To Top
21:18 Τρίτη
19 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Το επιχορηγούμενο ΡΙΚ, και τα αντισταθμίσματά του
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Το επιχορηγούμενο ΡΙΚ, και τα αντισταθμίσματά του
  15 Μαρτίου 2019, 9:39 πμ  
€2,5 εκατ. ως αντιστάθμισμα της διακοπής των εμπορικών διαφημίσεων λαμβάνει από φέτος, 2019, το ΡΙΚ από το κράτος.
 
Ωστόσο, και όπως γνωρίζετε, πάντα πίσω από αυτό το «ωστόσο» κρύβεται η ουσία, το ΡΙΚ διατηρεί τη δυνατότητα για σύναψη συμφωνιών, των λεγομένων barter agreements, για την παροχή δηλαδή διαφημιστικού χρόνου έναντι αγαθών, τη δυνατότητα μετάδοσης διαφημίσεων κατά τη διάρκεια μεγάλων αθλητικών και μουσικών διοργανώσεων ούτως ώστε να μπορεί να αποκτά τα δικαιώματα και να μεταδίδει αυτές τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και εκδηλώσεις στο ευρύ κοινό, την τοποθέτηση προϊόντων και τις χορηγίες των εκπομπών του. Αυτά τα λίγα
 
Πιο απλά, όσον αφορά στα barters: Εάν π.χ. το ίδρυμα χρειαστεί κάποια αεροπορικά εισιτήρια για ταξίδι στελεχών του ή για να φέρει καλεσμένους που θα συμμετάσχουν, ας πούμε, σε εκπομπές, μπορεί το αντίτιμο που κανονικά θα κατέβαλλε να το ανταλλάξει με διαφήμιση. Το ίδιο ισχύει φαντάζομαι και για πλειάδα άλλων δραστηριοτήτων, όπως τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιεί, τα ρούχα και τα είδη αισθητικής των παρουσιαστών και άλλα πολλά.
 
Ακόμα: η τοποθέτηση προϊόντων είναι πλέον μία αμεσότατη μορφή διαφήμισης, για την οποία μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες δίνουν εκατομμύρια για να εξασφαλίσουν, ακριβώς επειδή πολλές φορές θεωρείται πιο αποτελεσματική από την πατροπαράδοτη, την κανονική διαφήμιση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Starbucks, που διεθνώς δεν δίνει ούτε δεκάρα σχεδόν για άμεση διαφήμιση, όμως πληρώνει πολλά εκατομμύρια για δήθεν τυχαίες. Π.χ. βλέπεις τον Τομ Κρουζ στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης να βγαίνει από το διαμέρισμά του που όλως συμπτωματικώς βρίσκεται δίπλα σε Starbucks. Ή βλέπεις τον Ντε Νίρο να μπαίνει σε αστυνομικό τμήμα κρατώντας ένα Frapuccino, σήμα-κατατεθέν της εταιρείας.
 
Αυτό το «κόλπο» με τις τοποθετήσεις προϊόντων κάνει θραύση σε εκπομπές μαγειρικής όπου, εκτός από το προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιεί ένας σεφ και που συχνά καθορίζεται όχι από δική του επιλογή συνταγής αλλά από το υλικό που θα χρησιμοποιήσει παρά τη θέλησή του, διαφημίζεται και η υπεραγορά από την οποία μπορεί κάποιος να βρει αυτό το υλικό.
 
Όσο για τις χορηγίες εκπομπών, είναι γνωστό μέχρι ποιο βαθμό μπορούν αυτές να φτάσουν, καταστρατηγώντας στην ουσία τους λόγους για τους οποίους αποφασίζει μια κρατική ραδιοτηλεόραση να χρηματοδοτήσει το μέσον: Δηλαδή, να διατηρήσει την πλήρη ανεξαρτησία της, και επίσης να μην μπαίνει σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Άρα: Ή πρέπει να το κάνει εξ ολοκλήρου, βάσει των πραγματικών του αναγκών που να ανταποκρίνεται σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο πλαίσιο δεοντολογίας, ή να μην το κάνει καθόλου.
 
Το BBC, με το οποίο ξεγελιόμαστε ότι θέλουμε και μπορούμε να μοιάσουμε, δεν παίρνει κανενός είδους διαφήμιση ούτε barter ούτε χορηγίες και σίγουρα ούτε τοποθετήσεις προϊόντων. Και αυτό διότι, εκτός του ότι θα επρόκειτο για καραμπινάτο αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι άλλων όμοιων ΜΜΕ, θα παραβίαζε ή και θα «ενοχλούσε» τη βασική αρχή της αντικειμενικής και απαλλαγμένης από κάθε εξάρτηση ενημερωτικής, εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής αποστολής της.
 
Όταν, για παράδειγμα, «επιβάλλεις» στον σεφ που έχεις επιλέξει να παρουσιάζει μαγειρική εκπομπή να χρησιμοποιεί συγκεκριμένα υλικά για τη συνταγή του, παραβιάζεις άμεσα τη δική του αντικειμενικότητα. Θυμάμαι, συγκεκριμένα, πολύ γνωστό Άγγλο σεφ ο οποίος όταν κλήθηκε να κάνει εκπομπή με «τοποθέτηση» σε ιδιωτικό κανάλι, αρνήθηκε κατηγορηματικά, ιδίως όταν έμαθε ότι ένα από τα προϊόντα ήταν κύβοι κότας, λαχανικών και κρέατος που εκείνος δεν θέλει σε κανένα πιάτο του. Δεν ξέρω εάν το συγκεκριμένο προϊόν είναι πράγματι επιβλαβές (σίγουρα δεν συνάδει με μαγειρική που χρησιμοποιεί φρέσκα και αγνά υλικά), αλλά ξέρω ότι όταν προσλαμβάνεις έναν σωστό και επιτυχημένο επαγγελματία για να προβάλει το έργο του, δεν μπορείς να απαιτείς από αυτόν να χρησιμοποιεί «υλικά» που στην κανονική του ζωή ούτε καν αγγίζει.
 
Υπάρχει, τέλος, και η λεγόμενη διακριτική χορηγία. Δηλαδή, χρειάζεσαι αεροπορικά ταξίδια για τις αποστολές σου; Με την ισχύ του μέσου που διαθέτεις, κάνε μια έντιμη συμφωνία με την εταιρεία που θέλεις για μια γενναία έκπτωση. Πιθανόν οι ανταγωνιστές από τον ιδιωτικό τομέα να αποκτήσουν πλεονέκτημα εδώ, αφού αυτοί θα μπορούν να προβάλλουν το προϊόν στις εκπομπές τους. Εσύ όμως έχεις ένα πιο ισχυρό πλεονέκτημα: Τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία, του να μπορείς, εάν ποτέ παραστεί ανάγκη, να επικρίνεις ακόμα και όσους θα ήσαν, σε διαφορετική περίπτωση, χορηγοί σου. 
 
Εάν θέλουμε, λοιπόν, μια πραγματικά καλή δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, ή πρέπει να την πληρώνουμε εξ ολοκλήρου και χωρίς ούτε μία διαφήμιση ή πρέπει να την αφήσουμε να κολυμπήσει μόνη στη μεγάλη κολυμβήθρα της ανοικτής αγοράς. Λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο δεν γίνεται. Είναι υποκριτικό και ανήθικο. 
 
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.