Καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές πιο αδήριτη γίνεται η ανάγκη για αλλαγή στην αντιπροσώπευση των κομμάτων. Κυρίως πρέπει να πάρουν το μάθημα τους αυτοί που τους εμπιστεύθηκε ο λαός την εξουσία για να διαχειρίζονται το μέλλον του. Η διολίσθηση στο Κυπριακό, η διαφθορά των “χρυσών διαβατηρίων” που διέσυρε το κράτος, η κακή διαχείριση της πανδημίας και η αργοπορημένη κρατική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι οι κυριότερες ενδείξεις της χειρότερης κυβερνητικής πρακτικής. Η μείωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος είναι η καλύτερη απάντηση για την βελτίωση του πολιτικού συστήματος και την απαλλαγή του διεφθαρμένου κατεστημένου. Ξεκινώντας από μηδενική βάση να κρίνουμε την διακυβέρνηση χωρίς προκαταλήψεις ότι ανήκουμε παραδοσιακά σε κάποιο χώρο και υπερβάλοντας το προσωπικό συμφέρον έναντι του κοινού συμφέροντος. Τα εργαλεία των κυβερνώντων είναι η ταξινόμηση των πολιτών ιδεολογικά, η παρελθοντολογία στην έλλειψη επιχειρημάτων για το σήμερα και το αφήγημα ότι εκπροσωπούν την σταθερότητα.  Πρέπει να τιμωρούμε με την ψήφο μας τις εκάστοτε κυβερνήσεις που παρεκτρέπονται, δεν έχουν όραμα και εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη του λαού. Μόνο έτσι θα καταλάβουν τα κόμματα και θα βελτιωθούν αλλάζοντας νοοτροπία μέχρι που  σταδιακά να ωριμάσει το όλο πολιτικό πεδίο στον τόπο μας.

Πιστεύω ότι η ποιοτική αλλαγή είναι δυνατή αν συνειδητοποιήσουμε ότι με την ψήφο μας μπορούμε να καθορίσουμε την κουλτούρα μας, υιοθετώντας μια νέα νοοτροπία που θα εκφράζει την πολιτική ωριμότητα μας. Είναι ζήτημα επιλογής μεταξύ – της αλήθειας έναντι του ψέματος, της ευθύνης έναντι της κοροϊδίας, του δικαίου έναντι της αδικίας, του καθαρού λόγου έναντι της συκοφαντίας, της συναίσθησης έναντι της εκμετάλλευσης, της διαφάνειας έναντι της συγκάλυψης, της νομιμότητας έναντι της διαφθοράς, της αγάπης για το τόπο έναντι της κατάχρησης, του γνήσιου πατριωτισμού έναντι της πατριδοκαπηλίας, της ταπεινότητας έναντι της έπαρσης, του πολιτικού ήθους έναντι της μικροπολιτικής, της ευθιξίας έναντι της περιφρόνησης, της ορθοκρισίας έναντι της ανικανότητας και της δημοκρατίας έναντι του αυταρχισμού –

Όλα αυτά συγκροτημένα θα πρέπει να γυροφέρνουν στο μυαλό μας για να έχομε ορθή κρίση και η ετυμηγορία να εκφράσει την πολιτική μας ωριμότητα. Τρανό παράδειγμα η εκλογή Μακρόν στην Γαλλία όπου ο λαός καταπόντισε τα κατεστημένα της δεξιάς και των σοσιαλιστών που θεωρούσαν τους ψηφοφόρους τους δεδομένους. Η εμπιστοσύνη του λαού κερδίζεται με την καθαρότητα λόγου και έργων αντί τον εμπαιγμό με βαρύγδουπες και ψεύτικες υποσχέσεις. Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές είναι σημαντικές γιατί το αποτέλεσμα τους θα κρίνει την ωριμότητα μας και θα αναδείξει τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν ξεκάθαρες θέσεις, διεξοδική στρατηγική για το εθνικό θέμα, καθαρές λύσεις, σέβονται τον πολίτη και έχουν την αποφασιστικότητα με διαφάνεια να πατάξουν την διαφθορά και τη διαπλοκή. Εύχομαι η επιλογή του λαού να είναι η σοφότερα ορθή.

 

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΚΟ

Eur Ing, CEng, CMgr

Προσωπικό blog : spyrospetousis.blogspot.com