Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τίθενται την ερχόμενη Δευτέρα πέντε νομοθετήματα που σχετίζονται με τη φορολογική πολιτική του κράτους.

Με το πρώτο νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος περί της Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα, έτσι ώστε να διευρυνθεί το πλαίσιο παρακράτησης έκτακτης εισφοράς από τόκους εισπρακτέους από εταιρικά χρεόγραφα, για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή 3% και οι εταιρικοί επενδυτές (πέραν από τα φυσικά πρόσωπα). Παράλληλα, συμπεριλαμβάνονται τα ταμεία συντάξεων, οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ημικρατικοί οργανισμοί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάνουν Ρώσους πελάτες και λεφτά, δικηγόροι – λογιστές

Όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο, τα εταιρικά χρεόγραφα για να εμπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή άμυνας θα πρέπει να είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο. Επιπλέον, ο τόκος ο οποίος αποκτάται στα πλαίσια της συνήθους διεξαγωγής της επιχείρησης δεν θα υπόκειται σε έκτακτη αμυντική εισφορά. Παράλληλα, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλεται εγγυητικό τέλος σε πιστωτικό ίδρυμα που επωφελήθηκε την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που δημιουργήθηκε, υπό προϋποθέσεις, από φορολογικές ζημιές. Με το νομοσχέδιο το οποίο τροποποιείται ο νόμος περί Φορολογίας του Εισοδήματος, εισάγεται πρόνοια με την οποία το πιστωτικό ίδρυμα θα επωφελείται τις ειδικές πιστώσεις φόρου με αντίτιμο την καταβολή του ετήσιου εγγυητικού τέλους προς το κράτος. Να σημειωθεί πως το εγγυητικό τέλος θα καθορίζεται από τον υπουργό Οικονομικών, με ανώτατο όριο τα €10 εκατ. τον χρόνο.

Επιπρόσθετα, θα συζητηθούν και κανονισμοί για την επίλυση φορολογικών διαφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τους κανονισμούς υιοθετείται υποχρέωση ενημέρωσης των αρμόδιων φορολογικών αρχών των κρατών μελών που εμπλέκονται σε μια φορολογική επίλυση διαφοράς όταν ο υπουργός Οικονομικών συγκροτεί τη Συμβουλευτική Επιτροπή. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η τροποποίηση των κανονισμών είναι αναγκαία μετά από παρατήρηση στην οποία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τη Δημοκρατία, καθώς δεν συμπεριέλαβε τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις στους κανονισμούς εναρμόνισης με την σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία. 

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Οικονομικών θα τεθούν και τα νομοσχέδια που τροποποιούν τον νόμο περί Φόρων Κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, η εθνική νομοθεσία εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή οδηγία για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, γίνεται και εναρμόνιση με τις διαρθρώσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά.