Φωνές, εντάσεις, αντιπαραθέσεις, απειλές για σύλληψη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ και σκηνικό πολέμου από το πρώτο λεπτό της χθεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία μελετούσε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το ΓεΣΥ.  

Καβγάδες μεταξύ βουλευτών, επιθέσεις κατά του ΟΑΥ, έντονες συζητήσεις μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής και φιλοξενουμένων, διαφωνίες σε ψηλούς τόνους μεταξύ βουλευτών και υπουργών, ανταλλαγή χαρακτηρισμών. Οι υπέρμαχοι και οι πολέμιοι του ΓεΣΥ και υπονοούμενα εκατέρωθεν σε μια συνεδρίαση, η οποία είχε ως κατάληξη τη δήλωση του Γενικού Ελεγκτή ότι θα παραδώσει στην Αστυνομία τα στοιχεία που έχει και τη σκληρή επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών από το ΑΚΕΛ. 

Η συζήτηση άνοιξε με την ανάλυση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, από τον Γενικό Ελεγκτή, ωστόσο η ατμόσφαιρα ήταν από την αρχή τεταμένη, αφού στις προσπάθειες του προέδρου του ΟΑΥ να δώσει απαντήσεις στις επισημάνσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, υπήρχε αντίδραση από τον πρόεδρο της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να ακολουθεί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αντιπαράθεση μεταξύ του Ζαχαρία Κουλία και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΑΥ: Δεν υπάρχει έλλειμμα στο ΓεΣΥ – Ανησυχία ΠΙΣ

Επί της ουσίας, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της έκθεσής του, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία έκρινε εκτός νόμου την παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα νοσηλευτήρια του Συστήματος, αλλά και στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των αποζημιώσεων που λαμβάνουν τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ. 

Ο Γενικός Ελεγκτής έκανε λόγο για νοοτροπίες από πλευράς του ΟΑΥ, οι οποίες διαχωρίζουν τα νοσηλευτήρια σε «φίλους και εχθρούς» και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει στην περίπτωση των επιδοτούμενων ασθενών, τους οποίους αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας, επειδή, όπως υποστήριξε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, «ο ΟΑΥ αρνείται να αναλάβει». Αναφέρθηκε, επίσης, στις υπηρεσίες που προσφέρει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και ακόμα δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, επιρρίπτοντας και πάλι ευθύνες στον ΟΑΥ. 

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περισσότερο, όταν πήρε τον λόγο ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή οι πολίτες πληρώνουν για την υγεία τους €1.670 και οι εργαζόμενοι €3.322», ενώ όπως υποστήριξε, με βάση τα δεδομένα του ΓεΣΥ θα έπρεπε να πληρώνουν €1.200 και €2.300 αντίστοιχα». Στην τοποθέτηση αυτή του υπουργού Οικονομικών, αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος υπέδειξε ότι τα στοιχεία της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνουν εντελώς διαφορετικούς αριθμούς. Η παρέμβαση του κ. Λουκαΐδη προκάλεσε την οργή του προέδρου της Επιτροπής, με αποτέλεσμα τα δύο μέλη του κοινοβουλίου να ανταλλάξουν μεταξύ τους πυρά, με τον Ζαχαρία Κουλία να λέει «εν αλλού το πρόβλημά σου. Εν δέχεστε να πει τίποτε κανένας για το ΓεΣΥ τζιαι είδαμεν τα χαΐρκα του» και τον Γιώργο Λουκαΐδη να του απαντά ότι «οι προθέσεις σας σε αυτή τη συνεδρίαση είναι εμφανείς». Στην αντιπαράθεση μπήκε και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος απάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ επικαλούμενος παλαιότερες δηλώσεις του Γιώργου Λουκαΐδη οι οποίες εμμέσως πλην σαφώς κατέτασσαν τον Κωνσταντίνο Πετρίδη στην ομάδα των «πολέμιων του ΓεΣΥ». «Εσείς είστε πολέμιος του ΓεΣΥ και δεν σας επιτρέπω να λέτε ότι είμαι πολέμιος του ΓεΣΥ. Εσείς θεωρείτε τον εαυτό σας υπέρμαχο, αλλά έπρεπε να ξέρετε ότι ένας υποστηρικτής του ΓεΣΥ πρέπει να απαιτεί εφαρμογή του νόμου, και εγώ αυτό απαιτώ. Να εφαρμόζεται ο νόμος, όπως έχει ψηφιστεί». 

