To Top
17:27 Σάββατο
19 Οκτωβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Τι Αμαζόνιος, τι Ακάμας;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τι Αμαζόνιος, τι Ακάμας;
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αυγούστου 2019, 4:17 μμ
Αν ήτανε στη δική μας γεωγραφική γωνιά ο Αμαζόνιος, τι θα κάναμε άραγε; Αχανείς πράσινες εκτάσεις, ποτάμια, βουνοκορφές με υπέροχη θέα, άγρια τροπική βλάστηση… Θα αφήναμε τέτοια ομορφιά να πηγαίνει χαμένη; Εδώ μια μινιατούρα καταρράκτη μάς έλαχε και κοντέψαμε να τον εξαφανίσουμε θέλοντας να τον προσεγγίσουμε με το Mercedes μας. Θα αφήναμε τους παπαγάλους και τις μαϊμούδες να χαίρονται τέτοιο περιβάλλον κατ΄αποκλειστικότητα και να μην αναπτύξουμε τα εδάφη που μας έλαχαν; Γιατί όπως και οι χελώνες έτσι και οι παπαγάλοι έχουν δικαιώματα, αλλά να μην παραβλέπουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων, θα έλεγε ο αρχιεπίσκοπός μας. Κι οι κοινοτάρχες του Αμαζονίου θα σήκωναν τα λάβαρα ψηλά για να διεκδικήσουν το μερτικό τους στην ανάπτυξη. Ο γαμπρός του Προέδρου θα έστρωνε το μαλλί με μπριγιαντίνη, θα έμπαινε στη Maserati του και θα μας ξεναγούσε στο όραμά του για τον Αμαζόνιο. So fabulous. 

Παρακολουθούμε έντρομοι τις εικόνες με τις φωτιές που καίνε τον Αμαζόνιο και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν ένας Πρόεδρος να επιτρέπει τέτοια καταστροφή. Πώς είναι δυνατόν να βρίζει τον Γάλλο Πρόεδρο τόσο απροκάλυπτα και να μην επιτρέπει καμία βοήθεια. Την ίδια ώρα πετάμε ένα αποτσίγαρο στον Ακάμα, στην περιοχή της Λάρας, και καίμε –ως πρώτη δόση– λίγα εκτάρια άγριας βλάστησης. Ετοιμαζόμαστε παράλληλα να στήσουμε την ομπρέλα μας στην παραλία της Λάρας διεκδικώντας την εκδίωξη των χελωνών ώστε να αναπτύξουμε επιτέλους την περιοχή που έγινε λέμε όμηρος των χελωνών. 

Ο Μπολσονάρου, λοιπόν, δεν διαφέρει σε τίποτα από τον βουλευτή ή τον κοινοτάρχη που θέλει να γεμίσει ο Ακάμας τουριστικές μονάδες, να χαραχθούν δρόμοι, να γεμίσουν οι παραλίες ομπρέλες προς €7,5 η μία, να κτιστούν εστιατόρια που θα φέρουν ίσως το όνομα Καρέτα-Καρέτα… Κι όποιος έχει αντίρρηση στο σχέδιο αυτό αντιπροσωπεύει τον Μακρόν. Ο οποίος δεν πρέπει να έχει λόγο σε ό,τι είναι εκτός της εδαφικής του επικράτειας. Ο ευαίσθητος για το περιβάλλον ξενοχωρίτης είναι ύποπτος συνωμοσίας. 

Ο Μπολσονάρου λοιπόν είναι ένας από εμάς. Όταν κοιτά τον Αμαζόνιο βλέπει έδαφος που μπορεί να αναπτυχθεί αποφέροντας (σε κάποιους) οικονομικό όφελος. Το οξυγόνο είναι μία αόρατη έννοια. Δεν μπορεί να εμφιαλωθεί και να πωλείται στις υπεραγορές του κόσμου. Η θέαση των παπαγάλων, των μαϊμούδων και των χελωνών δεν αποφέρει κέρδη ώστε να κυκλοφορεί κάποιος με Maserati και να υποδύεται τον σταρ σαπουνόπερας. Ενώ η «ανάπτυξη» μπορεί να το κάνει. Για λίγους φυσικά, αλλά καμιά φορά και τα ψίχουλα που πέφτουν στις παρυφές είναι αρκετά για να κάψουμε και τον Ακάμα και τον Αμαζόνιο.

chrystalla@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...