Α

Τέσσερις αιώνες πριν, ο κορυφαίος Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ είχε πει («Άμλετ»-Πράξη-δ’) την τραγική φράση «…τα βάσανα δεν έρχονται ένα-ένα ανιχνευτές, μα φάλαγγες. Το ’να κακό πάει κατά πόδι στ’ άλλο, τόσο ακολουθούν γοργά». Και είκοσι αιώνες πριν εκείνον, κορυφαίος τραγωδός μας, ο Σοφοκλής, επιγραμματικότερα δε, είχε πει το ρήμα, «ενός κακού (δοθέντος) μύρια έπονται».

 
Δεν ξέρω λοιπόν αν όσοι σκάρωσαν την κακόφημη συμφωνία τών Πρεσπών, γνώριζαν, ή είχαν ποτέ ακούσει, τον λόγο εκείνο του Σαίξπηρ, για τα «κακά που έρχονται σε φάλαγγες», και «το ένα κακό ακολουθεί κατά πόδι στ’ άλλο». Αν για παράδειγμα, παρά τους παραλίμνιους εναγκαλισμούς και τα χειροκροτήματα (τα χαρίεντα) του πρόθυμου Κοτζιά, εντούτοις, και κολλητά με τη συνακόλουθη επικύρωση της «συμφωνίας» από την «πρόθυμη» Βουλή, ανακουφισμένος τότε ο Ζάεφ, θα απελευθέρωνε ασύστολα όλο τον, φυλαγμένο σε καταστολή, σλαβόφιλο οχετό του: Ότι «ναι μεν τη χώρα μας, και μέχρι νεωτέρας, θα την λέμε, και εμείς, Βόρεια Μακεδονία, αλλά, και παραχρήμα, θα λέμε τους εαυτούς μας Μακεδόνες, τον λαό μας Μακεδονικό, που όχι μόνο ομιλεί τη Μακεδονική γλώσσα, αλλά έχει και Μακεδονική εθνική ταυτότητα, και βεβαίως Μακεδονική ιστορία, Μακεδονική κουλτούρα, Μακεδονική αγροτική οικονομία, θα προσφέρει δε στους επισκέπτες του γεύματα Μακεδονικής κουζίνας, και άσε τον Τσίπρα να (τους) λέει ό,τι θέλει!
 
Και βέβαια, (παρότι προσωπικά ο γράφων αμφιβάλλει) ίσως ο Τσίπρας, καθησυχάζοντας, να αντιτείνει πως, καθόλου δεν είναι προβληματική η συμφωνία των Πρεσπών, και πρόβλημα μόνο για τα κακά, (που ο Σαίξπηρ λέει ότι έρχονται σε φάλαγγες) είναι η κακοποίηση που της κάνει ο Ζάεφ, σε μια άριστη συμφωνία! Πλην όμως απάντηση στον Τσίπρα, δίνει για την περίπτωση, το ρήμα τώρα του Σοφοκλή: Ότι, εκείνα τα «μύρια έπονται» όχι τυχαία, αλλά ως αποτέλεσμα «ενός κακού δοθέντος»! Και συνεπώς «κακό δοθέν» (τι κακό, ίδια συμφορά…) είναι εκείνη η συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία έπονται τα μύρια, που είπε πριν είκοσι τέσσερις αιώνες ο ποιητής!
 
Μη δε νομίσει ο Τσίπρας, ότι τα μύρια που λέει ο Σοφοκλής, είναι εκείνα μόνο που, ανυπόμονος, ξεστόμισε με περισσή σπουδή, (φίλος του!) ο Ζάεφ, είτε το «Μακεδόνες της διασποράς», της συνταγματικής του καρικατούρας (των 2 εκατομμυρίων). Ούτε τόσο η πάγια «μετά όξους» εκείνη χολή του BBC*1, όσο οι, μόνιμα καραδοκούντες, Τούρκοι (των 80 εκατομμυρίων) που βεβαίως πρόθυμα «διάβασαν» το BBC, ως δε ιέρακες της ιστορίας, άρχισαν αμέσως κορακίσιους κρωγμούς κι αυτοί, για, τουρκική πια, μειονότητα Θράκης! Καταπέλτης όμως του κακού, ήτανε ο ίδιος ο Πούτιν (τών 200 εκατομμυρίων) που πριν καν στεγνώσει το μελάνι στις Πρέσπες, καλωσόριζε στο Κρεμλίνο τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ευχαριστώντας τον διότι η κυριλλική γραφή, ό,τι δηλ. πριν δώδεκα αιώνες, εκπολίτισε, δίνοντάς τους και εθνική υπόσταση, και τους Ρώσους, καθώς το διατύπωσε ο Πούτιν, «ήλθε σ’ εμάς ακριβώς από τη “μακεδονική” γη»!
 
