ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η κατοχική δύναμη, η Τουρκία, εμποδίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα για τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων. Αλλά, όπως σημειώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, τα προβλήματα πρόσβασης της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) σε πιθανά ή γνωστά σημεία ταφής δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές τις περιοχές, τις στρατιωτικές, όπως συναφώς καταδεικνύει πρόσφατο περιστατικό στην κατεχόμενη Λάπηθο, τον Ιανουάριο του 2022. Οι αναφορές αυτές περιλαμβάνονται σε μνημόνιο της Λευκωσίας, που υποβλήθηκε ενόψει του γεγονότος ότι από την περασμένη Τρίτη, έχει ξεκινήσει στο Στρασβούργο η τριήμερη συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εξεταστεί και η πτυχή των αγνοουμένων, στη βάση της απόφασης της 4ης διακρατικής προσφυγής «Κύπρου εναντίον Τουρκίας» και της απόφασης στην υπόθεση «Βαρνάβας και Άλλοι εναντίον Τουρκίας». Σημειώνεται πως η τουρκική πλευρά, με υπόμνημά της στο Στρασβούργο ζητά το κλείσιμο της επιτήρησης και των δύο αποφάσεων. Σαφώς και δεν την εξυπηρετεί η συζήτηση θεμάτων, που αφορούν τη συνεχιζόμενη από την πλευρά της, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

ΣΤΟ υπόμνημα παρατίθενται μια σειρά από περιπτώσεις, κατά τις οποίες η κατοχική δύναμη εμπόδισε την πρόσβαση για έρευνες, ώστε να εντοπιστούν τάφοι δολοφονηθέντων από τον τουρκικό στρατό κατοχής, στη διάρκεια της προέλασής του, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974. Η Λευκωσία ζητά από την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ να καλέσει τις τουρκικές αρχές να καταβάλουν τις αποζημιώσεις που έχει επιδικάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις συναφείς υποθέσεις, μαζί με τον τόκο και να υιοθετήσει ενδιάμεσο ψήφισμα για τις αποζημιώσεις, που αφορούν την ομάδα υποθέσεων «Βαρνάβα και Άλλοι».

Η ΤΟΥΡΚΙΑ, λοιπόν, αρνείται να βοηθήσει στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και προβάλλει εμπόδια. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, η Άγκυρα εξακολουθεί, επιμένει, στην παρελκυστική τακτική της. Αυτή η τακτική δεν επηρεάζει τους Ελληνοκύπριους συγγενείς αγνοουμένων αλλά και τους Τουρκοκύπριους, αλλά αυτό προφανώς είναι ψιλά γράμματα για την κατοχική Τουρκία. Δεν την απασχολεί ποσώς.

ΘΑ πρέπει να αναμένουμε την εξέλιξη των συζητήσεων στο Στρασβούργο, στα πλαίσια της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραμείνουμε μόνο σε αυτό το πεδίο. Θα πρέπει να αξιοποιούνται όλα τα εργαλεία, που υπάρχουν. Ο χρόνος «τρέχει» κι αυτό εξυπηρετεί πρωτίστως την κατοχική δύναμη και τους στόχους της. 

ΕΑΝ, όμως, η Τουρκία δεν θέλει να συνεργασθεί, υπάρχουν τρόποι να αλλάξει στάση και συμπεριφορά. Αν και τόσα χρόνια αυτό δεν έγινε, θα πρέπει να εξεταστεί από τη Λευκωσία και η οδός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, να «παγώσουν» τα κονδύλια που απορροφά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί έχουμε λόγο και ρόλο. Εύκολο δεν είναι, αλλά δεν δοκιμάσθηκε. Το γιατί δεν είναι της παρούσης. Παράλληλα, θεωρούμε πως θα πρέπει να αναληφθούν κι άλλες πρωτοβουλίες στον διεθνή χώρο για ανάδειξη αυτού του ανθρωπιστικού ζητήματος. Είναι ένα θέμα, το οποίο δεν μπορούν να βλέπουν κάποιοι πάντα μέσα από τον πολιτικό φακό των συμφερόντων τους.