To Top
20:46 Τρίτη
19 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Μας έριξαν μερικά ονόματα και ξεχάσαμε το πόρισμα και τον Χάρη
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Μας έριξαν μερικά ονόματα και ξεχάσαμε το πόρισμα και τον Χάρη
  15 Μαρτίου 2019, 10:55 πμ  
Το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (984 φυσικών προσώπων και 210 νομικών προσώπων) τον Αύγουστο του 2017 ήταν €153 εκατομμύρια. Μόνο στον Συνεργατισμό. Άγνωστο πόσα είναι στις υπόλοιπες τράπεζες. Οι διαγραφές αγγίζουν τα δέκα εκατομμύρια. Σε σύνολο €1,1 δισεκατομμύρια δανείων, που διεγράφησαν κατά τη διετία 2016-2017. Αυτά είναι τα στοιχεία της Ερευνητικής Επιτροπής. Αν από αυτά επιλέγεις μερικά πρόσωπα και ελάχιστα δάνεια από το σύνολο για να ξεσκεπάσεις δήθεν το σκάνδαλο, αυτό δεν είναι διαφάνεια, είναι διαπόμπευση. Δεν υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον, υπηρετείς την ανθρωποφαγία. Και κυρίως, υπηρετείς τον αποπροσανατολισμό. Αυτό έκαναν ένας τηλεοπτικός σταθμός και μια εφημερίδα. Έβγαλαν στη φόρα πεντέξι ονόματα πολιτικών. Και μάλιστα, από τις απαντήσεις τους διαπιστώνεται εν πρώτης ότι η δημοσιογραφική έρευνα δεν ήταν και πολύ πιο υπεύθυνη από την ανευθυνότητα του διαδικτυακού κανιβαλισμού. Δυο - τρία ονόματα την ημέρα για να συντηρείται και η τηλεθέαση. Αφού μιλάμε για διαφάνεια ας βγει όλη η λίστα μια και καλή, παρόλο που ούτε αυτό υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Γιατί, πολλοί από αυτούς τους 984 που είναι στη λίστα, όπως φαίνεται και από τις πρώτες απαντήσεις όσων είδαν τα ονόματα τους να βγαίνουν στο μεϊντάνι, έχουν εξηγήσεις και δεν αποδεικνύεται ότι έτυχαν οποιασδήποτε εύνοιας. Διότι, το ζήτημα δεν είναι αν έχουν δάνεια κι αν έκαναν αναδιαρθρώσεις όπως όλοι οι δανειζόμενοι ανώνυμοι πολίτες, αλλά αν είχαν ευνοϊκή μεταχείριση λόγω της ιδιότητάς τους και, όσον αφορά τους βουλευτές, αν προώθησαν νομοθεσίες που τους ευνοούσαν προσωπικά. Κι αυτό θα το αποδείξει η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή. Είμαι σίγουρος ότι αν υπήρξε παρανομία θα την εντοπίσει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Και τότε, ναι, αυτά τα ονόματα να βγουν στη φόρα. Για να ξέρει ο λαός ποιοι ανέλαβαν να τον υπηρετούν και τελικά υπηρετούν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Αλλά, δεν είναι λογικό να διαπομπεύεται όποιος είχε δάνειο από τον Συνεργατισμό, χωρίς να εξετάζονται οι συνθήκες και προπάντων η ειδική μεταχείριση της οποίας μπορεί να έτυχε.
 
Το χειρότερο, όμως, με αυτή την ιστορία είναι ότι αυτές οι δημοσιεύσεις πέτυχαν να αποσπάσουν την προσοχή από το ουσιαστικό ζήτημα: Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Έχουμε στα χέρια μας ένα πόρισμα για ένα τεράστιο έγκλημα, την εξαφάνιση του Συνεργατισμού την ώρα που μας έλεγαν ότι είναι βιώσιμος. Υποδεικνύονται οι ευθύνες. Ποινικές, αστικές και πολιτικές. Τις πρώτες τις ανέλαβε ο Γενικός Εισαγγελέας και θα ξεκινήσει η διερεύνηση τους. Οι μεγάλες πολιτικές ευθύνες αποδίδονται στον υπουργό Οικονομικών με σαφήνεια και απόλυτα. Όποιος διάβασε το πόρισμα και δεν έχει κομματικές παρωπίδες, δεν έχει αμφιβολία ότι η τεκμηρίωση της Επιτροπής σπάζει κόκαλα. Τα κόκαλα του υπουργού Οικονομικών. Αλλά, την ώρα που όλος ο κόσμος απαιτεί να αναλάβει τις ευθύνες του ο υπουργός και η κυβέρνηση, η δημοσιογραφία παίζει άλλα παιχνίδια. Βγάζει στη φόρα ονόματα άλλων πολιτικών, που πήραν δάνεια, και όπως είναι φυσικό όλοι ασχολούνται με αυτά, με το κουτσομπολιό και τον κανιβαλισμό. Το σχέδιο πέτυχε. Ο αποπροσανατολισμός είτε συνειδητός είτε όχι, έκανε τη δουλειά του. Ο Χάρης ξεχάστηκε. Μπορεί να συνεχίσει το έργο του ανενόχλητος και το πόρισμα θα περάσει σύντομα στην ιστορία, θα μπει στα συρτάρια και για μια ακόμα φορά θα αποδειχτεί ότι στην Κύπρο οι πολιτικές ευθύνες και η πολιτική ευθιξία είναι άγνωστες έννοιες.
 
Υ.Γ. Επειδή δεν πρέπει να ξεχαστεί ΚΑΙ αυτό το πόρισμα, ας ληφθεί υπόψη ότι τα δάνεια των επωνύμων που βγαίνουν στο φως σε ποσά (σε ποσά, όχι σε ηθική) είναι ασήμαντα μπροστά στο χαρτοφυλάκιο των €7 δισεκατομμυρίων, που πέρασε στα χέρια μιας ξένης εταιρείας, της Altamira, κάτω από ύποπτες αδιαφανείς διαδικασίες. Όπως λέει το πόρισμα, ο Χάρης Γεωργιάδης, «είχε πλήρη ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση και την απευθείας ανάθεση στην Altamira (…) την οποία με την γνώση του ιδίου εισήγαγε και επέβαλε ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ». Μόνο από αυτό ευσεβάστως υποβάλλω ότι δεν είναι μόνο πολιτικές οι ευθύνες του υπουργού.

aristosm@phileleftheros.com
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.