Ακόμη 11 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού στη Γερμανία, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας Covid-19 στη χώρα ανέρχεται πλέον στους 8.883 νεκρούς. Παράλληλα το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί ανέβηκε στους 189.135 καθώς το ίδιο χρονικό διάστημα επιβεβαιώθηκαν 601 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
 
Κινηματογράφοι και καζίνο στη Γαλλία θα ανοίξουν ξανά την προσεχή Δευτέρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής, προσθέτοντας ότι τα γήπεδα θα υποδεχθούν εκ νέου κοινό από τις 11 Ιουλίου με μέγιστο αριθμό 5.000 θεατών.
 
“Η βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης” που συνδέεται με την πανδημία Covid-19 καθιστά δυνατή “την άρση ορισμένων απαγορεύσεων υπό την προϋπόθεση ότι όλοι βρίσκονται σε κατάσταση επαγρύπνησης”, ανέφερε η κυβέρνηση. Το γαλλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2019-2020 σταμάτησε οριστικά στις 8 Μαρτίου λόγω της επιδημίας. Η γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ελπίζει να ξεκινήσει την επόμενη σεζόν στις 23 Αυγούστου.
 
Η Γαλλία κατέγραψε χθες 14 ακόμη νοσοκομειακούς θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19 μέσα σε 24 ώρες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό νεκρών μετά την έναρξη της επιδημίας σε 29.617, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
 
Η καραντίνα των 14 ημερών που επιβάλλει η Ιρλανδία σε όσους φθάνουν στο έδαφός της από άλλες χώρες θα συνεχίσει να ισχύει τουλάχιστον έως τις 9 Ιουλίου και η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης την προσεχή εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.
 
“Η φιλοδοξία μου… είναι το άνοιγμα εκ νέου μεταξύ των χωρών όπου ο ιός έχει κατασταλεί σε τέτοιο βαθμό όσο έχει κατασταλεί εδώ, αλλά θέλουμε αυτό να το κάνουμε συντονισμένα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη”, δήλωσε ο Βαράντκαρ σε δημοσιογράφους.
 
Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν ακόμη 705 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 τις 24 ώρες ως τις 20:30 χθες Παρασκευή (τοπική ώρα, 03:30 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Πρόκειται για την έναντι συνεχόμενη ημέρα που ο ημερήσιος απολογισμός μένει κάτω από τους χίλιους νεκρούς, ωστόσο οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με πάνω από 119.000 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19 και σχεδόν 2,2 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε όλη την επικράτειά της.
 
Καταγράφεται έξαρση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε περίπου είκοσι αμερικανικές Πολιτείες. Η επιδημία έχει μεταφερθεί από τη Νέα Υόρκη και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας προς μια φαρδιά ζώνη από τον νότο προς τη δύση. Η Πολιτεία της Φλόριντα κατέγραψε χθες νέο ρεκόρ κρουσμάτων με σχεδόν 3.822 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες, αριθμό που υποβάθμισε ο κυβερνήτη της Πολιτείας, διαβεβαιώνοντας ότι οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί νέοι.
 
Οι φόβοι για μια νέα έξαρση της νόσου εγείρονται εξαιτίας των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα επί εβδομάδες και την επανέναρξη των προεκλογικών εκστρατειών του Ντόναλντ Τραμπ, μία από τις οποίες θα γίνει σήμερα Σάββατο στην Οκλαχόμα.
 
Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαίωσε εξάλλου την απαλλαγή από τα καθήκοντά του, του πλοιάρχου του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt, Μπρετ Κροζίερ, μετά τις επικρίσεις του για τη διαχείριση της επιδημίας της Covid-19 στο πλοίο του.
 
Η Βραζιλία ξεπέρασε χθες Παρασκευή το φράγμα του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων κορωνοϊού και πλησίασε τους 50.000 θανάτους, ένα νέο θλιβερό ρεκόρ για τη δεύτερη πληγείσα χώρα από την πανδημία μετά τις ΗΠΑ, μέσα σε ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα και μια επιδείνωση των οικονομικών προβλέψεων στην λατινοαμερικάνικη χώρα.
 
Με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και κρουσμάτων στον πλανήτη, η Βραζιλία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της Covid-19 στις 26 Φεβρουαρίου. Ο ιός εξαπλώνεται ασταμάτητα σε ολόκληρη τη χώρα, διαβρώνοντας τη στήριξη προς τον ακροδεξιό Πρόεδρο Ζαϊχ Μπολσονάρου και αυξάνοντας τους φόβους οικονομικής κατάρρευσης μετά από χρόνια αναιμικής ανάπτυξης.
 
Η Βραζιλία έχει συνολικά καταγράψει 1.032.913 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 48.954 θανάτους σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ ημερήσιου αριθμού μολύνσεων, με 54.771 νέα κρούσματα, ενώ 1.206 επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, υποδηλώνοντας ότι το ξέσπασμα του ιού δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ωστόσο, η πραγματική έκταση της επιδημίας ξεπερνά κατά πολύ τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, οι οποίοι αναφέρουν έλλειψη εκτεταμένων τεστ.
 
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Κολομβία έσπευσαν χθες Παρασκευή στα καταστήματα για να επωφεληθούν από την “ημέρα χωρίς ΦΠΑ”, την οποία τήρησε η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού συνεχίζει να αυξάνεται στη χώρα με τους νεκρούς πλέον να ξεπερνούν τις 2.000. Καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν χαλαρώσει, πλήθος καταναλωτών έσπευσαν στα καταστήματα της Μπογοτά και άλλων πόλεων με την ευκαιρία της “ημέρας χωρίς ΦΠΑ” που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε πριν το ξέσπασμα της επιδημίας covid-19.
 
Πολλοί όμως ήταν οι αξιωματούχοι που επέκριναν το μέτρο, όπως η Κλαούντια Λόπες δήμαρχος της Μπογοτά, μιας πόλης 8 εκατομμυρίων ανθρώπων και βασική εστία της επιδημίας στη χώρα.
 
Η Κολομβία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην έκτη θέση μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής σε αριθμό θανάτων από τον κορωνοϊό και στην πέμπτη σε αριθμό κρουσμάτων.
 
Η Κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει το άνοιγμα της οικονομίας της χώρας, καθώς παρατηρήθηκε άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες. “Με αυτούς τους αριθμούς δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι δεν πάει κάτι λάθος και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε το άνοιγμα της οικονομίας”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ντάνιελ Σάλας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
 
Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν στην Κόστα Ρίκα 119 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.058. Δώδεκα άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από την covid-19. “Τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, οι παραλίες, οι εκκλησίες και άλλες δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να υπάρξει σταθερή μείωση των κρουσμάτων”, πρόσθεσε ο Σάλας.
 
Και οι αρχές της πόλης του Μεξικού καθυστέρησαν κατά μία εβδομάδα την επανεκκίνηση κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων που κανονικά θα άνοιγαν τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό και των ασθενών που νοσηλεύονται. “Οι δραστηριότητες που είχαμε ανακοινώσει (…) δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν, πρέπει να κάνουμε υπομονή ώστε να συνεχίσει να μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων”, δήλωσε η Κλαούντια Σάινμπάουμ δήμαρχος της πόλης.
 
Το μέτρο αφορά τις αγορές, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία και τους χώρους λατρείας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, τα ορυχεία, ο τομέας των κατασκευών και η παραγωγή μπύρας, που επενεκκίνησαν τις δραστηριότητές τους την 1η Ιουνίου, δεν επηρεάζονται από την απόφαση.
 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