Ο πόλεμος που διεξάγεται από τη Ρωσία στην Ουκρανία σηματοδοτείται από μια «αποτυχία της τακτικής και της στρατηγικής» της Μόσχας, υποστήριξε σήμερα, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Λόγω αυτής της αποτυχίας η Ρωσία τροποποίησε την προσέγγισή της, μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, και «επιτέθηκε σε πολιτικές υποδομές», πρόσθεσε. Το γεγονός αυτό συνιστά «κρατική τρομοκρατία» και οι δράστες «θα δικαστούν», προειδοποίησε ο Πολωνός υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

Υπενθυμίζοντας ότι η Μόσχα τον κατηγορεί για έλλειψη αμεροληψίας κατά την άσκηση της προεδρίας του ΟΑΣΕ, ο Ζμπίγκνιου Ράου υπογράμμισε ότι «η αμεροληψία σταματά εκεί όπου ξεκινούν οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ «η Ρωσία είχε κάθε δυνατότητα να εργαστεί σε διπλωματικό επίπεδο» όσον αφορά τις ανησυχίες που εξέφραζε για την ασφάλειά της, πρόσθεσε. «Αλλά το χειρότερο σενάριο έγινε πραγματικότητα», τόνισε.

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας θέτει σε κίνδυνο τον ΟΑΣΕ και το μέλλον του», υποστήριξε επίσης ο Ράου. Όπως είπε, θα επισκεφθεί προσεχώς τη Μολδαβία και χώρες των Βαλκανίων ώστε να συζητήσει μια ειρηνική έξοδο από την κρίση.