Δεν αποκρύβει ότι στόχος του ΔΗΣΥ είναι η διατήρηση της πρώτης θέσης στον κομματικό χάρτη της χώρας. Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος, διαμηνύει πως το ζητούμενο είναι να πείσουν τον κόσμο να τους εμπιστευθεί ξανά, σημειώνοντας ότι λαμβάνουν τα μηνύματα και προσπαθούν να βρίσκουν εφικτές λύσεις. Τονίζει ότι το δίλημμα για τους πολίτες στις κάλπες του Μαΐου είναι: Βουλή λειτουργική ή Βαβυλωνία.

-Ουκ ολίγες οι προκλήσεις και τα στοιχήματα για τον ΔΗΣΥ στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Τι θα θεωρήσετε επιτυχία σε αυτή τη φάση που έχετε όλα τα κόμματα απέναντί σας; Επιτυχία θα είναι να καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο μας πως η ψήφος εμπιστοσύνης που μας έδωσε το 2016 είχε αξία. Μιλάμε με τους πολίτες και τους εξηγούμε πως όλα αυτά που διακηρύσσαμε πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2016 τα εννοούσαμε και τα τηρήσαμε. Αν καταφέρουμε να εξηγήσουμε με σαφήνεια και λεπτομέρεια το κυβερνητικό έργο και το έργο του ΔΗΣΥ τα τελευταία πέντε χρόνια στο κοινοβούλιο, είμαι πεπεισμένος πως το εκλογικό σώμα θα αναδείξει ξανά τον ΔΗΣΥ πρώτο κόμμα. Η ανάδειξη μας σε πρώτο κόμμα μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης θα είναι το επιστέγασμα της άοκνης προσπάθειας του ΔΗΣΥ να πάρει την Κύπρο πολλά βήματα μπροστά. Θέλουμε οι πολίτες να μας εμπιστευτούν γιατί τηρήσαμε όσα υποσχεθήκαμε, γιατί στα δύσκολα αυτό που μετρά είναι οι πράξεις και όχι τα εύηχα συνθήματα και ο λαϊκισμός. Επίσης, δηλώνουμε ξανά πως παρά την τοξικότητα και τη λασπολογία που εκσφενδονίζει καθημερινά η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να βάλουμε τους εαυτούς μας στο παιχνίδι των σκοπιμοτήτων. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέσα από τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου πως η πολιτική διχόνοια οδηγεί μόνο σε αρνητικές συνέπειες για το λαό. Κάθε φορά που βρεθήκαμε διχασμένοι η ιστορία κατέγραψε εθνικές τραγωδίες. Ο ΔΗΣΥ αποτελεί σήμερα το κόμμα της συνέπειας, της υπευθυνότητας και του πατριωτικού ρεαλισμού όπως μας δίδαξε ο πατριάρχης μας Γλαύκος Κληρίδης. Ως εκ τούτου, αν καταφέρουμε μέσα σε αυτό το δηλητηριώδες κλίμα να πείσουμε τον απλό κόσμο να μας εμπιστευτεί ξανά, αυτό θα είναι μια σημαντική επιτυχία για την παράταξή μας.

-Τι έχετε να πείτε στην εκλογική βάση του ΔΗΣΥ από την οποία προφανώς και ακούτε κριτική αλλά και πικρίες; Θεωρώ ως δεδομένο ότι ο ΔΗΣΥ είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα στο νησί. Στην ηγεσία του ΔΗΣΥ έχουμε θέσει ως βασική αρχή που διέπει την πολιτική μας πορεία την αυτοκριτική. Επομένως, κάθε μήνυμα που λαμβάνουμε φιλτράρεται και αξιολογείται. Σκεφτόμαστε τι κάναμε λάθος και πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι την επόμενη φορά. Η εκλογική βάση του ΔΗΣΥ θέλω να ξέρει πως η ηγεσία του κόμματος αφουγκράζεται τα πάντα. Μπορεί πολλές φορές να είμαστε σιωπηλοί, ωστόσο έχουμε τις κεραίες μας ορθάνοιχτες και πιάνουμε τον παλμό της κοινωνίας. Ξέρουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε εφικτές λύσεις. Η καλοπροαίρετη κριτική που δεχόμαστε είναι εποικοδομητική. Ουδέποτε διεκδικήσαμε το αλάθητο του Πάπα, ούτε το παίξαμε πεφωτισμένοι και φωστήρες. 

