Αφιερωμένη εξολοκλήρου στα πνευστά όργανα της ορχήστρας είναι η συναυλία με τίτλο «Ήχοι Πνευστών», που παρουσιάζει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου από τις 16 μέχρι τις 18 Ιουνίου, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ζωής Τσόκανου και με σολίστ τον κορυφαίο τρομπετίστα της ΣΟΚ, Γκάρεθ Γκρίφιθς. 

 

Παρουσιάζονται τρία έργα γραμμένα μεταξύ 1878 και 1974, ένα μείγμα διαφόρων μουσικών απόψεων και χαρακτηριστικών ηχοχρωμάτων από τις χώρες προέλευσης των συνθετών τους: του Αντονίν Ντβόρακ (Βοημία), του Γκόρντον Τζέικομπ (Βρετανία) και του Ζαν Φρανσέ (Γαλλία). 

  • Τετάρτη 16 Ιουνίου, Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, 8.30μ.μ. 77777745 
  • Πέμπτη, 17 Ιουνίου, Πάφος, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ. 26222286
  • Παρασκευή 18 Ιουνίου, Λευκωσία, Θέατρο Παλλάς, 8.30μ.μ. 22410181, cyso.org.cy

Η «Σερενάτα για πνευστά σε Ρε ελάσονα» (1878) του Ντβόρακ είναι ένα υπέροχο έργο για το οποίο ο συνθέτης άντλησε έμπνευση ακούγοντας μία σερενάτα για πνευστά του Μότσαρτ. Και εδώ, όπως και στο υπόλοιπο έργο του, ο συνθέτης κάνει αυτό για το οποίο η μουσική του είναι τόσο αγαπητή: συνδυάζει με ένα ιδιοφυή και οργανικό τρόπο το κλασικό είδος της σερενάτας με παραδοσιακές χορευτικές φόρμες, ρυθμούς και μελωδικά σχήματα από την γενέτειρά του Τσεχία και Βοημία.

Το κομμάτι «Le gay Paris» (1974) για τρομπέτα και σύνολο πνευστών του Φρανσέ  είναι ένα ανάλαφρο έργο που το χαρακτηρίζει ο χιουμοριστικός διάλογος μεταξύ του σολίστ τρομπετίστα και του συνόλου πνευστών.

Το «Old Wine in New Bottles» (1959) του Τζέικομπ , βασισμένο πάνω σε τέσσερα παλιά Αγγλικά δημοτικά τραγούδια, στα οποία ο συνθέτης προσθέτει τη δική του μουσική «πινελιά», δίνοντάς τους έτσι έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα.