Είναι κατανοητό τα κόμματα στις ανακοινώσεις τους να περιλαμβάνουν απόψεις, εκτιμήσεις, κρίσεις, προειδοποιήσεις, ανησυχίες, φόβους, δυσοίωνες προβλέψεις, κριτική σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις. Ακόμα και κλασική – ατόφια προπαγάνδα. Φτάνει να μην στηρίζεται στο ψέμα. Κι όταν το κάνουν, θα πρέπει η κοινή γνώμη εύκολα να μπορεί να αντιληφθεί και να διαχωρίσει τα τμήματα της ανακοίνωσης που αφορούν την αντίληψη των πραγμάτων από ένα κόμμα, από τα τμήματα της ανακοίνωσης που καταγράφουν πραγματικά γεγονότα.

Είναι κάτι ανάλογο με αυτό που ζητούμε από δημοσιογράφους ή αρθρογράφους: Στο κείμενό τους να είναι εύκολα διακριτή η άποψη από τα γεγονότα. Ποτέ δεν ήταν εύκολο για τους δημοσιογράφους και αποδεικνύεται όλο και περισσότερο πως δεν είναι εύκολο ούτε για τα κόμματα. Ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους.

Την Τετάρτη, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Φ» για τις κυβερνητικές προθέσεις ως προς τη βασική κατανομή των 968 εκατ. ευρώ που αναλογούν, κυρίως ως χορηγίες (οι οποίες θα επιστραφούν από τα κράτη-μέλη στην ΕΕ σταδιακά, σε βάθος χρόνου, μέσω των κρατικών συνεισφορών στα ενωσιακά ταμεία), προς την Κύπρο από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το ΔΗΚΟ εξέδωσε ανακοίνωση, βασικός πυρήνας της οποίας ήταν λίγο-πολύ η θέση πως η κυβέρνηση «μας τάζει» ευρωπαϊκά εκατομμύρια, τα οποία όμως θα αρχίσουν να διατίθενται στην Κύπρο σε δύο χρόνια, ενώ το ΔΗΚΟ, με ένα πακέτο προτάσεών του «δίνει» λύσεις ΤΩΡΑ, στα οικονομικά προβλήματα.

Δεν περιμένουμε από κανένα κόμμα να εξηγήσει στην ανακοίνωση του πως ναι μεν «δίνει λύσεις τώρα», με ένα πακέτο προτάσεων, αλλά τις προτάσεις αυτές πρέπει να τις εφαρμόσουν και να τις μετατρέψουν σε πραγματικές λύσεις άλλοι (η κυβέρνηση), αν και εφόσον βρουν χρήματα να το κάνουν.

Περιμένουμε όμως από τα κόμματα να μην περιλαμβάνουν στις ανακοινώσεις τους ανακριβή στοιχεία, είτε από δική τους κακή πληροφόρηση, είτε ακόμα χειρότερα από πρόθεση.

Εν ολίγοις, το ΔΗΚΟ γνωρίζει πως τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αρχίσουν να διοχετεύονται στα κράτη μέλη από το δεύτερο μισό του 2021. Όχι το 2023. Και όφειλε να αποφύγει τον πειρασμό να αποδομήσει αυτή την προοπτική οικονομικής βοήθειας για το κράτος και τους πολίτες του. Πολύ μικρόψυχο μού φάνηκε από μέρους του, αλλά κυρίως παραπλανητικό. Σκόπιμα παραπλανητικό. Κι αυτό είναι ασυγχώρητο.

Από πλευράς της, η κυβέρνηση έχει δίκαιο όταν απαντά πως καταβάλλει προσπάθειες η έγκριση του τελικού εθνικού σχεδίου για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης να γίνει σε πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης με τα κόμματα. Και είναι λογικό και αναγκαίο να το επιζητεί αυτό, καθώς ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών και των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν, θα πρέπει να περάσουν ως νομοθεσίες από τη Βουλή. Και επιπλέον, πέραν από τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν, η ΕΕ θα ζητήσει να εγκριθούν, από τη Βουλή, συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες ως πολιτεία βαρυγκομούμε εδώ και χρόνια.

Συνεπώς, πρέπει να πιστώσουμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτή τη διαδικασία που τρέχει τις τελευταίες εβδομάδες, μέσα από την Τεχνοκρατική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες αρμόδιων υπουργείων αλλά και τεχνοκράτες όλων των κομμάτων. Θα αναμέναμε όμως, σε αυτή τη σοβαρή προσπάθεια να είχαν εμπλακεί, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, και άλλοι φορείς, πέραν των κομμάτων. Πιθανότατα κάποιοι φορείς του ιδιωτικού τομέα (οι ισχυρότεροι) να είναι ήδη ουσιαστικά συμμέτοχοι, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ακούμε όμως παράπονα από μη προβεβλημένες ή και μη ισχυρές οργανώσεις, που έχουν να επιδείξουν έργο στα κοινά, ότι δεν ζητήθηκαν οι απόψεις τους και ότι δεν έχουν την παραμικρή πληροφόρηση για ό,τι τεκταίνεται γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θέλουμε να πιστεύουμε πως μέχρι τη λήψη των τελικών αποφάσεων (Απρίλιο) θα βρεθεί τρόπος η διαβούλευση να πλατύνει.

Με το Ταμείο Ανάκαμψης η Κύπρος έχει μια ευκαιρία να διαφοροποιήσει το οικονομικό της μοντέλο, τις προτεραιότητές της, να χρηματοδοτήσει πολιτικές που θα διευκολύνουν την πορεία προς μία πράσινη οικονομία, με πλήρη αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης, επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία και σε νέους τομείς παραγωγής κοινωνικού πλούτου. Μας δίνεται ακόμα μια δυνατότητα να αλλάξουμε, κάπως, με μαζεμένα χρήματα που δεν έχουμε και πουθενά αλλού δεν μπορούμε να βρούμε φθηνότερα. Ας μη χάσουμε και αυτή την ευκαιρία.

Και είναι παρήγορο που αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι, σε αυτή την προσπάθεια για καταρτισμό του εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενεργότερη συμμετοχή έχουν δύο κόμματα της αντιπολίτευσης. Όχι όμως το ΔΗΚΟ.