To Top
21:01 Τρίτη
19 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Η ΕΕ αγοράζει τον μπελά
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Η ΕΕ αγοράζει τον μπελά
  15 Μαρτίου 2019, 10:30 πμ  
Το περασμένο φθινόπωρο είχα βρεθεί στην Τουρκία στα πλαίσια μιας δημοσιογραφικής αποστολής που στόχο είχε την ενημέρωση των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης για τα έργα που αναλαμβάνονται από την τουρκική Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθηθούν τα 3,5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες. Στη διάρκεια της αποστολής αυτής είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε χώρους –σε Κωνσταντινούπολη και Γκαζιαντέπ– όπου από κοινού Τουρκία και ΕΕ προσπαθούν να βοηθήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα πρόσφυγες από τη Συρία για να ορθοποδήσουν μακριά από την πατρίδα τους. 
 
Τα έργα αυτά είναι μέρος των 6 δισεκατομμυρίων που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να δώσει στην Τουρκία για να τη στηρίξει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος από τη Συρία. Κοιτάζοντας βεβαίως την ευρύτερη εικόνα των προσφυγικών ροών από τη Συρία, τα προβλήματα που προκύπτουν από διάφορες εμπόλεμες περιοχές όπως η Υεμένη, αλλά και την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική, τότε εύκολα ο καθένας μπορεί να καταλήξει στο απλό συμπέρασμα: Τα 6 δισ. ευρώ από την ΕΕ προς την Τουρκία και όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσπάθεια της Ευρώπης να «αγοράσει τον μπελά» των προσφύγων από τη Συρία. Ουσιαστικά με τη στάση της αυτή η ΕΕ πλήρωνε ένα ακριβό ενοίκιο στην Άγκυρα για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από τα ευρωπαϊκά εδάφη. 
 
Αυτό είναι ένα πολύ καλό δείγμα του ποιες είναι ή μπορεί να είναι και στο μέλλον οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Όπως και στην περίπτωση των προσφύγων, έτσι και σε άλλα ζητήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πάντα διατεθειμένη να πληρώσει ένα ακριβό τίμημα, φτάνει να μη φορτώνεται μπελά ή μπελάδες. Εξάλλου στην Τουρκία έχουν από καιρό συνειδητοποιήσει πως οι σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση κάπως έτσι θα είναι στο ορατό μέλλον. Δεν έχουν την ψευδαίσθηση πως θα επιτευχθεί ποτέ ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πολλούς και διάφορους λόγους. 
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια μη δεσμευτικού χαρακτήρα απόφασή του, τοποθετήθηκε υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά όχι τον τερματισμό τους. Θέλουν να αφήσουν μια μικρή πόρτα ανοικτή, όχι γιατί θα υπάρχει ποτέ δυνατότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά για να διατηρηθεί ένας διάλογος και μια επαφή. Γιατί; Επειδή είναι εύκολο για την Τουρκία αυτή την περίοδο αντιδρώντας εκδικητικά να ανοίξει και πάλι τις πόρτες εξόδου για τους Σύρους πρόσφυγες. Και λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές όλοι γνωρίζουν τι θα προκύψει στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. 
 
Και όταν η Άγκυρα, αντιδρώντας στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, κατηγορεί την Ευρώπη ότι «κοιτάζει τον κόσμο από το στενό παράθυρο της Ακροδεξιάς», μπορεί να μην έχει και μεγάλο άδικο ως προς την πραγματικότητα. Γιατί αυτό που κυρίως φοβάται η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι η ραγδαία άνοδος της Ακροδεξιάς. Μιας Ακροδεξιάς που έβλεπε τη δύναμή της να αυξάνεται παράλληλα με τις αφίξεις προσφύγων και παράνομων μεταναστών. 
 
Το δεδομένο είναι ένα: η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει ποτέ ευρωπαϊκή χώρα και η ΕΕ θα συνεχίσει και στο μέλλον να είναι έτοιμη να πληρώσει ακριβό τίμημα για να κρατήσει τον μπελά μακριά της. Αν δεν ήταν έτσι, η ΕΕ θα έδινε 6 δισ. στην Ιορδανία και άλλα τόσα στην Υεμένη…

bimbishis@phileleftheros.com
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.