Η πρόσφατη σύλληψη δύο ερασιτεχνών ψαράδων να αλιεύουν παράνομα στον Ακάμα και το πρόστιμο-μαμούθ το οποίο αναγκάστηκαν να καταβάλουν, φέρνει στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που έχει λάβει μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με καταγγελίες, και που ωστόσο δεν είχε λάβει τη δημοσιότητα που λαμβάνουν οι παρανομίες στον χερσαίο χώρο της χερσονήσου.

Ο λόγος για τη λαθραλιεία με φωτεινές πηγές και ψαροντούφεκο, φαινόμενο που είχαν εδώ και καιρό καταγγείλει οικολόγοι και άλλοι συχνοί επισκέπτες της χερσονήσου. Όπως διαπιστώθηκε και από τον εντοπισμό των λαθραλιέων την περασμένη εβδομάδα, εκμεταλλευόμενοι το απόμακρο της περιοχής από τα αστικά κέντρα και την αδυναμία των κρατικών Αρχών για συνεχή και πυκνή περιπολία στην τεράστια έκταση, κάποιοι προχωρούν σε πρακτικές απαγορευμένες και επιβλαβείς για το μοναδικό οικοσύστημα. Το πρόβλημα της λαθραλιείας στον Ακάμα δεν είναι καινούργιο. Ενεγράφη στη Βουλή εδώ και χρόνια από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Ο Γιώργος Περδίκης επισημαίνει μάλιστα, στην εν λόγω παρέμβασή του, ότι η Υπηρεσία Θήρας έχει στείλει εδώ και καιρό και σχετική επιστολή στον διευθυντή του Τμήματος Αλιείας.

Από την πλευρά του το υπουργείο Γεωργίας υποστήριξε τότε ότι στην περιοχή του Ακάμα όπως και στις υπόλοιπες ελεύθερες περιοχές, διεξάγονται έλεγχοι και περιπολίες από τους επιθεωρητές του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, στα πλαίσια των υφιστάμενων ανθρώπινων και οικονομικών δυνατοτήτων του Τμήματος.

Στην εν λόγω περιοχή παρατηρούνται σχετικά αυξημένα ιχθυοαποθέματα, ενώ λόγω της δύσβατης πρόσβασης στις παραλίες της περιοχής του Ακάμα, οι περιπολίες πραγματοποιούνται κυρίως με σκάφη, σύμφωνα με τους αρμόδιους. Παρόλα αυτά, σε σχέση και με άλλες περιοχές, η περιοχή του Ακάμα δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνες που συστηματικά αλιεύονται με τη χρήση φωτεινών πηγών και ψαροντούφεκων. Το δύσβατο της περιοχής και η απόσταση που έχει από μεγάλα αστικά κέντρα, φαίνεται να αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για την εν λόγω πρακτική.

Ενδεικτικά, επεσήμαναν οι αρμόδιοι του υπουργείου στις παραστάσεις Περδίκη, κατά τη διάρκεια δύο ετών πραγματοποιήθηκαν 37 περιπολίες στην περιοχή του Ακάμα, από τις οποίες προέκυψε μόλις μία κατηγορία για λαθραλιεία με τη χρήση φωτεινών πηγών σε συνδυασμό με ψαροντούφεκο. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, αναφέρουν, το Τμήμα Αλιείας προέβη και σε δεύτερη κατηγορία για παρόμοιο αδίκημα, μετά από εντοπισμό και ειδοποίηση από την Αστυνομία.

«Για τη διασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας και τη μεγιστοποίηση των στόχων του ελέγχου, το Τμήμα Αλιείας», τονίζεται, «έχει προβεί σε στενή συνεργασία με τη Λιμενική Αστυνομία στο Λατσί, η οποία περιπολεί σχεδόν καθημερινά και σε ώρες εκτός γραφείου την περιοχή και ενημερώνει σχετικά το Επαρχιακό Γραφείο Πάφου του Τμήματος».

Σημειώνεται επίσης ότι λόγω των οικονομικών περικοπών του κράτους από το 2013, η δυνατότητα πραγματοποίησης ελέγχων και περιπολιών εκτός κανονικού ωραρίου εργασίας έχει μειωθεί, και ως εκ τούτου έχει μειωθεί και η αποτελεσματικότητα της πάταξης της λαθραλιείας τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες.