλιστα, ότι όταν το Τμήμα Περιβάλλοντος ετοίμασε το εξώδικο για τα λύματα, ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε να το παραλάβει και κινήθηκαν περαιτέρω νομικά μέτρα εναντίον του.

Κληθείς να απαντήσει για ποιο λόγο, αφού διαπιστώθηκαν τόσες παρατυπίες από τόσες κρατικές Υπηρεσίες δεν έγιναν άμεσες ενέργειες για να εκδοθεί πιστοποιητικό ακαταλληλότητας των κτηρίων, ο έπαρχος Λάρνακας ανέφερε πως «δεν ελέχθηκε η πολυκατοικία, επειδή δεν υποβλήθηκε αίτηση για τελικό πιστοποιητικό έγκρισης». Πρόσθεσε ακόμη πως τα θέματα που αφορούν στις συνθήκες υγιεινής εμπίπτουν στο Υγειονομείο και το Τμήμα Περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι ενημερώθηκε σχετικά από τον «Φ» και η υφυπουργός Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, η οποία ανέφερε πως θα διερευνήσει την υπόθεση και θα επανέλθει.