10 τα νέα περιστατικά που ανακοινώθηκαν σήμερα Τετάρτη. Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 3,207 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 10 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:

  • Από 1,903 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 117 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.
  • Από 755 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.
  • Από 68 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.

Τα 10 νέα περιστατικά προέκυψαν από τα ακόλουθα προγράμματα:

  • 2 x έλεγχο δομών μεταναστών: Πρόκειται άτομα που ήρθαν από Συρία μέσω Τουρκίας και κατεχομένων. Δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Μεταφέρθηκαν στο Eden.
  • 3 x ιδιωτική πρωτοβουλία:
  1. Το ένα άτομο είναι Ισπανίδα μόνιμη κάτοικος Κύπρου που ήρθε από την Ισπανία στις 14/8. Δεν έχει συμπτώματα και επανέλαβε το τεστ 48 ώρες πριν τη λήξη της καραντίνας της για να αποδεσμευτεί σύμφωνα με το σχετικό Διάταγμα.
  2. Το 2ο άτομο είναι ο ποδοσφαιριστής της Δόξας Κατωκοπιάς που ανακοινώθηκε χθες από την ΚΟΠ. Έκανε το τεστ στο πλαίσιο ελέγχου που διενεργεί το σωματείο στους ποδοσφαιριστές του. Ανέφερε συμπτώματα χθες.
  3. Το 3ο άτομο έκανε το τεστ λόγω συμπτωμάτων που είχε συμπτώματα από τις 22/8.
  • 4 x ινχηλάτηση, εκ των οποίων τα 2 από ιδιωτική πρωτοβουλία:
  1. Τα 2 άτομα είναι επαφή του χθεσινού κρούσματος που έχει πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό στη Μύκονο. Τα 2 σημερινά, μαζί με τον χθεσινό και 4ο άτομο που ανακοινώθηκε ως κρούσμα στις 21/8 (από τον έλεγχο στο αεροδρόμιο) είχαν επιστρέψει από τη Μύκονο στις 20/8. Άρα είναι ένα cluster 4 ατόμων με ταξιδιωτικό ιστορικό. Είναι ασυμπτωματικοί και έκαναν το τεστ ιδιωτικά.
  2. Τα άλλα 2 άτομα είναι ζευγάρι Λιθουανών τουριστών που ήρθαν στην Κύπρο στις 21/8. Στις 22/8 είχαν συμπτώματα και επικοινώνησαν με τη Μονάδα, όπου ανέφεραν από μόνοι τους ότι στη Λιθουανία είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό. Διευθετήθηκε από τη Μονάδα δειγματοληψία τους για διερεύνηση και το αποτέλεσμά τους είναι θετικό.
  • 1 x πτήση: Επέστρεψε από Αθήνα 25/8 και είναι και επαφή κρούσματος που ανακοινώθηκε χθες που επίσης είχε ταξιδιωτικό ιστορικό στην Αθήνα.

Επισημαίνεται ότι εν αναμονή της ολοκλήρωσης του 2ου επαναληπτικού τεστ των 30 ατόμων που ανακοινώθηκαν ως κρούσματα τη Δευτέρα, όσα έχουν και 2ο αρνητικό τεστ θα αφαιρεθούν από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων αύριο.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 127 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκαν 237 εργαστηριακές εξετάσεις.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,484.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται σε θάλαμο έξι ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων ο ένας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένει διασωληνωμένος ένας ασθενής.

Πηγή: philenews