Ο τομέας αποτελείται από 60 περίπου νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μέρος των οποίων εκπροσωπείται από τον Σύνδεσμο, που μέσω των Σχεδίων Στήριξης της Κυβέρνησης, έλαβαν συνολικά 4.8 εκατομμύρια Ευρώ ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών με σημερινή του ανακοίνωση.

«Η Κυβερνητική στήριξη ήταν εν τη ουσία μεγαλύτερη από τη στήριξη που αρχικά ζητήθηκε επίσημα από τον Σύνδεσμο με γραπτό υπόμνημά του», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ και προσθέτει πως «η Κυβέρνηση αναγνώρισε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου λόγω της πανδημίας, παρέχοντας περισσότερη στήριξη από άλλους κλάδους της οικονομίας. Βρισκόταν μάλιστα μέχρι σήμερα, σε συνεχή, μέχρι και καθημερινή επαφή με τους εκπροσώπους του κλάδου για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του και στο μέλλον χωρίς να αποκλείσει περαιτέρω βοήθεια».

Προσθέτει ωστόσο πως «η διαστρέβλωση των γεγονότων και οι εκβιασμοί, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και αποτελούν προσβολή στους ίδιους τους φορολογούμενους που έχουν στηρίξει ουσιαστικά τον κλάδο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλες τις επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, ο τομέας αποτελείται από 60 περίπου νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μέρος των οποίων εκπροσωπείται από τον Σύνδεσμο, που μέσω των Σχεδίων Στήριξης της Κυβέρνησης, έλαβαν συνολικά 4,8 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 2,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν την κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, που αποτελεί έμμεση στήριξη στις επιχειρήσεις με στόχο την κάλυψη του πιο σημαντικού λειτουργικού εξόδου που είναι οι μισθοί, ούτως ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν το προσωπικό τους εν μέσω της πανδημίας και να μην χρειαστεί να ψάχνουν νέο προσωπικό με την επαναλειτουργία του κλάδου.

«Κατά συνέπεια, οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Συνδέσμου σήμερα ότι ο κλάδος είναι ο μόνος που δεν στηρίχθηκε για σχέδια επιδότησης των εργαζομένων ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», προσθέτει το ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνει ακόμη ότι πρόσθετο ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ περίπου καταβλήθηκε στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων υπό τη μορφή εφάπαξ χορηγίας, για κάλυψη των ενοικίων, δόσεων, ή άλλων λειτουργικών εξόδων.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η πρώτη εφάπαξ χορηγία βάσει του δηλωμένου κύκλου εργασιών ύψους 0,92 εκατ. ευρώ, λάμβανε υπόψιν ότι τα Κέντρα αυτά δεν θα άνοιγαν το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω των περιορισμών της πανδημίας, ενώ προηγήθηκαν άλλες δύο και ακολούθησαν άλλες δύο εφάπαξ χορηγίες, λόγω της συνέχισης των περιορισμών, με βάση τον αριθμό προσωπικού που απασχολείται, ύψους 0,97 εκατ. ευρώ.

«Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Συνδέσμου ότι δόθηκε ‘η μισή βοήθεια’», αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο συγκεκριμένος τομέας επωφελήθηκε και από άλλα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, όπως μεταξύ άλλων, η αναστολή καταβολής δόσεων, η αναστολή της καταβολής ΦΠΑ καθώς και διευκολύνσεων όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τέλος, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι οι αναφορές του εκπροσώπου του Συνδέσμου για τον αριθμό εργοδοτουμένων στον τομέα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αφού οι δηλωμένοι στις κοινωνικές ασφαλίσεις εργαζόμενοι είναι πολύ λιγότεροι και τονίζει: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου δεν αναφέρεται σε αδήλωτη εργασία».

