Δωρεάν θα μπορούν να μετακινούνται οι Λεμεσιανοί με λεωφορεία στο κέντρο της πόλης, μετά τη λειτουργία του πρώτου Park-and-Ride με δωρεάν στάθμευση, μια υπηρεσία που ξεκίνησε πριν λίγες βδομάδες να προσφέρει ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με την Εταιρία Λεωφορείων ΕΜΕΛ.

Κι ενώ αρχικά είχε καθοριστεί ένα μικρό κόμιστρο για τη μεταφορά του κοινού, μετά από ενέργειες του δημάρχου Νίκου Νικολαΐδη προς το αρμόδιο υπουργείο, έτυχε θετικής ανταπόκρισης το αίτημα του για δωρεάν μεταφορά, μέτρο που όπως εκτιμάται, θα έχει ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη υπηρεσία να αγκαλιαστεί από τους δημότες και ιδιαίτερα από τον φοιτητόκοσμο. Πέραν όμως από το γεγονός ότι οι επιβάτες δεν θα καταβάλλουν κανένα κόμιστρο, ο Δήμος Λεμεσού και η ΕΜΕΛ αποφάσισαν να αυξήσουν σημαντικά και τα δρομολόγια των συγκεκριμένων μικρών λεωφορείων ώστε αυτά να ανταποκρίνονται  στα ωράρια και στις ανάγκες αυτών που τα χρησιμοποιούν. 

Με τη λειτουργία του πρώτου Park-and-Ride, πιστεύεται ότι θα απαμβλυνθεί σημαντικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα του κέντρου της πόλης καθώς στους σχεδιασμούς του Δήμου Λεμεσού είναι η προσθήκη ακόμα δύο χώρων στάθμευσης, ενός ανατολικά (στον Εναέριο) και ενός Δυτικά (περιοχή Αγίου Αντωνίου). Αυτοί οι 3 περιμετρικά του κέντρου σταθμοί, μαζί με έναν αριθμό χώρων στάθμευσης στο ύψος του υπεραστικού δρόμου, εκτιμάται ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα park-and-ride που θα βοηθήσει καταλυτικά στην αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύστημα park & ride εφαρμόζει ο Δήμος Λεμεσού

Να σημειώσουμε ότι το κοινό μπορεί να χρησιμοποιεί δωρεάν ως χώρο στάθμευσης το δημοτικό τεμάχιο «Επαμεινώντα», δυτικά της οδού Βορείου Ηπείρου (χώρος όπου γίνεται το δημοτικό παζαράκι κάθε Σάββατο πρωί). Από το χώρο αυτό, οι πολίτες μπορούν να επιβιβάζονται στη νέα στάση που λειτουργεί ως μέρος της κυκλικής διαδρομής (Shuttle-Bus-Servive) του κέντρου πόλης, με χρήση μικρών λεωφορείων. Είναι σημαντικό να λεχθεί ότι κάθε 15 λεπτά θα μπορεί ο πολίτης να επιβιβάζεται στο λεωφορείο και σε 10 λεπτά να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, χωρίς το άγχος του κυκλοφοριακού και της αναζήτησης χώρου στάθμευσης, που πολλές φορές οδηγεί στην είσπραξη προστίμου για παράνομη στάθμευση   

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ευχαρίστησε το αρμόδιο υπουργείο γιατί υιοθέτησε την πρόταση του για δωρεάν μεταφορά των πολιτών στο κέντρο της πόλης, και πρόσθεσε ότι ο δήμος κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να επιλύσει σε σημαντικό βαθμό το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι τοπικές Αρχές σε συνεργασία με άλλους φορείς, επεξεργάζονται μέτρα για αντιμετώπιση του γενικότερου κυκλοφοριακού προβλήματος που παρουσιάζεται στην πόλη.