Σύμφωνα με εκτιμήσεις του εκτελεστικού προέδρου της Top Kinisis και επίτιμου προέδρου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Άκη Κελεπέσιη, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2021, 100 χιλιάδες Κύπριοι θα ταξιδέψουν αεροπορικώς στο εξωτερικό. Από τις 100 χιλιάδες, υπολογίζεται ότι το 90% ταξίδεψε ή θα ταξιδέψει προς Ελλάδα και ελληνικά νησιά και το υπόλοιπο 10% προς άλλους προορισμούς, με το Παρίσι και τη Ρώμη να έχουν φέτος την τιμητική τους. Τον Ιούνιο, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό ανήλθαν στις 35.361, σε σύγκριση με 11.726 τον Ιούνιο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 201,6% και μείωση 74,4%, σε σχέση με τον Ιούνιο 2019. Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες επέστρεψαν οι κάτοικοι Κύπρου τον Ιούνιο 2021 ήταν η Ελλάδα με 46,1%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9,9% και η Ρωσία με 5,5%. Παράλληλα, άλλες 20 χιλιάδες πρόσωπα υπολογίζεται ότι θα ταξιδέψουν μέσω κρουαζιέρων. Οι αριθμοί πάντως είναι σαφώς μεγαλύτεροι σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, όπως καλύτεροι θα είναι και σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων μετά και την επανέναρξη των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπολογίζεται πάντως πως το σύνολο των αφίξεων θα φθάσει φέτος στο 40% των αφίξεων που καταγράφηκαν το 2019, τη χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, το οποίο αντιστοιχεί σε 1,6 εκατομμύρια τουρίστες. Οψόμεθα!

 

Αναβάθμιση των τραπεζών

Σε αναβάθμιση των ratings καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής κατά δύο βαθμίδες προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις για την RCB Bank, αναβαθμίζοντας ωστόσο τις προοπτικές της. Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων των δύο τραπεζών καταγράφει την ενίσχυση των αυτόνομων πιστωτικών προφίλ και πιο συγκεκριμένα τη βελτιωμένη φερεγγυότητά τους, παρέχοντας αυξημένα αποθέματα στις τράπεζες για να αντέξουν στις νέες προκλητικές συνθήκες λειτουργίας μετά την πανδημία. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν τα επόμενα τρίμηνα εάν οι τράπεζες διατηρήσουν το ισχυρό κεφάλαιο και τη ρευστότητά τους.

 

Ο Ρένος Ανδρέου της McDonald’s

Έφυγε την Τετάρτη από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο, ο γενικός διευθυντής της McDonald’s Κύπρου Ρένος Ανδρέου, με την είδηση του θανάτου του να σκορπά μεγάλη θλίψη στον επιχειρηματικό, και όχι μόνο, κόσμο της Κύπρου. Ο Ρένος Ανδρέου διακρινόταν για τα αλτρουιστικά του αισθήματα, αλλά και για την αγάπη του για προσφορά, η οποία κατέστησε την εταιρεία του από τις ηγέτιδες στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, μέσω και του φιλανθρωπικού ιδρύματος της McDonald’s, RMHC. Ξεχώριζε για την εντιμότητα, την προσήνεια, το πάθος του για τη δουλειά και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, οι οποίοι αντάμειβαν και ανταμείβουν καθημερινώς την McDonald’s Κύπρου με την επιλογή των εστιατορίων της. Ήταν ένας ιδιαίτερα χαρισματικός επαγγελματίας και αρκετά επικοινωνιακός και σίγουρα όλοι όσοι είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε θα μας λείψει. Τα συλλυπητήρια μας στους οικείους του και αιωνία να είναι η μνήμη του.

 

Το πολύ σημαντικό deal της Cyta

Μια πολύ σημαντική συμφωνία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η Cyta, η οποία εξασφάλισε, μέσω διαγωνισμού, τα αποκλειστικά τηλεοπτικά δικαιώματα για τη μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων της Premier League, για την τριετία 2022-2025. Οι αγώνες θα προσφέρονται ως μέρος του πρόσθετου πακέτου “Διεθνές ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα” (μηνιαία χρέωση €12,90 συμπ. ΦΠΑ), που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία διεθνών διοργανώσεων ποδοσφαίρου και άλλα δημοφιλή αθλήματα, όπως καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα, τένις και μηχανοκίνητο αθλητισμό. Οι συνδρομητές του πακέτου μπορούν να απολαμβάνουν τα παιχνίδια και μέσω της εφαρμογής CytavisionGo. Αξίξει να σημειωθεί πως αυτή η συμφωνία τρέχει από το 2014 και η επέκτασή της για τρία ακόμη χρόνια αναμένεται να αντιμετωπιστεί πολύ θετικά από τους λάτρεις του ποδοσφαίρου στην Κύπρο.

