To Top
14:00 Παρασκευή
22 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Σφουγγοκωλάριοι ενός κατεστημένου εξουσίας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Σφουγγοκωλάριοι ενός κατεστημένου εξουσίας
  14 Μαρτίου 2019, 10:30 πμ  
Θες να αγιάσεις, αλλά δεν σε αφήνουν. Θες να πιστέψεις σ’ ένα καλύτερο αύριο, να πιστώσεις τους ανθρώπους με καλή πρόθεση ακόμα και στα λάθη τους, μα έλα που τα γεγονότα τους διαψεύδουν διαρκώς. Από το πραξικόπημα και την εισβολή, στο ΧΑΚ, στην Ήλιος, στην έκρηξη στο Μαρί, την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία, το «κούρεμα» και τώρα στον Συνεργατισμό. Μια διαχρονική πορεία εγκλημάτων και σκανδάλων που ξεσπίτωσαν κόσμο, μαυροφόρεσαν ανθρώπους, σκόρπισαν πόνο και θλίψη και γέμισαν τις ψυχές των ανθρώπων με θυμό και απογοήτευση. Μια διαχρονική πορεία ατιμωρησίας και μη ανάληψης ευθυνών και ένα διαρκώς ανικανοποίητο περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας.
 
Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού έρχεται να προστεθεί στα τόσα άλλα πορίσματα που διαχρονικά έχουν γίνει από διοριζόμενες επιτροπές. Στα τόσα άλλα που εξόργισαν και διατράνωσαν την αγανάκτηση πολιτών και πολιτικών (ανάλογα με την περίσταση βέβαια κάθε φορά) και ύστερα έσβησαν σαν πυροτέχνημα που μετά τον κρότο και τη λάμψη παραμένει μόνο ως μια ανάμνηση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι μνήμες από τα πορίσματα γδέρνουν βασανιστικά την συλλογική μνήμη ενός λαού ο οποίος παθητικά παρακολουθεί να τον δουλεύουν κυριολεκτικά ψιλό γαζί, κάθε φορά και διαφορετικοί πρωταγωνιστές. Οι οποίοι συνήθως έρχονται ως σωτήρες να αλλάξουν τα πάντα, να διώξουν τα φαντάσματα των παλιών, ως εκπρόσωποι του νέου, της αξιοκρατίας, της δίκαιης κοινωνίας και της προόδου.
 
Το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού αποτύπωσε παραστατικά μια σαθρή κατάσταση ενός πολιτικοοικονομικού κατεστημένου που διαχρονικά κυβερνά το κυπριακό κράτος από το 1960 και εντεύθεν. Συμπεριφορά ραγιά, ο οποίος δηλώνει ανίκανος να διοικήσει αξιοκρατικά ένα κράτος και τους θεσμούς του, δημιουργώντας κατεστημένα και καθιερώνοντας συμπεριφορές και νοοτροπίες ότι αφού έχεις την εξουσία, θα πρέπει να βουτάς το δάκτυλο στο βάζο με το μέλι. Διότι αν δεν το πράξεις, θα είσαι βλάκας που θέλει να βαδίσει με τον σταυρό στο χέρι και στο τέλος της ημέρας μένει στο περιθώριο. Η έννοια της αξιοπρέπειας και της ηθικής πάει περίπατο. Ζήτω, λοιπόν, η διαφθορά ενός βαθιά διεφθαρμένου συστήματος, του οποίου ο πολίτης γίνεται υπηρέτης του, περιμένοντας τα ψίχουλα που θα πέσουν από το φαγοπότι του κατεστημένου και θα τον κάνουν να νιώσει μεγάλος και τρανός έναντι των υπολοίπων. Η ανοχή οδηγεί σε χρεοκοπία. Δεν είναι θέμα του αν κάποια στιγμή γυρίσει ο τροχός και βολέψει εν μέρει κι εμάς εις βάρος των υπολοίπων. Αυτή είναι συμπεριφορά σφουγγοκωλάριου. Αυτό το κράτος δεν αντέχει ούτε να το κλέβουν, ούτε να ζουν παρασιτικά ορισμένοι εις βάρος του συνόλου. Όσο αδυνατούμε ή αρνούμαστε να το αντιληφθούμε και να το αποδεχτούμε, τόσο αυτό θα μας φτύνει και θα μας αναγκάσει να πληρώνουμε τα σπασμένα. 
 
Υ.Γ: Ναι, ο Χάρης Γεωργιάδης για λόγους πολιτικής ευθιξίας θα έπρεπε να παραιτηθεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οφείλει ένα mea culpa για τη διαχείριση που έγινε στον Συνεργατισμό. Μια παραδοχή του λάθους θα εκτιμηθεί πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και θα μπορεί στο τέλος της ημέρας, η κυβέρνηση να πιστωθεί και τα όσα πέτυχε μέσα από την προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας.
 
Την ίδια ώρα όμως, θα πρέπει και ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί στο βαθμό που του αναλογεί. Είναι ποτέ δυνατό, να γίνονταν όσα γίνονταν διαχρονικά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όταν δινόταν μάχη για τη διάσωση του Συνεργατισμού και να μην υπήρχε έλεγχος; Δεν ήξεραν για τις λιμουζίνες, τις προσλήψεις, τα επιδόματα και τα τόσα άλλα; Για να μην πάμε και πιο πίσω που οι Συνεργατικές ήταν κομματική και οικογενειακή υπόθεση…

frixos.dalitis@phileleftheros.com 
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.