Η Λευκωσία σπεύδει στα Ηνωμένα Έθνη για να ζητήσει στήριξη έναντι της προσπάθειας επιβολής νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο. Η κατοχική Τουρκία έκανε ένα ακόμη βήμα στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, υιοθετώντας την τακτική της σαλαμοποίησης. Σταδιακά και με συγκεκριμένα βήματα θα επιχειρήσει να εποικίσει ολόκληρη την περιοχή. Μπροστά σε αυτές τις ενέργειες η Κυπριακή Δημοκρατία, λοιπόν, επενδύει στην αλληλεγγύη και την συμπαράσταση, στην πράξη, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ένα καλό αποτέλεσμα σε αυτό το πεδίο θα ανοίξει το δρόμο για νέα βήματα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. αν και πρώτη θα έπρεπε να σπεύσει να υποστηρίξει εμπράκτως την Κυπριακή Δημοκρατία, το κράτος-μέλος της,  προτιμά να αναμένει τα αποτελέσματα στα Ηνωμένα Έθνη. Θεωρούμε τούτο λάθος καθώς δίνει την εντύπωση ότι η Ένωση θέλει να κρυφτεί πίσω από τα Ηνωμένα Έθνη.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως στόχος της Τουρκίας με τις νέες εξαγγελίες για την Αμμόχωστο είναι η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Το επισημαίνει τούτο και  το Εθνικό Συμβούλιο, που συνήλθε προχθές και αξιολόγησε τις εξελίξεις με τις νέες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Είναι προφανές πως επιχειρείται μια μεγάλη προσπάθεια αποτροπής. Η ανακοίνωση, όμως, από τουρκικής πλευράς για την Αμμόχωστο έγινε. Τι μπορεί να γίνει τώρα; Μπορούμε να ανατρέψουμε την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας;

ΥΠΑΡΧΕΙ ένα δεδομένο: Η  αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική περιοχή σε αστικής χρήσης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά των ψηφισμάτων 550 και 789, τα οποία καλούν για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των ΗΕ. Η απόφαση των Τούρκων δεν παραβιάζει μόνο κυριαρχικά κι άλλα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δέχεται συνεχή επίθεση από την Άγκυρα. Παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ. Και γι αυτό και ο Διεθνής Οργανισμός πρέπει να αντιδράσει. Έχει μεγάλη ευθύνη. 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τορπιλίζουν τις προοπτικές επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό και πρωτίστως τις ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας. Θεωρούμε πως αυτό το κλίμα, αυτά τα δεδομένα, μπορούν να ανατραπούν μόνο εάν η κατοχική δύναμη αντιληφθεί πως η συνέχιση αυτής της τακτικής, αυτής της πολιτικής θα είναι ασύμφορη για την ίδια. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε ενώπιον μας. Δύσκολο να κερδηθεί. Όμως, έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν η Τουρκία θα έχει κόστος θα  αξιολογήσει κατά πόσο την εξυπηρετεί να συνεχίσει αυτή την προσέγγιση και πολιτική. Για να φθάσουμε, όμως, σε αυτό το σημείο θα πρέπει πρωτίστως να κινηθούμε προκαλώντας κόστος. Μόνο τότε θα αναγκασθεί να συνεργασθεί.

ΤΕΛΟΣ, θα πρέπει να αναφέρουμε πως είναι με ικανοποίηση που είδαμε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην Κύπρο, την 21η Ιουλίου. Και για ουσιαστικούς λόγους, καθώς λήφθηκαν αποφάσεις και για συμβολικούς. Η περίοδος αυτή σαφές και επιβάλλει συντονισμό και κοινή δράση, αποτελεσματικές πρωτοβουλίες Ελλάδος και Κύπρου. Η Τουρκία απειλεί ολόκληρο τον Ελληνισμό.