Ο λόγος αυτός του Ρώσου προέδρου είναι οδυνηρά βαρυσήμαντος. Για όσους βεβαίως γνωρίζουν, εκτός από την αρχαία, και την ιστορία των χιλίων εκατό ετών της Ρωμανίας μας. Διότι: Ορθώς μεν ο Πούτιν ανέφερε πως η κυριλλική γραφή έφτασε σ’ αυτούς από τη μακεδονική γη! Όντως, η «κυριλλική» είναι δημιούργημα αποκλειστικό, δύο βυζαντινών ιεραποστόλων και αδελφών, Κύριλλου και Μεθόδιου, από τη Θεσσαλονίκη. Και η Θεσσαλονίκη, ορθά πάλι λέει ο Πούτιν, είναι γη μακεδονική. Το λάθος όμως (αν βεβαίως είναι «λάθος»…) του Πούτιν, είναι πως τον Ιβάνοφ τον ευχαρίστησε, θεωρώντας ότι η «μακεδονική γη», δηλ. η Θεσσαλονίκη, που του έστειλε την κυριλλική γραφή, ανήκε στους προγόνους του. Στους προγόνους δηλ. του Ιβάνοφ, του Ζάεφ και του Δημητρώφ! Και αυτό είναι το, κατά Σοφοκλή, «δοθέν κακό» του οποίου «μύρια έπονται»…
 
Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεται, ο Τσίπρας ειδικά,*2 για ποιο ακριβώς πράγμα είναι που μιλάμε, αλλά ο λόγος αυτός σημαίνει πως, και εφόσον ανήκε η Θεσσαλονίκη στους προγόνους του Ιβάνοφ, είναι λογικό πως θα πρέπει και τώρα να ανήκει στους επιγόνους τους, τον Ιβάνοφ, τον Ζάεφ και τον Δημητρώφ, και όχι σε κάποιαν άλλη χώρα, την Ελλάδα για παράδειγμα… Αυτό δε το συλλογιστικό ανοσιούργημα, ίδιος ορυμαγδός, συνιστά τον πρώτο ίλιγγο από το άλλο ιλιγγιώδες ανοσιούργημα στις Πρέσπες. Αλλά δεν είναι το μόνο… Διότι εκτός του Πούτιν, εξ Ανατολών, εμφανίστηκε εκ Δυσμών τώρα, η ερίτιμος κυρία Μέρκελ, η οποία, και για να μην υπάρξει καμιά παρανόηση, είπε στον Ιβάνοφ, πως στη Γερμανία εκείνους «από το σχολείο κιόλας τους εδίδαξαν ότι δημιουργοί του κυριλλικού αλφαβήτου είναι (ορθά κοφτά) οι Βούλγαροι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος»! Ήδη λοιπόν και επειδή ο, εκ των Πρεσπών, Τσίπρα-Κοτζιά, ίλιγγος παρουσιάζεται πια ως εφιάλτης, πρέπει, για χάρη τουλάχιστον των δύο αδελφών μοναχών Κυρίλλου και Μεθόδιου, (κατά κόσμον Κωνσταντίνου και Μιχαήλ!) η στήλη θα επανέλθει.

*Διδάκτωρ τού ΕΜΠ
______________________________________________________________________________________________
*1.Οι Κύπριοι καλώς τη γνωρίζουν! Ας τούς ερωτήσει…
*1.Ο Κοτζιάς, ίσως, μπορεί…