Ο κύβος ερρίφθη για ανέγερση τριών κτηρίων 14, 10 και 5 ορόφων στην περιοχή της Αρχιγραμματείας, όπου σήμερα στεγάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό να στεγαστούν εκεί τα υπουργεία Εσωτερικών, Μεταφορών και Δικαιοσύνης. 

Η διαδικασία «ξεκόλλησε» και όπως πληροφορείται ο «Φ», ύστερα από κατάθεση πρότασης του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, δρομολογήθηκε η διαδικασία προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Αρχικά, στον χώρο προγραμματιζόταν η ανέγερση μόνο του υπουργείου Εσωτερικών, του οποίου οι κτιριολογικές ανάγκες ανέρχονται σε περίπου 6.500 τ.μ. έναντι κόστους €18 εκατ. Ωστόσο, στην πορεία, προστέθηκαν και τα άλλα δύο υπουργεία τα οποία θα εξυπηρετούνται από 450 χώρους στάθμευσης, οπόταν το συνολικό κόστος και για τα τρία υπουργεία εκτοξεύθηκε στα €60 εκατ.

Το πρώτο στάδιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού αναμένεται να ανατεθεί στο ΕΤΕΚ και θα αφορά το σκαρίφημα των κτηρίων, δηλαδή κυρίως τις εξωτερικές όψεις των κτηρίων αλλά και τα γραφεία των υπουργών, των διευθυντών και γενικά του προσωπικού, τις αίθουσες συνεδριάσεως. Ακολούθως, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός από το Τμήμα Δημοσίων Έργων με την μέθοδο μελέτη/ κατασκευή και δωδεκαετής συντήρηση των κτηρίων. Τα τρία κτήρια θα είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους με δικές τους εισόδους. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόταση στη Ζέτα για μεταστέγαση των Κοινωνικών Υπηρεσιών Πάφου

Γενικότερος στόχος είναι όπως η ευρύτερη περιοχή της Αρχιγραμματείας και του Παλαιού ΓΣΠ καταστεί ένα σύγχρονο Πολυλειτουργικό Κέντρο για τη στέγαση βασικών λειτουργιών του Κράτους. Υπενθυμίζεται ότι απέναντι, στον λόφο της ΠΑΣΥΔΥ, προγραμματίστηκε εδώ και καιρό η ανέγερση του κτηρίου του Κοινοβουλίου. Στην ίδια περιοχή, αναμένεται να προωθηθεί και η διαμόρφωση Χώρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ανοικτών χώρων πρασίνου και αστικών πλατειών.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ανάπτυξη της περιοχής ελήφθη στις 4/10/2017. Ο χώρος έχει εμβαδόν 6.450 τ.μ. και με βάση τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης (μέχρι και 450%) στο Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λευκωσίας, είναι δυνατή η ανέγερση γραφείων δομήσιμου εμβαδού πέριξ των 30.000 τ.μ.

Τα υπουργεία θα έχουν πρόσβαση τόσο από τη Λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη όσον και από τη Λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος και την οδό Ευριπίδου στα δυτικά. Παλαιότερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, είχε δηλώσει στον «Φ», πως οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις πλατείες και τους χώρους πρασίνου που θα δημιουργηθούν και θα ενώνουν το αστικό τοπίο με τον φυσικό περιβαλλοντικό πνεύμονα του Πεδιαίου. 

Ο όλος σχεδιασμός των κτηρίων και των υπόλοιπων κατασκευών θα συνάδει με το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο της ευρύτερης περιοχής. 

Η ανέγερση του κάθε υπουργείου θα γίνεται ανάλογα και με τις ανάγκες και τον σχετικό προγραμματισμό των υπουργείων. 

Σε σχετικό σημείωμα του Τμήματος Πολεοδομίας αναφέρεται, πως στον χώρο έγινε ανασκαφική αρχαιολογική έρευνα πριν από περίπου δέκα χρόνια στο πλαίσιο της διαδικασίας για ανέγερση του Μεγάρου Πολιτισμού (ματαιώθηκε) λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη αρχαιοτήτων στον λόφο Αγίου Γεωργίου, αλλά δεν ανευρέθηκαν οποιεσδήποτε αρχαιότητες. Αυτό σημαίνει πως αν αρχίσουν τα έργα, δεν θα διακοπούν για διενέργεια νέων ανασκαφών.

Επίσης, σημειώνεται, πως το 2006 το Τμήμα Δημοσίων Έργων ετοίμασε κυκλοφοριακή μελέτη, σε σχέση με τη στέγαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία δεν κατάδειξε οποιαδήποτε σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα. 

Στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσα σε άλλα, θα δημιουργηθεί κεντρική πλατεία, μνημείο πεσόντων, πολιτιστικό κέντρο, Σχολή Καλών Τεχνών, χώρος πρασίνου – Πάρκο Αρχαιολογικός Χώρος, ενώ στον χώρο του παλαιού σταδίου ΓΣΠ αναμένεται να κτιστεί ξενοδοχείο, ενώ θα δημιουργηθούν εμπορικές χρήσεις, αμφιθέατρο και πλατεία.

Προσωρινές μεταβατικές ρυθμίσεις

Στο πλαίσιο των προωθούμενων ρυθμίσεων συντηρήθηκε ήδη η ανατολική πτέρυγα του υφιστάμενου κτηρίου του υπουργείου Εσωτερικών και ελήφθησαν μέτρα προσωρινής μεταστέγασης προσωπικού της διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών σε περίπου 60 προκατασκευασμένες μονάδες, οι οποίες θεωρήθηκαν κατάλληλες για να χρησιμοποιηθούν ως γραφεία. Το προσωπικό αυτό στεγαζόταν στη διατηρητέα οικοδομή της Αρχιγραμματείας η οποία παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας. Μια από τις σκέψεις που έγιναν (αν τελικά υλοποιηθεί) προβλέπει ότι στο ισόγειο της Αρχιγραμματείας (βόρεια και δυτική πτέρυγα) θα παραμείνουν χώροι αρχείων και υποστηρικτικών λειτουργιών του υπουργείου.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι διάσπαρτες σε διάφορα κτήρια και σχετικά πρόσφατα μεταστεγάστηκε σε κτήριο επί της λεωφόρου Μακαρίου το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Το Τμήμα στεγαζόταν στον χώρο του παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου δρομολογήθηκε ήδη η ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τμήμα της διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή τα γραφεία υπουργού και γενικού διευθυντή και λειτουργών υποστήριξης, που στεγάζονται επί του παρόντος στην ανακαινισθείσα οικοδομή του παλαιού υπουργείου Οικονομικών, αλλά και σε ενοικιαζόμενες οικοδομές σε άλλες περιοχές, θα παραμείνουν προσωρινά στα υφιστάμενα κτήρια. 

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο της Ευρύτερης Περιοχής Αρχιγραμματείας και Παλαιού ΓΣΠ (με βάση αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 1993) η περιοχή θα καταστεί ένα σύγχρονο Πολυλειτουργικό Κέντρο με χρήσεις πολιτισμού και τις βασικότερες λειτουργίες του Κράτους, όπως τη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπουργεία, κ.ά., σε ένα σύμπλεγμα ανοικτών πράσινων χώρων και αστικών πλατειών, ώστε η Λευκωσία να αποκτήσει την εικόνα μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Η λειτουργία των τριών υπουργείων στον ίδιο χώρο, εκτιμάται ότι θα περιορίσει την ταλαιπωρία των πολιτών οι οποίοι θα έχουν να διεκπεραιώσουν εργασίες σε πέραν του ενός υπουργείου. 

Εξάλλου, το γεγονός ότι θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση για τους πολίτες στην πλατεία, στον χώρο πρασίνου κλπ, επίσης θεωρείται ανάμεσα στα θετικά του έργου.