Το ψήφισμα που θα υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας περί τα τέλη Ιανουαρίου για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θεωρείται ως κομβικής σημασίας όσον αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Οι αναφορές που θα γίνουν με τη μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά και την αποτυχημένη προσπάθεια (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) να διοριστεί απεσταλμένος, είναι δύο από τα σημεία που αναμένεται ότι θα τύχουν σχολίων από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών.

Η Λευκωσία άρχισε να κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι στην τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αποτυπωθεί η πραγματική διάσταση της κατάστασης στο νησί. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στη χθεσινή του συνάντηση με την πρέσβειρα των ΗΠΑ, Τζούντιθ Γκάρμπερ, έστειλε το μήνυμα ότι η Λευκωσία προσδοκά στη στήριξη της Ουάσιγκτον κατά τη συζήτηση στο ΣΑ του ΟΗΕ. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε χθες πως δεν αναμένει ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα προχωρήσει στον διορισμό απεσταλμένου πριν από το τέλος του χρόνου. Εκείνο το οποίο αναμένει και εκφράζει ελπίδα ο ΠτΔ είναι ότι «κάποια στιγμή και ο ΓΓ του ΟΗΕ και όσοι εμπλέκονται και η ΕΕ θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση, οι απαράδεκτες αξιώσεις, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που σίγουρα δεν συμβαδίζουν με κανένα ψήφισμα, είτε άρθρο της Σύμβασης των ΗΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΞ: Εργαλεία που μας ενισχύουν οι τριμερείς συνεργασίες

Μιλώντας, στη συνέχεια, στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δήμων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως τόσο προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και προς τον ΓΓ ΟΗΕ έχει εισηγηθεί πως «έφθασε η ώρα αν θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε σε κάποια σημαντικά βήματα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που θα αρχίσουν να αποκαθιστούν το κλίμα δυσπιστίας». Τα μέτρα αυτά, όπως εξήγησε, δεν είναι άλλα από του να ανατεθεί η διοίκηση ή η προστασία του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, εις αντάλλαγμα, ναι, το αεροδρόμιο της Τύμπου να τεθεί υπό τη διοίκηση των ΗΕ αρκεί να τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), η προστασία του FIR, η επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου με την εποπτεία της ΕΕ όσον αφορά τους δασμούς και τελωνεία, ενώ η Τουρκία να επιτρέψει την προσέγγιση των κυπριακών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν χρειάζονται τα όποια άλλα από όσα αποτελούν οι συγκλίσεις, από όσα αποτελούν οι προτάσεις που μετουσιώνονται σε νομοθέτημα όπως είναι το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, όπως ήταν η πρόταση για άνοιγμα καταπιστευματικού λογαριασμού και κατάθεση όταν και εφόσον υπάρξουν έσοδα κατά αναλογία πληθυσμού προς όφελος των Τ/κ.

Ανασκόπηση πεπραγμένων

Την τελευταία τους συνάντηση για φέτος είχαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και η πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρμπερ. Κατά τη συνάντησή τους έγινε μια ανασκόπηση πεπραγμένων για τη χρονιά που φεύγει σ’ ό,τι αφορά διμερή και περιφερειακά ζητήματα καθώς και σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό. 

Επίσης συζήτησαν το πώς θα προχωρήσει η υλοποίηση των θεμάτων που ήδη τρέχουν και ειδικότερα το πρόγραμμα CYCLOPS, καθώς σύντομα ολοκληρώνεται η κατασκευή του κέντρου εκπαίδευσης για θέματα ασφάλειας. 

Σε σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «ο ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης δέχθηκε την πρέσβειρα των ΗΠΑ, Τζούντιθ Γκάρμπερ, με την οποία συζήτησε ζητήματα που προσβλέπουν στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή».