Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού για την COVID-19, και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το σχήμα εμβολιασμού τους με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό σε περίπτωση που θεωρηθούν στενές επαφές κρούσματος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει παρέλθει διάστημα 14 ημερών από τη λήψη της τελευταίας δόσης του εμβολίου.

Επιπρόσθετα, τα άτομα που έχουν αποδεσμευτεί ως θετικά κρούσματα εντός 6 μηνών, δεν υποχρεούνται να αυτοπεριοριστούν σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι θα βγαίνουν οι στενές επαφές από καραντίνα

Και στις δύο πιο πάνω κατηγορίες ατόμων, συστήνεται και θα προγραμματίζεται εξέταση PCR, κανονικά όπως προβλέπεται και για όλες τις στενές επαφές.

Σε περιπτώσεις ελέγχου και για σκοπούς εξακρίβωσης των πιο πάνω, η Αστυνομία Κύπρου ή άλλοι αρμόδιοι Λειτουργοί ενδέχεται να ζητήσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή πιστοποιητικά αποδέσμευσης.

Η πιο πάνω ρύθμιση ισχύει από σήμερα, 14 Απριλίου, και αφορά τις επαφές των περιστατικών που θα δηλωθούν από σήμερα κι έπειτα.

Πηγή: philenews