Παραδόθηκαν σήμερα σε φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου τα πρώτα 180 διαμερίσματα των φοιτητικών εστιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου με την ονομασία «Apollonia Students Halls» που ανεγέρθηκαν σε γη που ανήκει στην Εκκλησία, κοντά στο Τσίρειο Στάδιο, με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες φοιτητικής στέγασης του Πανεπιστημίου.

Συνολικά θα παραχωρηθούν σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ 220 διαμερίσματα, στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, με το μηνιαίο ενοίκιο να είναι επιχορηγημένο από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και να ανέρχεται στο ποσό των €250 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται το ρεύμα, το νερό, το διαδίκτυο, τα κοινόχρηστα και η στάθμευση.

Κάθε διαμέρισμα είναι ένα ανεξάρτητο στούντιο 20τμ+, με πλήρη επίπλωση, ατομικό χώρο υγιεινής και πλήρως εξοπλισμένη μικρή κουζίνα (ψυγείο, μάτια, φούρνος), ενώ με την πλήρη ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών, το κτήριο θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, αναγνωστήριο, γυμναστήριο, καφεστιατόριο και μίνι μάρκετ.

Οι φοιτητικές εστίες θα συνδέονται με τα κεντρικά κτίρια του Πανεπιστημίου με πυκνό δρομολόγιο λεωφορείων της ΕΜΕΛ. Οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν χρήση των αστικών λεωφορείων με τα οποία συνεργάζεται το Πανεπιστήμιο για να πηγαινοέρχονται στο κέντρο της πόλης και τα οποία θα πραγματοποιούν και νυχτερινά δρομολόγια για εξυπηρέτηση των φοιτητών.

 

  

 

 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο χώρο των φοιτητικών εστιών, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΠΑΚ Βασίλης Πρωτοπαπάς είπε ότι «είναι μια όμορφη μέρα για το Πανεπιστήμιο, είναι μια όμορφη μέρα για τους φοιτητές μας. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι».

Ο κ. Πρωτοπαπάς εξέφρασε, εκ μέρους του Πανεπιστημίου, θερμές ευχαριστίες προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, σημειώνοντας ότι οι φοιτητικές εστίες της Αρχιεπισκοπής αποτελούν όραμα του Αρχιεπισκόπου, το οποίο πραγματοποιείται μετά από δική του προσωπική εμπλοκή.  Χαρακτήρισε άθλο το γεγονός ότι «καταφέραμε μετά από μόλις ένα χρόνο να κερδίσουμε την χρονιά και να παραδίδουμε σήμερα τα δωμάτια στους φοιτητές» σημειώνοντας ότι οι φοιτητικές εστίες αποτελούν οικονομική ανακούφιση για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.  

«Είναι τεράστια στήριξη στο Πανεπιστήμιο, στους φοιτητές και στις οικογένειές τους», είπε και πρόσθεσε: «Για μας είναι πολύ σημαντικό διότι μας προσφέρει τη δυνατότητα να δώσουμε φθηνή στέγη σε φοιτητές του Πανεπιστημίου», ο αριθμός των οποίων είναι φέτος αυξημένος κατά 25%. Συμπλήρωσε ότι φέτος το Πανεπιστήμιο διέθεσε προς τους φοιτητές συνολικά 322 δωμάτια, με βάση οικονομικά κριτήρια, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είχαν φοιτητές που προέρχονταν από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. «Φέτος έχουμε ικανοποιήσει όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα», είπε.

Όπως δήλωσε ο κ.Πρωτοπαπάς, «οι φοιτητικές εστίες της Αρχιεπισκοπής και οι ιδιόκτητες εστίες που θα ανεγείρει στο μέλλον το Πανεπιστήμιο στην περιοχή Βερεγγάρια θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο κέντρο φοιτητών, πέραν των 700 φοιτητών, που θα αλλάξει την περιοχή και τη σχέση της περιφέρειας της Λεμεσού με το κέντρο, με ποδηλατόδρομους, με πιο πυκνές αστικές διαδρομές. Θα έχουμε μια άλλη πόλη σε 4-5 χρόνια». 

Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ και Πρόεδρος του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών, Νικόλας Ιορδάνους εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του Συμβουλίου προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ για αυτή την μεγάλη προσφορά προς την παιδεία, το ΤΕΠΑΚ και τους άπορους φοιτητές.

Ο κ. Ιορδάνους χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή μέρα ως προς την ικανοποίηση των αναγκών που υπάρχουν για στέγαση των φοιτητών, κάνοντας λόγο για ένα πολύ σπουδαίο έργο τόσο για το ΤΕΠΑΚ όσο και για την πόλη.

Ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών και Τμήματος Ακινήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, κ. Στέλιος Γεωργίου, είπε ότι «σήμερα παραδίδουμε ένα σημαντικό έργο στην κυπριακή κοινωνία, τις φοιτητικές εστίες της Εκκλησίας της Κύπρου».  Οι φοιτητικές εστίες «Apollonia Students Halls» αποτελούν την έμπρακτη στήριξη της εκκλησίας προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προσφέροντας στους φοιτητές δωμάτιο με χαμηλό και επιχορηγούμενο ενοίκιο από την Εκκλησία της Κύπρου, είπε.

Ο πρώτος φοιτητής του ΤΕΠΑΚ που παρέλαβε τα κλειδιά του διαμέρισματος του, ο Αντώνης Αντωνιάδης, εξέφρασε την χαρά του «για αυτή την πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής την οποία και ευχαριστούμε πάρα πολύ.  Νομίζω θα λύσει ένα πρόβλημα που βασανίζει τη Λεμεσό και τους φοιτητές και το Πανεπιστήμιο γιατί θα δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών του Πανεπιστημίου με ένα χαμηλό ενοίκιο».