Έντονη ανησυχία προκαλούν στην Αστυνομία οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας που εντοπίζονται σχεδόν καθημερινά από το αρμόδιο γραφείο. Μέσα σε 24 ώρες διερευνήθηκαν δυο υποθέσεις που οδήγησαν σε δυο συλλήψεις υπόπτων, ενός 36χρονου στην Πάφο και ενός 20χρονου στη Λευκωσία.

Ο επικεφαλής της υποδιεύθυνσης της Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Αντρέας Αναστασιάδης, δήλωσε χθες ότι φέτος διερευνήθηκαν 56 υποθέσεις, ενώ για ολόκληρο το 2020 διερευνήθηκαν 190 υποθέσεις. Ο ίδιος εξέφρασε ιδιαίτερες ανησυχίες γιατί στην κατοχή 36χρονου αιτητή πολιτικού ασύλου που διαμένει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Πάφο εντοπίστηκαν 600 αρχεία παιδικής πορνογραφίας και μάλιστα κάποια περιείχαν πολύ μικρά παιδιά νηπιακής ηλικίας. Κάποια από αυτά διακινήθηκαν μέσω twitter κάτι που για πρώτη φορά διαπιστώνεται. Ο ύποπτος δεν συνεργάζεται με τις Αρχές, ενώ αναμένεται να περάσει εκ νέου από ανάκριση.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι από τις έρευνες δεν φαίνεται να εντοπίζονται παιδιά από την Κύπρο στα αρχεία, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι όταν κάποιος που έχει αρχεία παιδικής πορνογραφίας και δεν είναι από την Κύπρο, δεν σημαίνει ότι κάπου παγκόσμια δεν έχει κακοποιηθεί ένα παιδί.  Για την υπόθεση έχει ζητηθεί ενημέρωση και από την Europol.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Χθες, συνελήφθη βάσει δικαστικού εντάλματος, 20χρονος, σε σχέση με τα υπό διερεύνηση αδικήματα της απόκτησης/κατοχής παιδικής πορνογραφίας. Η σύλληψη κατέστη δυνατή στη βάση πληροφορίας που διαβιβάστηκε στον Κλάδο Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αρχηγείου από την Europol.

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, κάτοχος/χρήστης λογαριασμού σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, απέστειλε σε άλλο χρήστη της ίδιας πλατφόρμας, ένα αρχείο βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ύστερα από έρευνα η οποία έγινε στην οικία του 20χρονου, με τη γραπτή συγκατάθεσή του, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ως τεκμήρια, ένα κινητό τηλέφωνο και ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα οποία θα τύχουν επιστημονικών εξετάσεων.

Ο κ. Αναστασιάδης που ρωτήθηκε χθες σχετικά, είπε ότι υπάρχουν αρκετές διώξεις και καταδίκες από πλευράς των Δικαστηρίων, πως το νομικό πλαίσιο είναι αρκετά ικανοποιητικό με πολύχρονες φυλακίσεις, υπάρχουν όμως και υποθέσεις που κατά την άποψη μας θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη η καταδίκη. Ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τόνισε επίσης και την αυξητική τάση που παρουσιάζουν και οι καταγγελίες για άγρα ανηλίκων στο διαδίκτυο.