Ο υπουργός Οικονομικών έστρεψε τα πυρά του και στον διευθυντή του ΟΑΥ Ανδρέα Παπακωνσταντίνου για δηλώσεις του στα ΜΜΕ, οι οποίες αφορούσαν τη διαφωνία που είχε προκύψει την περασμένη εβδομάδα και  την κατάθεση στοιχείων από πλευράς του Οργανισμού στο Τμήμα Φορολογίας. «Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του είπε ότι οι δηλώσεις του Υπουργού, σχολιάζοντας δικές μου δηλώσεις, ήταν ατυχείς. Δεν γίνεται ο εκπρόσωπος του ΟΑΥ, ένας δημόσιος λειτουργός να αναφέρεται με αυτό τον τρόπο στις δηλώσεις του υπουργού». Ο διευθυντής του ΟΑΥ επιχείρησε να απαντήσει, χωρίς ωστόσο να του δοθεί ο λόγος. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που ο ΟΑΥ έπρεπε να εντάξει στο ΓεΣΥ αλλά ακόμα δεν το έπραξε, λέγοντας ότι «ενώ αυτές οι υπηρεσίες έπρεπε να πληρώνονται από τον ΟΑΥ πληρώνονται από το πάγιο Ταμείο». 

Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αποχώρησε στη συνέχεια από τη συνεδρίαση λόγω άλλων υποχρεώσεων, ανέφερε: «Είμαι υπέρ του ΓεΣΥ. Είμαι υπέρ του να εφαρμοστεί ως έχει, να γίνει προάσπιση του σφαιρικού προϋπολογισμού. Όσοι λένε ότι είναι υπέρμαχοι του ΓεΣΥ πρέπει να συμφωνούν με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία του Συστήματος». 

Η συζήτηση συνεχίστηκε σε ψηλούς τόνους, ενώ σε κάποια στιγμή ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Αστυνομίας ο οποίος είχε κληθεί στη συνεδρίαση, υπέδειξε ότι από τη στιγμή που υπάρχει παρανομία «κανονικά πρέπει να τους συλλάβετε όσους παρανομούν», εννοώνοντας τη διεύθυνση και το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. 

Οι τόνοι έπεσαν αρκετά, όταν τον λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος κάλεσε όλους «να κατανοήσουμε ότι το ΓεΣΥ είναι ένα μωρό δύο χρόνων το οποίο πρέπει να αφήσουμε και να βοηθήσουμε να περπατήσει και να μην το σκοτώνουμε».

Ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, ο οποίος πήρε τον λόγο μετά τη συμπλήρωση τριών ωρών συνεδρίασης, επιχείρησε να απαντήσει σε όλα όσα είχαν τεθεί από τον Γενικό Ελεγκτή και τον υπουργό Οικονομικών. Απαντώντας στις καταγγελίες ότι ο ΟΑΥ αρνείται να πληρώσει για ποσά τα οποία κατέβαλε το υπουργείο Υγείας και αφορούν την επιδότηση ασθενών, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «στο ποσό το οποίο ζητείται περιλαμβάνονται κονδύλια εκατομμυρίων για παραπομπή ασθενών σε εκτός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια της Κύπρου, αλλά και άλλες επιδοτήσεις ασθενών. Ο ΟΑΥ δεν μπορεί να πληρώσει ούτε σεντ σε νοσοκομείο που δεν είναι συμβεβλημένο στο ΓεΣΥ και εκτός τούτου δεν μπορούμε να πληρώσουμε για δαπάνες που έγιναν για υπηρεσίες τις οποίες εμείς δεν γνωρίζουμε». Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τις συμβάσεις των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, υπενθύμισε ότι «το μνημόνιο συναντίληψης στη βάση του οποίου έγιναν τα συμβόλαια είχε υπογραφτεί από τον ΟΑΥ, την Κυβέρνηση μέσω του τότε υπουργού Υγείας και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια». Υπέδειξε επίσης ότι «στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ συμμετέχουν τόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας όσο και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Όλοι ήταν ενήμεροι για όλες τις κινήσεις και δεν μπορούμε τώρα να λέμε είναι παράνομος ο ΟΑΥ».

