To Top
04:14 Σάββατο
7 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Στον κόσμο της διαφθοράς και της αυθαιρεσίας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Στον κόσμο της διαφθοράς και της αυθαιρεσίας
  07 Νοεμβρίου 2019, 10:55 πμ  
Αν ήταν να θεσμοθετηθεί η πολιτική ευθύνη των σκανδάλων δεν θα είχαμε πολιτική ζωή στην Κύπρο, θα είχε καταρρεύσει. Γι’ αυτό μας φαίνονται αστείες οι δηλώσεις των πολιτικών, που κάθε τόσο ζητούν από τους άλλους ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Όπως έκαναν χτες ο Άντρος Κυπριανού και ο Νικόλας Παπαδόπουλος για την υπόθεση με τις ύποπτες πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών. Στο ανώτερο επίπεδο τη θέλουν, μάλιστα, την ευθύνη, δείχνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όχι ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη γύρω από αυτή τη σκανδαλώδη διαχείριση του προγράμματος πολιτογραφήσεων, αλλά γιατί παραμένει ένας όρος μόνο για να κάνουν μεταξύ τους φασαρία. Στην πραγματικότητα ούτε που τους ενδιαφέρει, ούτε περιμένουν να την αναλάβει κανένας. Για το θεαθήναι κι αυτό. Βάζουν τους πολίτες σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία φανατισμού, αλλά ξέρουν πολύ καλά πως μετά από την τραγωδία του Μαρί ειδικά, και μετά από την οικονομική κατάρρευση, είναι ντροπή να έχουν το θράσος να μιλούν για πολιτικές ευθύνες που πρέπει να αναλαμβάνονται.

Σε αυτή την ιστορία των πολιτογραφήσεων, σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, μεγαλύτερη βαρύτητα από το διαβατήριο του Μαλαισιανού καταζητούμενου έχει το γεγονός ότι το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι ΔΕΠΕ» είναι ανάμεσα στα 15 γραφεία που έκαναν τις περισσότερες πολιτογραφήσεις. Άσχετα αν ο ίδιος ο Πρόεδρος δηλώνει ότι αποχώρησε από το γραφείο, το όνομά του είναι εκεί και αξιοποιείται πάντα ως το όνομα του Προέδρου, το γραφείο του Προέδρου. Με το βάρος και την επίδραση που έχει ο θεσμός της Προεδρίας. Αλλά γι’ αυτή την πτυχή δεν ασχολούνται οι πολιτικοί μας, έχουν μεταξύ τους μια σιωπηρή αποδοχή. Όπως είχαν κι όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος αποχώρησε από το δικηγορικό του γραφείο όταν έγινε Πρόεδρος, αλλά άφησε το όνομά του ως φίρμα της δικηγορικής εταιρείας με ό,τι αυτό συνεπαγόταν.

Αν πράγματι εννοούν την ανάληψη πολιτικής ευθύνης θα πρέπει να εξαντλήσουν όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης, που φτάνει μέχρι την προεδρία Χριστόφια, αλλά και προηγούμενους υπουργούς Εσωτερικών ή άλλους που τη διαχειρίστηκαν. Ανάμεσα στους 26 που αποφασίστηκε να τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα είναι και κάποιοι που την πήραν επί Χριστόφια. Θα δώσει κανείς περισσότερες εξηγήσεις ή θα μας αφήσουν να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα; Εκείνες τις ευθύνες θα τις αναλάβει κανένας ή θα ήταν παρελθοντολογία;
 
Για παράδειγμα, με όσα βγήκαν στο φως για την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για τον Μαλαισιανό και την ανάμιξη του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου, δικαιολογούμαστε να διερωτηθούμε αν έχει καμιά σχέση η συναλλαγή μεταξύ τους, που κατέληξε και στην παράδοση του Mega στον πρώην υπουργό; Παρατραβηγμένο και αυθαίρετο; Ίσως. Αλλά, έχει κι άλλα: Όταν τα ακίνητα του Αρχιεπισκόπου, εκεί που αγόρασε κι έπαυλη ο Μαλαισιανός, αναβαθμίστηκαν και από 15% συντελεστή δόμησης πετάχτηκαν στο 40% τον Μάρτιο του 2017, με υπογραφή Χάσικου, δύο μήνες πριν από την αποχώρησή του από το υπουργείο και τη μετάβασή του στην επιχειρηματική δράση των τηλεοπτικών καναλιών μέσω του αρχιεπισκοπικού Mega, τι να σκεφτούμε; Αν θεωρούμε ότι ζούμε σε τίμιο τόπο κι όχι σε διεφθαρμένο, το λογικό θα ήταν να σκεφτούμε ότι δεν έγινε καμιά συναλλαγή, ήταν όλα συμπτώσεις. Αλλά, γιατί μας αφήνουν να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα, γιατί δεν λένε όλες τις αλήθειες; Δεν είναι ανάγκη να ταλαιπωρούν τον κόσμο με τις δήθεν κόντρες τους ζητώντας αόριστες πολιτικές ευθύνες εκεί που όλοι μαζί τις καταπίνουν και τις χωνεύουν μια χαρά. Έρευνες για όλα μπορούν να διατάξουν; Κι όχι από επιτροπές για να βάζουν τις έρευνες στα συρτάρια. Μπορούν να δώσουν τη δύναμη, τη βοήθεια και τον σεβασμό τους στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ή σε άλλους ανάλογης καθαρότητας ανθρώπους, να τα ξεσκονίσουν όλα και να τα απλώσουν μπροστά στον λαό; Έχουν το θάρρος να το κάνουν αυτό; Μπα! Εδώ, ένας είναι και από τότε που τον έβαλαν Γενικό Ελεγκτή τον υποσκάπτουν οργανωμένα για να μάθει να μην τους ενοχλεί.

aristosm@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...