To Top
00:08 Κυριακή
8 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Αναστολή λειτουργίας της διόδου Λήδρας μέχρι να αρθεί η παρανομία
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Αναστολή λειτουργίας της διόδου Λήδρας μέχρι να αρθεί η παρανομία
  24 Σεπτεμβρίου 2019, 10:45 πμ  
Η προέκταση της κατοχής στην οδό Λήδρας δεν είναι καινούργια επιδίωξη αλλά διαχρονικός στόχος. Το είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν κτίζοντας γέφυρα, την οποίαν κατεδάφισαν στις 9 Ιανουαρίου 2007, με απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας. Υπήρξαν αντιδράσεις, παρασκήνιο, το ζητούσε ο Ταλάτ από την Άγκυρα και τελικά έγινε. Και ενώ με την κατεδάφιση της γέφυρας «ξήλωσαν» και μια παρανομία, ωστόσο είχαν ζητήσει τότε και ανταλλάγματα (που δεν πήραν). 

Από τις αρχές Αυγούστου φέτος, οι Τούρκοι επανήλθαν και έθεσαν τις βάσεις για υλοποίηση του σχεδιασμού τους, που ενδεχομένως να έχει και συνέχεια. Πάντα θεωρούσαν πως η κατοχή έφθανε μέχρι και την οδό Κύκκου (ως πρώτη φάση;). Διά της ισχύος και έχοντας παθητική αντιμετώπιση από τους άλλους εμπλεκόμενους (Κυπριακή Δημοκρατία και Ηνωμένα Έθνη, κυρίως οι τελευταίοι). Η δήλωση του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών (στο Κυπριακό Πρακτορείο) για τις τουρκικές κινήσεις πως δεν σχολιάζουν «μεμονωμένα περιστατικά», συνιστά αποδοχή αδυναμίας για αντιμετώπιση εξελίξεων, παθητικής στάσης και ως αποτέλεσμα τούτων διευκολύνονται οι τουρκικές ενέργειες. 

Τα Ηνωμένα Έθνη προφανώς θα γνωρίζουν και από ενημέρωση που έχουν από την Κυπριακή Δημοκρατία ότι παραβιάσεις δεν γίνονται μόνο στην οδό Λήδρας αλλά και στο Λήδρα Πάλας, στον Άγιο Δομέτιο, στη Δένεια, στην Αυλώνα, στα Στροβίλια κλπ. Πρόκειται για κινήσεις προέλασης στη νεκρή ζώνη και δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά μια συστηματική μεθοδευμένη ενέργεια από την κατοχική Τουρκία. 

Και δεν είναι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη, που υποβαθμίζουν τις τουρκικές ενέργειες. Το πράττουν και κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές. Μπορεί κάποιοι να ζουν σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων. Άλλοι σκοπίμως να επιλέγουν αυτή την οδό γιατί θεωρούν πως διά της πορείας αυτής θα αυτοδικαιωθούν (κι ας καεί η Κύπρος!). Μπορεί να θεωρούν πως το αντίδοτο στην προέλαση να είναι οι Όροι Αναφοράς, τα παρακάλια και η πολιτική του καλού παιδιού. Αυτές οι προσεγγίσεις είναι δοκιμασμένες και απέτυχαν. Αυτές οι προσεγγίσεις έχουν οδηγήσει στην εδραίωση της κατοχής και διευκολύνουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς. 

Κάποια στιγμή –υπερβολικό αλλά όχι απίθανο πλέον– θα φθάσουν οι Τούρκοι να στήνουν ταμπέλες με «welcome to TRNC» στα μέσα της οδού Λήδρας (ενόψει του γεγονότος ότι η πλατεία Ελευθερίας δεν είναι ακόμη έτοιμη θα την αποφύγουν). Υπερβολή. Υπερβολικό, παράνομο και προκλητικό είναι κι αυτό που κάνει η Τουρκία από το 1974 και εντεύθεν, όπως και τα μικρά, συστηματικά βήματα επέκτασης της κατοχής και εδραίωσής της. Υπερβολή είναι πως διαδικαστικά και όχι μόνο κρύβεται η κατοχή κάτω από χαλί και συζητούνται τα επιμέρους. 

Πρέπει να υπάρξει απάντηση  στις τουρκικές κινήσεις γιατί εάν δεν γίνει τούτο, όχι μόνο στην οδό Λήδρας αλλά και σε άλλες περιοχές θα προελαύνουν, θα επεκτείνουν την κατοχή. Στην οδό Λήδρας φαντάζει μονόδρομος η απάντηση: Εάν δεν ξηλωθεί το στέγαστρο, αφαιρεθούν οι ταμπέλες σε Χ ημέρες (η προθεσμία δίνεται για να μην χαλάσει το… καλό κλίμα), θα ανασταλεί η λειτουργία της διόδου. Θα μπορούσε –και θα είναι αποτελεσματικότερη επιλογή– η αναστολή να γίνει και αμέσως και να επαναλειτουργήσει όταν ξηλωθεί το στέγαστρο. Εάν αφεθεί το θέμα αυτό θα υπάρξει και συνέχεια και τούτο θα το βιώσουμε προσεχώς. 

ΣΗΜ: Ο «Πορθητής» όπως φαινόταν χθες μέσα από το https://www.marinetraffic.com, παραμένει στη θέση του, 36,5 ναυτικά μίλια δυτικά της Κύπρου. Δεν αναχώρησε ενόψει… των επαφών στη Νέα Υόρκη. 

costas.venizelos@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...