Με επιφυλάξεις βλέπει η Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο ποινικοποιούνται τα fake news στο διαδίκτυο ή προσβλητικές αναρτήσεις, αφού πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να μην επηρεάζεται αδικαιολόγητα το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, πρόσωπο το οποίο, με σκοπό την πρόσκληση ενόχλησης ή/και παρενόχλησης ή/και άσκοπης ανησυχίας σε άλλο πρόσωπο, είτε προβαίνει σε τηλεφωνική επικοινωνία ή αποστέλλει μήνυμα, το περιεχόμενο των οποίων γνωρίζει ότι είναι ψευδές είτε χρησιμοποιεί επίμονα για τον πιο πάνω σκοπό δημόσιο δίκτυο επικοινωνιών, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €3.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Επίσης, πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως αποστέλλει ή αναρτά σε δημόσια θέα, διά δημόσιου δικτύου επικοινωνιών, μήνυμα ή οτιδήποτε άλλο, με γραπτά κείμενα ή εικονογραφήσεις ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, το οποίο είναι κατάφωρα προσβλητικό ή/και υβριστικού ή/και απειλητικού ή/και άσεμνου ή/και αισχρού χαρακτήρα κατά άλλου προσώπου, είναι ένοχο αδικήματος και υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι τρία έτη, ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με το parody account που αφορούσε την τέως υπουργό Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη. Σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί όλα τα κοινοβούλια και τις νομοθεσίες των κρατών μελών, ειδικότερα της Ευρώπης, τα τελευταία 2-3 χρόνια. Βεβαίως πρέπει, πρόσθεσε, η Επιτροπή Νομικών να καταλήξει στη χρυσή τομή μεταξύ της υπεράσπισης της ελευθερίας της άποψης, του λόγου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και της προστασίας, της τιμής, της υπόληψης των συμπολιτών μας. Άρα, και σε αυτό το θέμα πρέπει να πω ότι ακούστηκαν απόψεις από όλες τις πλευρές και θα συνεχίσει η συζήτηση για να καταλήξουμε στα καλύτερα κατά το δυνατόν συμπεράσματα, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι είναι αλήθεια πως με την ανάπτυξη της επικοινωνίας, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκ των πραγμάτων υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού και της νομοθεσίας και του αστικού και του ποινικού δικαίου. «Είχαμε ενώπιον μας σήμερα μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για να εισαχθούν πρόνοιες που να ποινικοποιούν συμπεριφορές, οι οποίες πλήττουν την τιμή, την υπόληψη, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων ή προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψή τους», ανέφερε. Επί του θέματος αρχής, πρόσθεσε, κανένας δεν διαφωνεί. Η πρωτοβουλία, είπε, προέκυψε άρον-άρον ως αποτέλεσμα της γνωστής και καταδικαστέας ιστορίας με το parody account που αφορούσε την τέως υπουργό Δικαιοσύνης.