Τα παρατράγουδα με το νυκτερινό κέντρο Nava στον Πρωταρά έφεραν αλλαγές στα κυβερνητικά νομοσχέδια, αλλά και στη στάση των βουλευτών. Μετά την αλληλοεπίρριψη ευθυνών φαίνεται να τα βρίσκουν και όπως συμφωνήθηκε, έρχονται κλιμακωτά πρόστιμα ανάλογα με την έκταση μιας επιχείρησης καθώς και έκδοση διατάγματος αναστολής λειτουργίας της χωρίς την προϋπόθεση καταχώρησης υπόθεσης.
 
Αφού η Βουλή έκρινε πως οι ποινές που εισηγείτο το υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν εξοντωτικές, χθες στην Επιτροπή Νομικών κατατέθηκε νέα πρόταση προς ψήφιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την οποία εισάγονται εξώδικα ανάλογα με την έκταση του υποστατικού που είναι βασισμένη στην αρχή της αναλογικότητας. Συγκεκριμένα, η εισήγηση στην οποία υπήρξε κατ΄ αρχήν συμφωνία στην Επιτροπή Νομικών προβλέπει:
 
 
Για υποστατικά μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα, πρώτο εξώδικο €750, δεύτερο €1.500 και τρίτο €3.000. Για υποστατικά από 51 μέχρι 100 τ.μ., 1ο εξώδικο €1.500 , 2ο €3.000 και 3ο €6.000. Για υποστατικά από 101 μέχρι 200 τ.μ., 1ο εξώδικο €2.000, 2ο €40.00 και 3ο €8.000. Τέλος, για υποστατικά πέραν των 200 τ.μ. 1ο εξώδικο €4.000, 2ο €8.000 ευρώ και 3ο €16.000.
 
Επιπλέον προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες για όσους παραβαίνουν συστηματικά τη νομοθεσία.
 
Σε δήλωσή του χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, αναφέρει ότι μετά τα γεγονότα που επισυνέβησαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η Κυβέρνηση παρουσίασε χθες στη Βουλή εισήγηση για εξώδικα ανάλογα με την έκταση μιας επιχείρησης, ενώ για το άμεσο κλείσιμο υποστατικών που κατ’ επανάληψη παρανομούν υπέβαλε δύο επιλογές:
 
 
Πρώτον, να μπορεί η Αστυνομία με αίτηση στο Δικαστήριο να εκδώσει άμεσα διάταγμα αναστολής λειτουργίας επιχείρησης, χωρίς να έχει προηγηθεί η καταχώρηση ποινικής υπόθεσης στο Δικαστήριο. Δεύτερον, να δοθεί εξουσία στον Αρχηγό Αστυνομίας εξουσιοδοτώντας αστυνομικούς οι οποίοι θα εκδίδουν ειδοποίηση απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης χωρίς να χρειάζεται να οδηγείται η υπόθεση στο Δικαστήριο. Προς τούτο, έχουν εντάξει στο διαφοροποιημένο νομοσχέδιο δικλείδες ασφαλείας που περιλαμβάνουν το δικαίωμα ιεραρχικής προσφυγής προς τον αρμόδιο υπουργό, καθώς και περιορισμένη διάρκεια της απαγόρευσης λειτουργίας. Το θέμα θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Νομικών την ερχόμενη Τετάρτη ώστε να πάει Ολομέλεια την Παρασκευή.
 
Στο μεταξύ, θέμα στη Βουλή για την παράνομη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων, ιδίως στις παραλιακές περιοχές, όπου χιλιάδες νέοι άνθρωποι συνωστίζονται, όπου δεν τηρείται ο νόμος, η δημόσια ασφάλεια και η δημόσια υγιεινή, θα εγγράψει ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.  
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος