Είναι ενοχλητική μεν, αλλά ανεκτή η ταλαιπωρία για τα μεγάλα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή στο κέντρο της Λευκωσίας. Μετά από το αναμενόμενο οριστικό τέλος της Πλατείας Ελευθερίας, παίρνει σειρά και η Τάφρος, η Μακαρίου, το πρώην ΓΣΠ και οι συνεχείς διαπλατύνσεις/κατασκευές μοντέρνων πεζόδρομων, πεζοδρομίων και υποδομών για αναπήρους.

Έχει συνεισφέρει και ο ιδιωτικός τομέας στην όλη αναβάθμιση/ανάπλαση του κέντρου, τόσο με το αξιόλογο έργο της Πινακοθήκης (Λεβέντειο), όσο και με νέα έργα υπό μελλοντική/ανάπτυξη, όπως και με τρία νέα ξενοδοχεία τύπου boutique, την αναμενόμενη αναβάθμιση/κατασκευή του ξενοδοχείου Holiday Inn, ενώ το έργο της Cyfield (πύργος 360) και το Park View (ισραηλινών συμφερόντων) και άλλων πολυώροφων πύργων – γραφείων (ισραηλινών συμφερόντων), διαγράφουν μια νέα πνοή στο κέντρο της πρωτεύουσας (ίδε και γραφεία Deloitte, Eurobank και άλλα).

Παραμένει ασφαλώς το πρόβλημα της πρόσβασης με ιδιωτικά αυτοκίνητα και ο περιορισμός των χώρων στάθμευσης (αν και τώρα υπάρχουν κάποια κενά οικόπεδα, δεν θα είναι ως τέτοια για πολύ χρόνο ακόμη). Τα διάφορα σχέδια περί κατασκευής τραμ είναι καλά ως σχέδια, αλλά ποιος ιδιώτης θα τολμήσει να αναλάβει τέτοιο έργο των πολλών εκατομμυρίων, με ορατές ζημιές, όταν σήμερα ακόμη και αυτά τα υπερσύγχρονα μεν αλλά ογκώδη λεωφορεία δεν έχουν ικανοποιητική πληρότητα;

Εκτός της κατάστασης της πανδημίας, η «ανακάλυψη» (κυρίως από ξένους) του Airbnb ανθεί στο στάδιο αυτό και οι ενοικιάσεις του τύπου αυτού έχουν πληρότητα γύρω στο 80%, ενώ παραμένει το πρόβλημα της αστυνόμευσης στην εντός των τειχών. Αναμένουμε, μεταξύ άλλων, ότι η κατάργηση/περιορισμός της αστυνόμευσης πολιτικών θα βοηθήσει στην αύξηση της αστυνόμευσης στην πόλη. Εάν αυτό το μακροχρόνιο αίτημα επιτέλους γίνει δεκτό (κατάργηση φρουράς/κλητήρων για πολιτικούς), όπως και η μετακίνηση των οικημάτων των σωματείων ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας, με το πρώτο να δημιουργεί προβλήματα πρόσβασης στην κύρια είσοδο της Λευκωσίας, εκτός από τις εγκληματικές συμπεριφορές κάποιων, θα υπάρξει αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργίας της Λευκωσίας.

Τώρα βέβαια θα προστεθούν και νέα κεντρικά γραφεία διαφόρων υπουργείων στην περιοχή Αρχιγραμματείας, αυξάνοντας έτσι και το πρόβλημα της διακίνησης/στάθμευσης, αλλά η μη ανέγερση της Νέας Βουλής είναι ένα πρόσθετο θετικό στοιχείο για το κέντρο. Ταυτόχρονα, τα διάφορα έργα επέκτασης του γραμμικού πάρκου Πεδιαίου θα βελτιώσουν – επεκτείνουν αυτό το στολίδι.

Όσον και αν σας φαίνεται παράξενο, τα διάφορα έργα υποδομής και καλλωπισμού των γειτονιών στην ενορία Καϊμακλίου, προκάλεσαν την προσέλκυση νέων κατοίκων στην περιοχή, σε βαθμό που τώρα δεν υπάρχει προσφορά από τους ιδιοκτήτες και αυτό αφορά τόσο κατοικίες που είναι διατηρητέες, όσο και άλλες, με μια πρόσφατη ζήτηση για κατοικία γύρω στο €1 εκ. στην περιοχή. «Δεν υπάρχει καλύτερη γειτονιά για να ζήσει κάποιος και αν και δεν έχω σύνδεση με την περιοχή, η οικογένεια μου και όλοι είμαστε ερωτευμένοι με το Καϊμακλί», μας δήλωσε γνωστός επιχειρηματίας.

Αν και εκκρεμεί και καθυστερεί η εκτέλεση του νέου Μουσείου Λευκωσίας, το έργο αυτό θα είναι το κλειδί στην όλη αναβάθμιση του κέντρου και αναμένουμε από το ΕΒΕΛ και άλλους ενεργούς δημότες να συνεχίσουν τις πιέσεις για σύντομη ανέγερσή του.

Έχουμε και τις δικές μας προτάσεις, που υποβάλαμε τόσο στο κράτος, όσο και στον Δήμο Λευκωσίας, για την καλυτέρευση της όλης κατάστασης, παρόλο που αντιλαμβανόμαστε ότι τα οικονομικά είναι περιορισμένα.  Παρατηρούμε, λοιπόν:

· Η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων (τύπου Ταϊλάνδης), για τη διακίνηση ξένων με οδηγούς/ξεναγούς που να μπορούν να διακινούνται εύκολα στα διάφορα μουσεία της πρωτεύουσας, δεν έχει υιοθετηθεί (ακόμη και αυτή η Αυστρία, μέσα στα χιόνια, προσφέρει ξεναγήσεις με άμαξες και μικρά αυτοκίνητα “fun cars”).

· Η χρήση του παλιού ΓΣΠ, ως μιας παραδοσιακής πλατείας τύπου Σαριπόλου, με το κόστος να αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας (υποβάλαμε πλήρεις λεπτομέρειες), που θα ήταν ένας νέος χώρος διασκέδασης και ψυχαγωγίας, επίσης δεν προχώρησε. Προειδοποιούσαμε επί καιρώ δημαρχίας κυρίας Μαύρου ότι το μεγαλεπήβολο σχέδιο του ΓΣΠ, με δημοψήφισμα, ήταν λάθος και ως θέμα αρχής και ως ιδέα, αλλά αφού ξοδέψαμε πέραν του €1 εκ. για μελέτες, αποδείχθηκε η θέση μας.

· Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση του Δήμου στις προτάσεις για το ξενοδοχείο Χίλτον, που θα προσελκύσει κυρίως νέους και ξένους επενδυτές στην περιφέρεια (μια περίεργη ζώνη, που είναι οικιστική με ξενοδοχείο).

Και πολλά άλλα.

Είναι δεδομένο ότι ο υφιστάμενος δήμαρχος κ. Γιωρκάτζης έχει κάνει πολλή δουλειά, με την βοήθεια ασφαλώς του δημοτικού του συμβουλίου και του δίδουμε τα εύσημα. Θα πρέπει, όμως, να αντιληφθούμε ότι ο δήμαρχος οποιουδήποτε δήμου δεν αποφασίζει μόνος του και χρειάζεται η πλειοψηφία για αποφάσεις και άρα είναι άδικο να κατηγορείται μόνο ο δήμαρχος για απραξία. Αυτό ισχύει για όλους τους δήμους και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί δήμοι, λόγω μικροπολιτικών καταστάσεων, είναι ενδεικτική, όχι μόνο στην Κύπρο. Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσει κάποιος και την τελευταία ομιλία Ομπάμα, στη Βουλή των ΗΠΑ, για το πώς λειτουργεί ένα δημοκρατικό σύστημα και πώς τα μικροπολιτικά συμφέρονται ζημιώνουν τη δημοκρατία.

Αναφερόμενοι για δημάρχους θα ήταν καλό να μελετηθούν και οι διάφορες καταγγελίες μας για Μαφία δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, ιδιαίτερα σε παραλιακές περιοχές.

* F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοίζου & Συνεργάτες ΕΠΕ – Εκτιμητές Ακινήτων, Πωλητές Ακινήτων & Διαχειριστές ΄Εργων Ανάπτυξης