 

Ξανά στο Heathrow η Cyprus Airways

Η Cyprus Airways, μέσω της ιστοσελίδας της, cyprusairways.com, ξεκίνησε την πώληση εισιτηρίων, για το νέο δρομολόγιο που συνδέει το αεροδρόμιο της Λάρνακας με το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου (Terminal 2). Οι πτήσεις προγραμματίζονται να ξεκινήσουν από τις 10 Σεπτεμβρίου 2021, με πρωϊνή αναχώρηση από τη Λάρνακα. Η τιμολόγηση των εισιτηρίων, για τις πτήσεις της Cyprus Airways από και προς το Λονδίνο, στοχεύει να προσφέρει στο κοινό που ταξιδεύει ανταγωνιστικές τιμές, δίνοντας τη δυνατότητα, με έγκαιρο προγραμματισμό και κάνοντας νωρίς κράτηση εισιτηρίων, να αποφύγουν πολύ ψηλές τιμές. Η εταιρεία ανακοίνωσε προσφορά για περιορισμένο χρόνο, για κρατήσεις που θα γίνουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021: Οι επιβάτες που κάνουν κράτηση για εισιτήρια κατηγορίας basic, θα μπορούν να προσθέσουν στο καλάθι τους μία αποσκευή 10 κιλών (checked luggage) με μόνο €5. Επιπλέον, η Cyprus Airways ανακοίνωσε μηδενικό τέλος για αλλαγή πτήσης στα εισιτήρια κατηγορίας basic, και σύμφωνα με τους όρους του ναύλου. Πάντως, η νέα καθημερινή πτήση προς το αεροδρόμιο Heathrow σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τη Cyprus Airways, η οποία τα τελευταία χρόνια τείνει προς πιο εποχιακά δρομολόγια. Η δέσμευση για το Heathrow σημαίνει ότι η αεροπορική εταιρεία θα κινηθεί τώρα πέρα από την εποχικότητα και θα προγραμματίσει το δρομολόγιο του Λονδίνου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μια σημαντική αλλαγή στην επιχειρηματική στρατηγική, υπό νέα ιδιοκτησία. Να υπενθυμίσουμε πως πρόσφατα, η Cyprus Airways εξαγοράστηκε από τον Όμιλο SJC, όμιλος με έδρα τη Μάλτα και επιχειρηματικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Συνολικά, η Cyprus Airways συνδέει τη Λάρνακα, μέσω του διεθνούς δικτύου της, με 11 προορισμούς: Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Σκιάθος, Πρέβεζα,  Πράγα, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Τελ Αβίβ, Βηρυτός, Μάλτα και τώρα το Λονδίνο. Για την ιστορία να πούμε πως η κρατική Cyprus Airways το 2014 πήρε τη μεγάλη απόφαση πώλησης των χρονοθυρίδων στο Heathrow και συνέχισε πτήσεις στο Λονδίνο μέσω του αεροδρομίου Stansted, που ήταν και η αρχή του τέλους της εταιρείας.

 

Η Pop Life σε μεικτή ανάπτυξη

Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Neo Plaza και Pop Life για το άνοιγμα υπεραγοράς στο εμπορικό πάρκο, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το 19ο κατάστημα της αλυσίδας υπεραγορών και το πρώτο το οποίο θα λειτουργήσει σε μεικτή εμπορική ανάπτυξη, με καταστήματα μόδας, εστίασης και ψυχαγωγίας. Μέχρι στιγμής, η Pop Life διατηρεί 18 υπεραγορές σε παγκύπρια κλίμακα. Επτά στη Λευκωσία, τρεις σε Λεμεσό, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο και δύο στην Πάφο, εργοδοτώντας συνολικά 400 άτομα. Η λειτουργία της 19ης υπεραγοράς, που θα έχει συνολική έκταση 1,800 τ.μ, στο Neo Plaza εντάσσεται στα πλαίσια του νέου τριετούς στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, για περαιτέρω επέκταση με νέες, σύγχρονες και εργονομικές υπεραγορές σε κομβικά σημεία, για εύκολη και άμεση πρόσβαση σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

 

Ευέλικτη εργασία ή παραίτηση

Ευελιξία σχετικά με το χώρο και τον χρόνο εργασίας προτιμούν εννιά στους δέκα εργαζόμενους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας της ΕΥ, 2021 Work Reimagined Employee Survey, με αφορμή την εξ αποστάσεως εργασία που επιβλήθηκε παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία κατέγραψε τις απόψεις 16.000 ατόμων σε 16 χώρες σχετικά με την εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 54% των εργαζόμενων που συμμετείχαν δηλώνουν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τη δουλειά τους μετά την πανδημία, εάν δεν εξασφαλίσουν αυτό το επίπεδο ευελιξίας. Παράλληλα, το 48% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι οι εταιρείες οφείλουν να αναβαθμίσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό για την εργασία στο σπίτι, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό (47%) θα επιθυμούσαν να αποζημιωθούν (χρηματική αμοιβή) για τα έξοδα internet υψηλής ταχύτητας / τηλεφωνίας που πληρώνουν. Τέλος, δύο στους τρεις δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν να ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σκοπούς, μετά την πανδημία του κορωνοϊού.