Πριν από το Πάσχα καταχωρούνται οι υποθέσεις εναντίον των 12 κρατικών λειτουργών σε σχέση με τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού το 2019 στη φάρμα του πατέρα του. Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα, η Νομική Υπηρεσία ετοιμάζει αυτό το διάστημα τα κατηγορητήρια στη βάση των οποίων θα καταχωρηθεί η υπόθεση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Το μέγα ερώτημα που προκύπτει, είναι κατά πόσον οι υποθέσεις θα καταχωρηθούν και θα εκδικαστούν από Επαρχιακό Δικαστήριο ή από Κακουργιοδικείο. Όπως εξηγήθηκε στον «Φ», στην περίπτωση που οι κατηγορίες θ’ αφορούν παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, τότε οι υποθέσεις θα εκδικαστούν από Επαρχιακό Δικαστήριο. Αν όμως αφορούν πιο σοβαρά αδικήματα, τότε θα ζητηθεί η παραπομπή τους σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου. Αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα κάτι που θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μόλις ετοιμαστούν τα κατηγορητήρια τότε η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και θα εκδοθεί κλήση ώστε οι «12» να παρευρίσκονται στο Δικαστήριο κατά την πρώτη εμφάνιση. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσοι είναι οι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας που θα βρεθούν στο εδώλιο και πόσοι οι αστυνομικοί, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας δεν θέλησε να αποκαλύψει οτιδήποτε μέχρι η υπόθεση καταχωρηθεί στο Δικαστήριο. Γίνεται σαφές, ωστόσο, ότι θα διωχθούν οι λειτουργοί που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή και χειρίστηκαν την περίπτωση της οικογένειας, είτα είχαν την ευθύνη να κατευθύνουν τις έρευνες λόγω αρμοδιότητας και θέσης που κατείχαν. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να δούμε και βαθμούχους να κατηγορούνται στο Δικαστήριο. 

Χθες, η Επίτροπος Διοίκησης, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, που είχε διενεργήσει έρευνα και εξέδωσε πόρισμα-καταπέλτη για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στην υπόθεση, δήλωσε ότι «οι διαπιστώσεις για να φτάσουμε σε ποινικές διώξεις, δεν ήταν συστημικές, αλλά ατομικές. Υπάρχει ατομική ευθύνη και όχι μόνο συλλογική. Μέσα από αυτό μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή, να αλλάξουμε πράγματα», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να προβληματίσει τους αρμοδίους, ώστε να επαναλειτουργήσουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σε καλύτερες βάσεις και εκπαιδεύσεις και κυρίως «να καλλιεργήσει και να αφυπνήσει την ατομική ευθύνη του λειτουργήματος που κάνει ο καθένας, ιδιαίτερα όταν ασχολείται με παιδιά». Ο μαθητής είχε βρεθεί νεκρός στη φάρμα του πατέρα του σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, ενώ η οικογένειά του βρισκόταν υπό την παρακολούθηση του Γραφείου Ευημερίας και η Αστυνομία είχε λάβει αρκετές αναφορές για τη συγκεκριμένη οικογένεια.

Κάντε κλικ για να εγγραφείτε στο Newsletter του Philenews