Σχέδιο διάσωσης κλάδου ζητά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Διασκέδασης που διαμαρτυρήθηκε σε ΥΠΟΙΚ και Προεδρικό

Πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Προεδρικό Μέγαρο, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο επέδωσε σχετικά ψηφίσματα, πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Διασκέδασης (ΠΑ.ΣΥ.ΚΕ.Δ.), ζητώντας να υπάρξει άμεσα σχέδιο διάσωσης του κλάδου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις είχε ληφθεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του ΠΑ.ΣΥ.ΚΕ.Δ. Ο κλάδος, προστίθεται, «εκπέμπει SOS» καθότι οι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε εξώσεις, καθώς θεωρούν ότι οι επιχειρηματίες έχουν πάρει βοηθήματα από το κράτος και δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους.

«Επιβάλλεται άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης του κλάδου, το δε ποσό που απαιτείται είναι κατά πολύ μικρότερο από τα ποσά που έχουν δοθεί σε άλλους κλάδους της οικονομίας, και τόσο μικρό που ο κλάδος το καταβάλλει πίσω στην οικονομία υπό τη μορφή φόρων σε διάστημα λιγότερο των 6 μηνών, όταν αφεθούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν», αναφέρεται.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ακόμα ότι ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι έχουν δικαίωμα στο επιχειρείν και ωφελούνται κατά 60% στο κόστος απασχόλησης από τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας που τους ενισχύει τη βιωσιμότητα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις και την κερδοφορία, αντίθετα ο δικός τους κλάδος για 60 ολόκληρες εβδομάδες καταγράφει εμπορικές ζημιές που καθιστούν αμφίβολη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους και 2.500 θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται επίσης ότι στις 9.01.2021 το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σχέδιο επιδότησης του κλάδου, το ύψος του οποίου υπολογίζεται με ειδικό αλγόριθμο με βάση τον αριθμό των εβδομάδων που η επιχείρηση τελεί υπό μερική ή ολική αναστολή λειτουργίας, ή που έχει επηρεαστεί από την πανδημία λόγω της φύσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι μέχρι σήμερα, μέσα σε 60 εβδομάδες που παραμένουν κλειστοί, έλαβαν επιδότηση για 30 εβδομάδες μόνο. 

Αναφέρουν ακόμα ότι οι επιχειρήσεις τους δεν επωφελούνται από τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφού δεν έχουν καμία απολύτως δραστηριότητα. Επίσης λένε ότι το μόνο που κάνουν είναι να γίνονται κομιστές του βοηθήματος που καταβάλλει το Υπουργείο Εργασίας στους εργαζόμενους τους, αφού δεν απέλυσαν κανέναν.

Στήριξη από ΟΣΙΚΑ 

Εξάλλου η  Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) λέει πως στηρίζει πλήρως την εκδήλωση διαμαρτυρίας των κέντρων νυχτερινής διασκέδασης, που πραγματοποιήθηκε έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και το Προεδρικό Μέγαρο διότι «δικαιολογημένα οι επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει κλειστές καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας έπρεπε να αποζημιωθούν όπως έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Οικονομικών», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΣΙΚΑ Νεόφυτο Θρασυβούλου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε πως το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στη στήριξη των επιχειρήσεων μόνο για τις 30 εβδομάδες του χρόνου, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αποζημιώνονται κατά το 50%. Αναφέρει επίσης ότι για 60 εβδομάδες τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης έχουν μηδενικά εισοδήματα, συσσωρεύουν ζημιές και χρέη γιατί τα πάγια λειτουργικά και εμπορικά έξοδα τρέχουν, ενώ πρέπει να συντηρήσουν και τις οικογένειές τους.

Πρόσθεσε πως τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, με τα συσσωρευμένα ενοίκια και τις καθημερινές φθορές λόγω του ότι παρέμειναν κλειστές λόγω της πανδημίας του COVID- 19  θα χρειαστούν στήριξη για να επαναλειτουργήσουν.

Επιπρόσθετα, κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως στηρίξουν αυτή την κατηγορία των κέντρων αναψυχής που έχει πληγεί περισσότερο από τους άλλους και που παραμένουν καθηλωμένοι. Ενδεικτικά σημείωσε πως παγκύπρια τα νυχτερινά κέντρα αναψυχής είναι 110 και εργοδοτούν περίπου 2.500 υπαλλήλους. 

Philenews/ΓΤΠ