Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου σήκωσε στους ώμους της τη διαχείριση του οικονομικού αντίκτυπου του lockdown. Σοβαρή, με πυγμή και αποφασιστικότητα η Ζέτα Αιμιλιανίδου έγινε το πρόσωπο των ημερών, παρόλο που ήταν σπάνιες έως και μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι φορές που βγήκε στον τηλεοπτικό φακό.  

Δεν υπήρξε έντονη κριτική για το πρόσωπό της ούτε από τον απλό κόσμο, ούτε και από τα ΜΜΕ, διότι ήταν το πρόσωπο που συντηρούσε σχεδόν ολόκληρη την Κύπρο για δύο μήνες, ενώ συνεχίζει να συντηρεί ένα μεγάλο μερίδιο των υπαλλήλων της ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας.  Η Ζέτα Αιμιλιανίδου έγινε ο εθνικός εργοδότης σε 200 χιλ. εργαζομένους. Την πρώτη περίοδο στήριξης μέσω των ειδικών προγραμμάτων του υπουργείου εργασίας, επιδοτήθηκαν 170 χιλ. άτομα με €93 εκατ., ενώ στη δεύτερη φάση επιδοτήθηκαν 180 χιλ. άτομα με €124 εκατ. Για την τρίτη περίοδο, το κράτος χρειάστηκε να δαπανήσει κοντά στα €120 εκατ.

Οι πιέσεις που δέχτηκε και δέχεται η υπουργός είναι πολλές.  Άλλες φορές ενέδωσε (π.χ. όταν ενέταξε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας στα σχέδια το πρώτο δίμηνο, με δικαιούχους γιατρούς και λογιστές και πολλούς άλλους επαγγελματίες που θα κάλυπταν τα χαμένα έσοδα τους υπόλοιπους μήνες ή στο κάτω- κάτω δεν θα πεινούσαν για ένα δίμηνο χωρίς εισοδήματα) κι άλλες φορές κατάφερε να βρει μεσοβέζικες λύσεις. Στα υπέρ της το γεγονός ότι τα εμβάσματα έμπαιναν γρήγορα στους λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς ιδιαίτερη γραφειοκρατία. Ενώ οι έλεγχοι των αιτήσεων ήταν χρονοβόροι, όταν υπήρξε η έκτακτη ανάγκη (από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα), το υπουργείο Εργασίας απέκτησε γρήγορα αντανακλαστικά. 

Επίσης, η υπουργός Εργασίας μάς εξέπληξε την Πέμπτη με τις αποφάσεις της για τα ειδικά σχέδια στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας. Ουσιαστικά άρει μια στρέβλωση που υπήρχε για πολλά χρόνια και όλοι έκαναν τα στραβά μάτια.  Ενώ παλαιότερα οι τουριστικές επιχειρήσεις έκαναν ολική ή μερική αναστολή εργασιών, απολύοντας μια μερίδα προσωπικού τους, τώρα δεν θα γίνεται λόγος για απόλυση. Έτσι, ενώ αυτοί  οι υπάλληλοι λάμβαναν ανεργιακό επίδομα και ήξεραν ότι θα τους επαναπροσλάβουν τον Απρίλιο, πλέον θα εντάσσονται στο μόνιμο προσωπικό. Διότι η συμφωνία, όταν έγινε την δεκαετία του 1990, δεν προνοούσε ότι το κράτος θα συντηρεί πέντε μήνες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους, ενώ οι ξενοδόχοι θα δήλωναν ελάχιστο μόνιμο προσωπικό για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να φέρνουν όσους θέλουν μέσα. 

Επιπρόσθετα, η υπουργός έχει προβεί σε αναθεωρήσεις των σχεδίων δύο φορές προκειμένου να ενταχθούν στα σχέδια και οι φωτογράφοι, οι ξεναγοί, οι οδηγοί ταξί και τουριστικών λεωφορείων, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ενοικίασης και οι πλανόδιοι πωλητές.

Ωστόσο, ακόμη είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για το πόσο ωφέλησαν τα μέτρα. Ο Νοέμβριος θα φανερώσει εάν οι ενέργειες της υπουργού είχαν εκτόπισμα ή εάν υποθηκεύοντας το μέλλον (καθώς τα χρήματα που πήραμε όλοι μέσω σχεδίων είναι δανεικά) σώσαμε το παρόν. Κοντός ψαλμός αλληλούια.