Η χαρτογράφηση του θαλάσσιου χώρου στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου μελετάται πλέον σοβαρά από διάφορα κρατικά τμήματα και από την δημοτική αρχή ως μια διαδικασία που θα επιτρέψει την πιο εύρυθμη λειτουργία του χώρου και κυρίως τον απρόσκοπτο σχεδιασμό έργων που προωθούν τόσο ο Δήμος, όσο και η Αρχή Λιμένων ή το Τμήμα Αρχαιοτήτων στην περιοχή. 

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι και σε επίπεδο παραγόντων των εν λόγω αρχών συζητήθηκε το θέμα, χωρίς να ληφθεί μέχρι στιγμής απόφαση, ως προς το κατά πόσο θα προχωρήσει επισήμως το θέμα προς το έχων τον τελικό λόγο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Αρμόδια πηγή που επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας, παρατήρησε ότι είναι καιρός η όποια συζήτηση για το λιμανάκι της Κάτω Πάφου να γίνεται στη βάση συγκεκριμένων και αποδεκτών δεδομένων, αφού η αρχαιολογική σπουδαιότητα της περιοχής, τόσο ενάλια όσο και στην ευρύτερη έκταση παρά το λιμανάκι, θέτει εκ των πραγμάτων πρακτικά προβλήματα στα όποια αιτήματα αλλαγών.

«Ουδείς αμφισβητεί την ύπαρξη σημαντικών αρχαιοτήτων στο λιμανάκι, τόσο στο χερσαίο όσο και στον ενάλιο χώρο του», επεσήμανε η εν λόγω πηγή, « αλλά θέλουμε να σταματήσει μια πρακτική από πλευράς κάποιων που έγινε καθεστώς μόνο και μόνο για να αποφεύγουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Άπαντες πρέπει πλέον να στηρίζουν τις θέσεις τους για ύπαρξη αρχαιοτήτων ή άλλων προσκομμάτων στη βάση γραπτών στοιχείων. Και τέτοια, είναι μόνο ένα χαρτογραφημένο έγγραφο για το τί υπάρχει και πού στη λιμενολεκάνη της Κάτω Πάφου».