Ενώ ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κορωνοϊό, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλός, οι τράπεζες φαίνεται ότι αποδεικνύονται σκληρά καρύδια, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτες οικονομικές αντοχές.

Οι δυο μεγάλες συστημικές τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, εμφάνισαν αποτελέσματα καλύτερα του αναμενομένου, χάρη στην πτώση των προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη €8 εκατ. για το πρώτο τρίμηνο του 2021, έναντι ζημιών €26 εκατ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Κέρδη €12,9 εκατ. ανακοίνωσε για το τρίμηνο του 2021 η Ελληνική Τράπεζα, έναντι ζημιών €2,2 εκατ. το περσινό τρίμηνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λιγότερες αιτήσεις δανείων, περισσότερα «όχι» από τράπεζες

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2021 δείχνουν τις προκλήσεις που εξακολουθούν να καταγράφουν οι τράπεζες λόγω της μείωσης των εσόδων τους, της πλεονάζουσας ρευστότητας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι προβλέψεις της Τράπεζας Κύπρου μειώθηκαν στα €26 εκατ. από €70 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Οι προβλέψεις της Ελληνικής μειώθηκαν στα €7,1 εκατ. από €28,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2020. 

Η κάλυψη των προβληματικών δανείων με επισφάλειες βρίσκεται σε σχετικά ψηλό επίπεδο και στις δύο τράπεζες, φτάνοντας το 62% για την Τράπεζα Κύπρου και στο 60% για την Ελληνική. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της Τράπεζας Κύπρου ανήλθε στο 25% και της Ελληνικής στο 22,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021 από 22,1% το προηγούμενο τρίμηνο. 

Το πρώτο τρίμηνο 2021 βρίσκει τις τράπεζες με πλεονάζουσα ρευστότητα. Οι καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου είναι €16,33 δισ. και τα δάνεια €12,28 δισ., διαθέτει δηλαδή πλεονάζουσα ρευστότητα €4,05 δισ. Οι καταθέσεις της Ελληνικής Τράπεζας ήταν €14,28 δισ. το πρώτο τρίμηνο 2021 και τα δάνεια €6,79 δισ. με την πλεονάζουσα ρευστότητα να φθάνει τα €7,49 δισ.

Οι τράπεζες εισήλθαν στο 2021 με ισχυρά εποπτικά κεφάλαια. Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 για την Τράπεζα Κύπρου ανέρχεται σε 14,4% από 14,8% και της Ελληνικής σε 20,2% από 20%. Όσον αφορά το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Κύπρου ανέρχεται στο 18% από 18,4% και της Ελληνικής στο 22,5% από 22,3%.

Στα αποτελέσματα των τραπεζών αναδεικνύεται και η πίεση που υφίσταται η εισοδηματική τους βάση λόγω της μείωσης των επιτοκίων, των σχετικά χαμηλών καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων και τη δυστοκία που υπάρχει στην αποδοτική διαχείριση της πλεονάζουσας ρευστότητας που διαθέτουν. Τα καθαρά έσοδα της Τράπεζας Κύπρου παρουσιάζουν μείωση 6% και της Ελληνικής μείωση 4% και σ’ ότι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους, η Τράπεζα Κύπρου καταγράφει πτώση 10% και η Ελληνική 6%.

Ενεργός ο συναγερμός

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να κρατά ενεργό τον συναγερμό, προειδοποιώντας ότι πολλές τράπεζες του ευρωσυστήματος παραμένουν μη προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα των κόκκινων δανείων της πανδημίας, βασίζονται σε ανεπαρκή συστήματα προειδοποίησης και δεν είναι έτοιμες για τις επιπτώσεις που θα έχει η σταδιακή απόσυρση των πακέτων στήριξης. Οι αριθμοί τουλάχιστον δείχνουν αυτή την στιγμή πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν και πιθανή νέα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως προκύπτει επίσης από τα στοιχεία της ΕΚΤ, ο βασικός δείκτης κεφαλαίων τους CET1 ενισχύθηκε και ανέβηκε στο 15,6%. Και αυτό το επίπεδο είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από την έναρξη της τραπεζικής εποπτείας, το 2015. Στον αντίποδα, τα ανησυχητικά μηνύματα που δείχνουν πιθανή επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας έρχονται από το μέτωπο των απομειώσεων και των προβλέψεων για νέες επισφάλειες.