Την ημερομηνία 22/2/22 διάλεξε το Ντουμπάι για να εγκαινιάσει το φουτουριστικό μουσείο MOTF (Μουσείο του Μέλλοντος). Το οποίο περιγράφεται ως το πιο υψηλής τεχνολογίας αξιοθέατο στη χώρα. Ο εμίρης δε της χώρας, πιστεύει πως είναι το ομορφότερο αρχιτεκτόνημα του πλανήτη!

Το νέο μουσείο στο Ντουμπάι αποπειράται να μας δείξει τον κόσμο σε 50 χρόνια από τώρα, εκθέτοντας και προβλέποντας πώς οι λύσεις της επόμενης γενιάς -από την τεχνητή νοημοσύνη έως την εικονική πραγματικότητα- μπορούν να φέρουν επανάσταση. «Είναι ένα αρχιτεκτονικό και μηχανικό θαύμα, που διασχίζει με σιγουριά το παρελθόν και το μέλλον, εφαρμόζοντας προηγμένη τεχνολογία σε παραδοσιακές μορφές τέχνης» λένε οι άνθρωποι του μουσείου.  Μότο τους: «Δείτε το μέλλον, δημιουργήστε το μέλλον». 

 

Κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα και fiberglass, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Killa Design και έχει ήδη αναγνωριστεί από το National Geographic ως ένα από τα πιο πρωτότυπα μουσεία του κόσμου. Ο δε σεΐχης, Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, ηγεμόνας του Ντουμπάι, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα χαρακτηρίζοντας το, σε ένα tweet του, «το πιο όμορφο κτίριο στη γη».

Σχεδιασμένο για να είναι «αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό επίτευγμα», το μουσείο έχει σχήμα δακτυλίου με ένα κενό στο κέντρο, που επικάθεται σε έναν τύμβο καλυμμένο με γρασίδι. Η φουτουριστική μορφή του αποσκοπεί στο να «ανοίξει ένα νέο μονοπάτι, μακριά από τους πολυώροφους πύργους που κυριαρχούν στους ορίζοντες», σύμφωνα με τους δημιουργούς του.

 

​Ο φουτουριστικός σχεδιασμός σε σχήμα δαχτυλιδιού είναι συμβολικός. Η κυκλική δομή αντιπροσωπεύει την ανθρωπότητα. Κάθεται στην κορυφή ενός πράσινου τύμβου που συμβολίζει τη γη, ενώ το κενό παραπέμπει στο άγνωστο μέλλον. Η αραβική καλλιγραφία επάνω στο κτίριο μεταφέρει τρεις φράσεις του εμίρη της χώρας που δείχνουν και τις φιλοδοξίες του εμιράτου: «Μπορεί να μην ζούμε για εκατοντάδες χρόνια, αλλά τα προϊόντα της δημιουργικότητάς μας μπορούν να αποτελούν κληρονομιά αφότου έχουμε φύγει». «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που μπορούν να το φανταστούν, να το σχεδιάσουν και να το εκτελέσουν». Και «Το μέλλον δεν περιμένει. Το μέλλον μπορεί να σχεδιαστεί και να χτιστεί σήμερα».

Με έκταση 3230 τ.μ. και επτά ορόφους, το MOTF ύψους 25 μέτρων,  περιλαμβάνει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 1.000 θέσεων, ένα θέατρο διαλέξεων 345 θέσεων καθώς και πολυάριθμους εργαστηριακούς χώρους. Κάθε όροφος είναι σαν μια ταινία από το μέλλον. Μας οδηγεί σε ένα ταξίδι στο άγνωστο ως μια προσπάθεια να φανταστούμε το μέλλον και να αγκαλιάσουμε νέες δυνατότητες. Οι τρεις όροφοι φιλοξενούν εκθέσεις με επίκεντρο την ανάπτυξη πόρων του διαστήματος, τα οικοσυστήματα και τη βιομηχανία, την υγεία και την ευημερία. Ένας άλλος όροφος παρουσιάζει τεχνολογίες του κοντινού μέλλοντος που στοχεύουν να φέρουν επανάσταση, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις σε τομείς που περιλαμβάνουν την υγεία, το νερό, τα τρόφιμα, τις μεταφορές και την ενέργεια. Στον εξωτερικό χώρο περιβάλλεται από έναν κήπο με 100 είδη φυτών που αντικατοπτρίζουν την βιοποικιλότητα των Αραβικών Εμιράτων. 

​Το κέλυφος του κτιρίου κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας τεχνική «εκτύπωσης» χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Είναι μια από τις πιο σύνθετες κατασκευές του κόσμου και έχει κατασκευαστεί για να αντιπροσωπεύει την αναβίωση της αραβικής αριστείας στους τομείς στους οποίους πέτυχαν από την αρχή των πολιτισμών: επιστήμη, μαθηματικά και έρευνα. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια αστική δομή χαμηλών εκπομπών άνθρακα ενσωματώνοντας διάφορες μεθόδους, όπως παραμετρικό σχεδιασμό, ηλιακή ενέργεια, μηχανολογικές λύσεις χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και νερού, συστήματα ανάκτησης ενέργειας και νερού και άλλες βιώσιμες λύσεις.