Συνολικά 38.000 Βρετανοί διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Ο κ. Νουρής αναφέρει στην απάντηση του, πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία Ιανουάριου 2021, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της Συμφωνίας Αποχώρησης και διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία κατέχοντας άδειες διαμονής με το προηγούμενο καθεστώς, ως Ευρωπαίοι πολίτες, είναι συνολικά 38.080. Ο αριθμός περιλαμβάνει όσους Βρετανούς εξασφάλισαν άδειες οι οποίες εκδόθηκαν πριν τις 31/12/20. Ο κ. Νουρής σημειώνει, ότι οι 26.978 από αυτούς κατέχουν Βεβαίωση Εγγραφής και οι 11.102 Πιστοποιητικό Μόνιμης διαμονής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα εμβόλια ξεκλειδώνουν τα ταξίδια

Ο υπουργός Εσωτερικών στην απάντηση του προς την κ. Χαραλαμπίδου αναφέρει και τα ακόλουθα:

-Με βάση τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι άσκησαν το δικαίωμά τους για ελεύθερη διακίνηση, πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή πριν από τις 31/12/20, διατηρούν τα ίδια δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την οδηγία 2004/38/ΕΚ της Ελεύθερης διακίνησης Ευρωπαίων πολιτών, είτε έχουν στην κατοχή τους τις άδειες διαμονής, ως Ευρωπαίοι πολίτες, είτε έχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι εισήλθαν και άσκησαν το δικαίωμά τους για Ελεύθερη διακίνηση, πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου και μπορούν να εξασφαλίσουν τα νέα Έγγραφα διαμονής για δικαιούχους της Συμφωνίας Αποχώρησης.

-Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι είναι ήδη δικαιούχοι της Συμφωνίας Αποχώρησης, έχουν το δικαίωμα σύμφωνα με τον Ν193(Ι)/2020, να εξασφαλίσουν τα νέα έγγραφα διαμονής ως Δικαιούχοι της Συμφωνίας Αποχώρησης, εφόσον υποβάλουν τις αντίστοιχες αιτήσεις.»

-Σύμφωνα με το άρθρο 18(4) της Συμφωνίας Αποχώρησης, δεν υπάρχει υποχρέωση των υπηκόων Ηνωμένου Βασιλείου για αλλαγή των αδειών διαμονής, που κατείχαν ως Ευρωπαίοι πολίτες, με τα νέα έγγραφα διαμονής δικαιούχων. Παρά το ότι οι άδειες διαμονής των υπηκόων Ηνωμένου Βασιλείου, ως Ευρωπαίων πολιτών, χάνουν τη νομική ισχύ τους μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, εντούτοις, οι άδειες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ως αποδεικτικό στοιχείο του δικαιώματος διαμονής των δικαιούχων της Συμφωνίας Αποχώρησης, στην Κυπριακή Δημοκρατία.