-Πιστεύετε ότι ο ΔΗΣΥ μπορεί να περάσει αλώβητος αυτή τη δοκιμασία την ώρα που είναι έντονη η δυσφορία του εκλογικού σώματος; Θεωρώ πως ένα πολύ μεγάλο μέρος της δυσφορίας προς το ΔΗΣΥ αφορά την πανδημία. Προφανώς όλοι έχουμε κουραστεί από την πανδημία και τα αναγκαία μέτρα που πάρθηκαν αλλά δυστυχώς δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Σήμερα ο κόσμος εύλογα παραπονιέται γιατί κάποιες επιχειρήσεις χρειάστηκε να κλείσουν για ένα χρονικό διάστημα. Κατανοώ πλήρως τη δυσφορία τους ωστόσο προσπαθώ να φανταστώ τι θα γινόταν και τι θα ακούγαμε αν είχαμε τον ίδιο αριθμό νεκρών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε ένα τέτοιο σενάριο δεν θα συζητούσαμε για την αναγκαιότητα των μέτρων αλλά θα ασκείτο δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για ανεπαρκή μέτρα για περιορισμό της μετάδοσης του ιού. Θεωρώ ότι ο κόσμος όταν τελειώσει όλο αυτό το κακό και δει τι έγινε στον υπόλοιπο κόσμο θα αντιληφθεί πως η διαχείριση της πανδημίας στην Κύπρο ήταν πάρα πολύ καλή.

-Το κόμμα σας πώς βιώνει σε αυτή τη φάση την πολιτική του μοναξιά την ώρα που απαιτούνται συνεργασίες και συγκλίσεις; ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση απέδειξαν τον περασμένο Γενάρη πως ξέρουν να συνεργάζονται με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας χρειάστηκε να συμφωνήσουν τόσοι πολλοί κομματικοί σχηματισμοί για να περάσει ο ετήσιος προϋπολογισμός και να μην καταρρεύσει το κράτος. Τα καταφέραμε, ξεμπλέξαμε το μίτο της Αριάδνης και ξεφύγαμε από το λαβύρινθο που έστησε με τα καπρίτσια της η ηγεσία του ΔΗΚΟ. Αυτή η μάχη δόθηκε για το καλό του λαού μας γιατί χωρίς τον προϋπολογισμό εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριοι θα έμεναν χωρίς μισθούς και επιδόματα. Ο Κλιντ Ίστγουντ στο αριστουργηματικό γουέστερν «Για μια χούφτα δολάρια» ήταν διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για μερικά χρήματα. Στην Κύπρο, με τον ίδιο ακριβώς τυχοδιωκτισμό, μερικοί πολιτικοί είναι έτοιμοι να κάνουν και να πουν οτιδήποτε προκειμένου να κερδίσουν «μια χούφτα ψήφους». Και ξέρετε ποιο είναι το αστείο… αυτοί που πλειοδοτούν σήμερα και ζητάνε περισσότερα είναι αυτοί που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Αν είναι ποτέ δυνατόν…

– Σας προβληματίζει ότι η επόμενη Βουλή ενδέχεται να μην είναι λειτουργική και δεν θα μπορεί η κυβέρνησή σας να εγκρίνει νομοσχέδια ή συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς; Σαφώς και με προβληματίζει. Το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι αν θα έχουμε μια λειτουργική Βουλή για να υποστηρίξει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος ή αν θα επέλθει ένα καθεστώς βαβυλωνίας εντός του Κοινοβουλίου που θα μας οδηγήσει σε αστάθεια και πολιτικά αδιέξοδα. Το Κοινοβούλιο καλείται να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για το κοινό καλό, αν όμως αυξηθούν οι φωνές του λαϊκισμού που από τώρα διακηρύττουν πως στόχος τους είναι να μπλοκάρουν το κυβερνητικό έργο, ενδεχομένως η χώρα μας να εισέλθει σε μια περίοδο παράλυσης. Στο Κοινοβούλιο πάμε για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και όχι να διαφωνούμε για χάριν της διαφωνίας. Αν το αντιληφθούν αυτό και οι 56 βουλευτές της νέας σύνθεσης του Κοινοβουλίου τότε δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, έχουμε εύλογες ανησυχίες βάσει των όσων εκτυλίχθηκαν πριν μερικούς μήνες κατά την ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού.

Αυτοί που μάς κουνούν το δάκτυλο να κάνουν την αυτοκριτική τους

-Την τάση του κόσμου για στροφή προς μικρά σχήματα ως ψήφο διαμαρτυρίας πως την «εισπράττετε»; Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει όποιο κόμμα επιθυμεί. Τον κυρίαρχο λαό, προσωπικά, δεν τον θυμάμαι μόνο την Κυριακή των εκλογών. Ο κάθε πολίτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την ψήφο του όπως κρίνει αυτός καλύτερα. Αλλά, επειδή εδώ βρίσκομαι και για να λέω αυτά που πιστεύω, θεωρώ πως η ψήφος διαμαρτυρίας σε μικρά κόμματα δεν φέρνει ποτέ τα αποτελέσματα που περιμένει ο ψηφοφόρος. Τα μικρά κόμματα που συγκεντρώνουν τις ψήφους διαμαρτυρίας σχεδόν πάντα επικεντρώνονται στα λάθη που έκαναν αυτοί που κυβερνούν (που σαφέστατα έγιναν λάθη, δεν είπαμε ποτέ πως είμαστε αλάνθαστοι), αντί να παρουσιάζουν και να εξηγούν τι θα έκαναν αυτοί καλύτερα αν βρίσκονταν στην ίδια θέση. Και να σας πω και κάτι, προτιμώ μια κυβέρνηση που μπορεί να κάνει λάθη παρά μια κυβέρνηση λάθος. Μερικά από τα κόμματα αυτά συνεισφέρουν στην αύξηση της δυσπιστίας καθώς η συνεχής επιμονή και επανάληψη της στείρας κριτικής ενάντια στην κυβέρνηση το μόνο που καταφέρνει είναι να καλλιεργεί μια διαστρεβλωμένη εικόνα στο μυαλό των πολιτών που τους υπερτονίζονται σε καθημερινή βάση οι ελάχιστες παραλείψεις και τους αποκρύπτονται όλα τα θετικά που έπραξε η κυβέρνηση. Γιατί δε μας λένε ξεκάθαρες θέσεις στα σημαντικότερα εθνικά ζητήματα; Γιατί υπεκφεύγουν να τοποθετηθούν σε ευαίσθητα πολιτικά θέματα; Η διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ έχει να επιδείξει έργο και μεταρρυθμίσεις δεκαετιών όπως την εφαρμογή του ΓεΣΥ, τη θέσπιση του ΕΕΕ, την αύξηση των συντάξεων, τη σύσταση Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, την επαναφορά του επιδόματος πολύτεκνης μάνας, εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας κ.α. Καλό είναι αυτοί που σήμερα κουνάνε το δάχτυλο και αναφέρομαι στο ΑΚΕΛ, να κάνουν λίγη αυτοκριτική γιατί το μόνο που κατάφερε με τις πολιτικές του ήταν να γεμίσει την Κύπρο με κοινωνικά παντοπωλεία.