Τα ζητήματα τα οποία έθεσε η Κομισιόν και συνδέονταν κυρίως με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, όπου απαιτείται η τροποποίησή του για τον έλεγχο της διάθεσης του χαλλουμιού που θα παράγεται στα κατεχόμενα στη βάση της συμφωνίας για το θέμα το 2015 ανάμεσα σε Αναστασιάδη- Ακιντζί, καθυστέρησαν την κατοχύρωση του προϊόντος ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Πίσω από τις γραμμές της συμφωνίας  υπήρχαν πρόνοιες που δεν ικανοποιούσαν την κυπριακή πλευρά και παρά τη θέληση που υπήρχε να ξεπεραστούν τα εμπόδια, αυτό έγινε έξι χρόνια αργότερα. Πάρα πολλοί, άλλοι σε λιγότερο βαθμό και άλλοι σε μεγαλύτερο, συνέβαλαν για την κατοχύρωση του εθνικού μας αγροτικού προϊόντος .Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι φωνές που όχι μόνο διαφωνούσαν, αλλά έθεταν και παραπλανητικές θέσεις με δημόσιες τοποθετήσεις τους. 

Ενώ ο υπουργός Γεωργίας βρισκόταν στις Βρυξέλλες και κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κλείσει με επιτυχία το θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ, κάποιοι άλλοι, χωρίς καμία τεκμηρίωση, άφηναν σαφή υπονοούμενα και αιχμές για τους χειρισμούς του, καλώντας μάλιστα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει ο ίδιος, προσωπικά, το θέμα. Φυσικά αυτό που έπρεπε να γνωρίζουν, ιδιαίτερα οι έμπειροι πολιτικοί, είναι ότι κανένας υπουργός δεν θα προέβαινε σε ενέργειες για ένα τόσο σοβαρό θέμα χωρίς να ενημερώσει ενδελεχώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και χωρίς να λάβει, εκ των προτέρων, έγκριση για τους χειρισμούς του. Στη συνέχεια, μετά την κατοχύρωση του χαλλουμιού, και παρά τη μεγάλη συλλογική επιτυχία, πολιτικοί, αλλά και άλλοι που έβλεπαν τα συμφέροντά τους να επηρεάζονται, επανήλθαν και με μη αληθείς αναφορές επιχείρησαν όχι μόνο να απαξιώσουν τη μεγάλη αυτή επιτυχία, αλλά περίπου να τη χαρακτηρίσουν και ως αποτυχία.

Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή που ο Κώστας Καδής ανέλαβε τη θέση του υπουργού Γεωργίας έθεσε ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του υπουργείου του την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ, αναγνωρίζοντας τη σημασία της για τον αγροτικό τομέα και την οικονομία του τόπου μας και χτίζοντας πάνω στην προσπάθεια που κατέβαλαν προηγούμενοι υπουργοί Γεωργίας. 

Στη συνέχεια, ετοιμάστηκε ένα πλάνο δράσης. Ακολούθως, ενημερώθηκαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι με το θέμα, δηλαδή το σύνολο του αγροτικού κόσμου, οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι αγελαδοτρόφοι και οι τυροκόμοι. 

Κατά την τριετία που πέρασε, οι διαβουλεύσεις ήταν εντατικές και επίπονες. Οι διαφωνούντες εξακολουθούν να καταγγέλλουν ακόμα και σήμερα και να θεωρούν ως υποχώρηση ακριβώς τον κύριο λόγο που η πλευρά μας, ως θέμα αρχής, δεν συναινούσε στο να κλείσει ο φάκελος. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί την παρασκευή και εμπορία διαμέσου των νόμιμων σημείων διέλευσης στην Πράσινη Γραμμή χαλλουμιού που δεν θα πληρούσε όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που θέτει η ΕΕ. 

Αυτή η θέση αρχής, η οποία υποστηρίχθηκε νομικά από εξειδικευμένους επί του θέματος δικηγόρους της Νομικής Υπηρεσίας και πολιτικά από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πέρασε, μετά από έντονη προσπάθεια, με θετικό τρόπο σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν και περιλήφθηκε με σαφείς αναφορές στα νομικά έγγραφα που συνοδεύουν την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ. 

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Εξωτερικών και η Νομική Υπηρεσία, με συνεχή ανάλυση των κειμένων, διασφάλισαν ότι μέσα σε αυτά δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά που άμεσα ή έμμεσα αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. Αντίθετα, μέσα από τα κείμενα διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι η αρμόδια Αρχή σε όλα τα στάδια της διαδικασίας κατοχύρωσης προϊόντων χαλλουμιού ως ΠΟΠ, περιλαμβανομένων και των φυτοϋγειονομικών ελέγχων, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία σε όλη την επικράτεια του νησιού. 

Επομένως, μέσα από την κατοχύρωση του χαλλουμιού οι όποιες κινήσεις και ενέργειες επιχείρησης της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, από όπου και αν αυτές προέρχονται, πέφτουν στο κενό. 

[email protected]