Το θέατρο Ένα τιμά την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης με τη δραματοποιημένη παράσταση του επικού έργου του εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, «Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου», σε σκηνοθεσία Ανδρέα Χριστοδουλίδη. Το έργο είναι εμπλουτισμένο με ζωντανή μουσική και τραγούδια από τη χορωδία ΙΑΚ «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και χοροί Φανερωμένης.

Η πρεμιέρα θα δοθεί το Σάββατο 10 Ιουλίου στο προαύλιο της Εκκλησίας της Φανερωμένης στη Λευκωσία, και θα ακολουθήσει μια δεύτερη παράσταση την επομένη, Κυριακή 11 Ιουλίου. Και οι δύο παραστάσεις, που συνδιοργανώνονται από την εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης, θα είναι ελεύθερες για το κοινό.

Επίσης, το έργο θα παρουσιαστεί στο θερινό κινηματοθέατρο «Κωνστάντια» της Λευκωσίας για 4 μόνο παραστάσεις, στις 19, 20, 26 και 27 Ιουλίου. Ακολούθως, το έργο θα παιχθεί στον Στρόβολο,  στη Λεμεσό, την Πάφο και σε άλλες πόλεις σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Το ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη «Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα της κυπριακής γραμματείας. Έχει ως κύριο θέμα του τον απαγχονισμό του αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, που έγινε την 9η Ιουλίου του 1821 από τους Τούρκους. Πρόκειται για ένα άρτια δομημένο λογοτεχνικό δημιούργημα, γραμμένο στην τοπολαλιά του νησιού.

Στη θεατρική μεταφορά του έργου και μέσα από το λόγο του μεγάλου μας ποιητή αναδεικνύεται το μεγαλείο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η γλώσσα είναι καθαρή και αναδεικνύει τη μεγαλοφυία του ποιητή. Οι χαρακτήρες στην πλειονότητά τους είναι διαχρονικά εθνικά σύμβολα.

Σκηνοθεσία και σχεδιασμός φωτισμού Αντρέας Χριστοδουλίδης, σκηνικά και κοστούμια Λάκης Γενεθλής, χειρισμός φωτισμού Ορέστης Μίνος. Παίζουν: Σωτήρης Μεστάνας, Μιχάλης Χρίστου, Γιώργης Χριστοδούλου, Σάββας Μενοίκου, Νεκτάριος Λοϊζίδης, Ιάκωβος Ιακώβου, Παναγιώτης Τιμοθέου.

Λαμβάνει μέρος η χορωδία ΙΑΚ «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και χοροί Φανερωμένης.

Πληροφορίες και Κρατήσεις:

  • Για τις Παραστάσεις στη Φανερωμένη 10 και 11 Ιουλίου, στο τηλ. 22673296
  • Για τις παραστάσεις στο κινηματοθέατρο Κωνστάντια 19, 20, 26 και 27 Ιουλίου, στο τηλ. 22348203