Μπορεί να χρειαστεί μόνο μια σπίθα για να ανάψει μια τεράστια πυρκαγιά. Κι όταν η προπαγάνδα επισκιάζει την αλήθεια, εύκολα θα μπορούσε ένα λάθος ή μια προβοκάτσια να επιφέρει γενικότερη σύρραξη με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στο επίκεντρο αναλύσεων δεξαμενών σκέψης και βετεράνων διπλωματών και στρατιωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται, τις τελευταίες μέρες, η «ορατή πιθανότητα» για «καλύτερο σενάριο» ένας Γ’ Παγκόσμιος (συμβατικός) Πόλεμος και για «χειρότερο σενάριο» ένας πυρηνικός πόλεμος που θα καταστρέψει ολοσχερώς τον πλανήτη. 

Τα όσα δραματικά εξελίσσονται στην Ουκρανία και οι πολυεπίπεδες  αλυσιδωτές συνέπειες της ρωσικής εισβολής σε στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο οδηγούν ολόκληρο τον κόσμο σε αχαρτογράφητα νερά. Πολλοί αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ να «συρθούν» σε πόλεμο ανά πάσα στιγμή, ως αποτέλεσμα διαφόρων σεναρίων.

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλέστηκαν πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου κατεγράφησαν τουλάχιστον τέσσερεις συγκεκριμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες υπήρξε πραγματική απειλή στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Εάν δεν εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και εάν δεν προκύψει κάποια συμφωνία, εκτιμάται ότι όλο και περισσότερο θα ενισχύονται οι αντιδράσεις και οι επιπτώσεις για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τα χιλιάδες αθώα θύματα, ενισχύοντας συνάμα και την πιθανότητα λήψης αποφάσεων ή δημιουργίας επεισοδίων που θα συνέτειναν στην επέκταση του πολέμου εκτός Ουκρανίας.

Με βάση τις απόψεις που διατυπώνονται σε αρκετές αναλύσεις, όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνειδητοποιεί ότι η αντίσταση των Ουκρανών, οι πρωτοφανείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και οι απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις έχουν τεράστιο κόστος για την χώρα του και για τον ίδιο προσωπικά (ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα επί του εδάφους και αν θα ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις και κωμοπόλεις), προβλέπεται ότι θα γίνεται όλο και πιο επιθετικός, απρόβλεπτος και καταστροφικός. Μόνη χαραμάδα ελπίδας που βλέπουν αρκετοί είναι η προοπτική αν, κάποια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος «πιεστεί» από τα γεγονότα ή και από άλλους παράγοντες (π.χ. εσωτερικό μέτωπο) για «συμβιβασμό» χωρίς όμως να φαίνεται ότι είναι ο «ηττημένος». 

Αντιθέτως, όπως εκτιμούν σχεδόν οι πάντες στις ΗΠΑ, επειδή ουδέποτε θα παραδεχτεί ήττα ή λάθος, για να προχωρήσει στην όποια συμφωνία θα πρέπει να ερμηνευτεί και να παρουσιαστεί έως δική του νίκη και ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν θα πραγματοποιείτο εάν η ουκρανική ηγεσία και η Δύση αποδεχόντουσαν από την αρχή τα όσα (η μερικά απ’ αυτά) ενδεχομένως θα αποδεχτούν, μέσα από το δράμα του πολέμου. Μερίδα αναλυτών όμως ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν είχε βάλει  στόχο να καταστρέψει την Ουκρανία και κυρίως το Κίεβο (όπως ακριβώς την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι), να τη διαλύσει οικονομικά και στρατιωτικά και στη συνέχεια να την κάνει πλήρως εξαρτημένη από τη Ρωσία. Και, όπως υποστηρίζεται, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι αποτυγχάνει σε άλλο επίπεδο και με άλλες προεκτάσεις, γιατί κατάφερε να ενώσει την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας κατά της Ρωσίας, να υποστεί πρωτοφανείς κυρώσεις, να «αναστήσει» το ΝΑΤΟ και να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια ταχεία περίοδο επανεξοπλισμού (με πιο αξιοπρόσεκτη εξέλιξη την απόφαση του Βερολίνου). 

«Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν ποτέ πιο κοντά», σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», σημειώνοντας ότι έως τώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι δυτικές δυνάμεις έκαναν «εξαιρετικά προσεκτικούς ελιγμούς» για να αποφύγουν την άμεση σύγκρουση με την Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν, τον άνθρωπο που ελέγχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο και ο οποίος δεν έχει επιδείξει ενδοιασμούς να κάνει χρήση πυρηνικών. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας προμηθεύουν όπλα και άλλο υλικό, αλλά έχουν αποκλείσει την ιδέα της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Οι χώρες της ΕΕ παρέχουν συστήματα αεράμυνας, αλλά έχουν αρνηθεί το αίτημα της Ουκρανίας για μαχητικά αεροσκάφη. Καμία χώρα δεν προσφέρθηκε να στείλει στρατεύματα, εκτός από πάρα πολλά άτομα ουκρανικής κυρίως καταγωγής, άνδρες και γυναίκες, από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες που μεταβαίνουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν κατά των Ρώσων εισβολέων, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Στο περιοδικό «Foreign Affairs» αναφέρθηκε ότι για προφανείς λόγους, μεγάλο μέρος της ανησυχίας για την κλιμάκωση έχει επικεντρωθεί στο πυρηνικό ζήτημα. Η ανακοίνωση του Πούτιν ότι οι ρωσικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις θα τεθούν σε υψηλότερη κατάσταση συναγερμού εκτιμάται ότι ήταν μια σαφής προσπάθεια αποτροπής της άμεσης στρατιωτικής δράσης της Δύσης, αυξάνοντας το διακύβευμα μίας πυρηνικής επίθεσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έστειλε προς τη Δύση «προειδοποιητικό μήνυμα», υποστηρίζοντας ότι αν γίνει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, θα διεξαχθεί με πυρηνικά όπλα.

Εκτός Ουκρανίας

Παρόλο που τα Ηνωμένα Έθνη και οι ηγεσίες των περισσοτέρων χωρών παίρνουν πλέον στα σοβαρά την πυρηνική κλιμάκωση, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των έμμεσων απειλών για χρήση πυρηνικών, αλλά και εξαιτίας της πιθανότητας ενός ατυχήματος ή μίας προβοκάτσιας, θεωρείται ότι δεν θα πρέπει να αποκλείονται και οι μεγάλοι κίνδυνοι για έναν συμβατικό πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Χαμηλού επιπέδου συμβατικές συγκρούσεις μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων έχουν συμβεί και στον παρελθόν, όπως μεταξύ Κίνας – Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1960 και Ινδίας – Πακιστάν το 1999. 

Αν ο πόλεμος στην Ουκρανία, για όσο καιρό διαρκέσει και σε όποια μορφή κι αν εξελιχθεί, δεν περιοριστεί εντός των συνόρων της χώρας και κάποια στιγμή συμβεί κάτι σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, τότε θεωρείται απ’ όλους σχεδόν τους ειδικούς ότι ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος θα έχει ξεκινήσει.