Το Σάββατο 12.3.2022, στις 11.00 π.μ., χοροστατούντος του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Νεκταρίου θα τελεστεί τρισάγιο στην Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα με αφορμή την ταφή λειψάνων του νεαρότερου ήρωα της ΕΟΚΑ Δημητράκη Δημητριάδη. Θα ακολουθήσει η ταφή των λειψάνων του ήρωα στο κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου (Κοντού) στη Λάρνακα.

Ο μικρός ήρωας Δημητράκης Δημητριάδης πυροβολήθηκε και φονεύθηκε από Άγγλο στρατιωτικό κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης στην περιοχή του Αγίου Λαζάρου στις 14.3.1956.

Η οικογένεια του Δημητράκη, με γραπτό αίτημα της αποτάθηκε στον Επίτροπο Προεδρίας πριν από μερικούς μήνες για εντοπισμό των λειψάνων του, που για τόσα χρόνια δεν γνώριζαν που ευρίσκοντο μετά την ταφή της σορού του τον Μάρτιο του 1956 κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Τα λείψανα εντοπίστηκαν σε πολλαπλό τάφο στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου Κοντού και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου από την ομάδα γενετιστών του καθηγητή Δρα Μάριου Καριόλου.

Τα ταυτοποιηθέντα λείψανα του Δημητράκη θα ταφούν σε ατομικό τάφο που παραχώρησε, τιμής ένεκεν, η Μητρόπολη Κιτίου.

Ομιλητές κατά την τέλεση του τρισάγιου είναι οι Επίτροπος Προεδρίας, κ. Φώτης Φωτίου, μέλος της οικογένειας του ήρωα, καθώς και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-‘59.