Πυρ κατά του Κωνσταντίνου Πετρίδη

Επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Ελέγχου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος κατήγγειλε με γραπτή δήλωσή του τον Κωνσταντίνο Πετρίδη ότι μονομερώς προχωρεί σε αποκοπή €103 εκατομμυρίων από το ταμείο του ΓεΣΥ. «Σήμερα, αυτό που έχει καταγραφεί και επισημοποιηθεί είναι η νέα μεθόδευση για να χτυπηθεί ο χαρακτήρας και η φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Ανομολόγητος στόχος όλων των πολέμιων του ΓεΣΥ, ήταν και παραμένει να αλλάξει η φιλοσοφία και ο χαρακτήρας του. Απέτυχαν να εμποδίσουν την ψήφιση της νομοθεσίας όσο και να το προσπάθησαν, απέτυχαν να κρατήσουν εκτός ΓεΣΥ τους παρόχους υγείας, γιατρούς και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που τελικά εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ. Απέτυχαν και σε όλες τις υπόλοιπες μεθοδεύσεις τις οποίες προώθησαν». Τώρα, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, «η μεθόδευση από πλευράς υπουργού Οικονομικών στοχεύει να πλήξει τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, αφού όπως πληροφορηθήκαμε σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προχωρήσει μονομερώς στην αποκοπή €103 εκατ. από το ταμείο του ΟΑΥ, ενώ σκοπεύει να αποκόψει άλλα €50 εκατ.». «Προφανώς, επειδή το ΓεΣΥ ήταν και παραμένει βιώσιμο και εύρωστο, οι κυβερνώντες επιδιώκουν να τραυματίσουν και να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα και την προοπτική του ΓεΣΥ, με τέτοιου είδους αποφάσεις».

Η Νομική Υπηρεσία ετοιμάζει τα νέα συμβόλαια

Επί της ουσίας του προβλήματος που προέκυψε μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, βάσει της οποίας η παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ είναι εκτός νόμου, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «έχει συμφωνηθεί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ότι ο ίδιος θα μελετήσει τα συμβόλαια που του απέστειλε ο ΟΑΥ και ανάλογα με το τι θα μας συμβουλεύσει, εμείς θα το ακολουθήσουμε. Ό,τι μας πει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, με τον οποίο είχαμε συνάντηση μαζί με τον ΟΑΥ την περασμένη εβδομάδα, και εμείς και ο ΟΑΥ θα το ακολουθήσουμε». Με στόχο «να μην ξηλώσουμε 20 νοσηλευτήρια αυτή τη στιγμή, μάλλον καταλήγουμε στο ότι με τη λήξη του κάθε συμβολαίου, όταν θα γίνεται η ανανέωση θα μπαίνουν σε εφαρμογή αυτά που θα μας υποδείξει η Νομική Υπηρεσία». 

Για τα υπόλοιπα ζητήματα που εγείρονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο ίδιος θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ την ερχόμενη εβδομάδα «με στόχο να δούμε και τα θέματα που αφορούν τις καταχρήσεις αλλά και τον καλύτερο έλεγχο, θα τα βάλουμε κάτω, θα μπουν χρονοδιαγράμματα και θα προχωρούμε με βάση αυτά που θα συμφωνήσουμε». 

Εάν, είπε ο κ. Χατζηπαντέλας, «αρχίσουμε τώρα, που το ΓεΣΥ προσπαθεί να τα βγάλει πέρα εν μέσω πανδημίας να το κτυπάμε και να μην δίνουμε χρόνο, τότε σίγουρα θα το σκοτώσουμε».