Σε πυροβολισμό εκκίνησης αλλά και σε μια ευκαιρία ίσης συμμετοχής και ένταξης, μετατράπηκε η πρωτότυπη ιδέα πέντε Κύπριων φοιτητών για τους αθλητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

 Πρόκειται για ένα σύστημα επικοινωνίας μεταξύ διαιτητών και κωφών αθλητών, που δημιούργησαν για την ομάδα AID4ALL ενόψει του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Junior Achievement. Εμπνευστές του, οι σπουδαστές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναστάσιος Χρυσοστόμου, Γιώργος Μίσιης, Χρίστος Πίτσιλλος, Κωνσταντίνος Σαρρής και Μαρίνος Χατζησταυρής. Η σπουδαία ιδέα κατάφερε να ξεχωρίσει, με αποτέλεσμα η Κύπρος να ανέβει στη πρώτη θέση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού, μόλις στην πρώτη της συμμετοχή στον Θεσμό.

«Το προϊόν αντικαθιστά την ακοή με την αφή. Αυτό διότι σε πολλά αθλήματα γίνεται χρήση οργάνων που απαιτούν ακοή για να αντιληφθούν οι αθλητές τις αποφάσεις ή τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος (εκκίνηση, φάουλ, οφσάιντ)», σημείωσε ο Αναστάσιος Χρυσοστόμου και εξήγησε πως πρόκειται για ένα σύστημα επικοινωνίας μεταξύ διαιτητών και κωφών αθλητών, το οποίο αποτελείται από πομπό και δέκτη ή δέκτες. Τον πομπό λαμβάνει ο διαιτητής – αφέτης του αθλήματος, ο οποίος και μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο τις στιγμιαίες αποφάσεις μέσω ασύρματου σήματος.

Ο δέκτης, που στην απλούστερή του μορφή είναι βραχιολάκι, δίνεται στον αθλητή. Εκείνο, μεταφράζει το σήμα του διαιτητή σε μοτίβα δόνησης. «Στο παρόν στάδιο, μεταφράζεται ένα σφύριγμα σε δόνηση. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα ακοής να ενταχθούν κανονικά στα ολυμπιακά αθλήματα, καθώς και να ασχοληθούν επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό. Αποφεύγονται χρονοτριβές και προβλήματα που αντιμετωπίζονται σήμερα. Την ίδια στιγμή προσφέρονται δυνατότητες ένταξης σε άτομα με προβλήματα ακοής».

Η ιδέα για την καινοτόμα πατέντα, προέκυψε από τη συγγενική σχέση (θείου) που έχει μέλος της ομάδας με επαγγελματία κωφό αθλητή – ποδοσφαιριστή, αλλά και από το γεγονός ότι δύο άλλα μέλη της ομάδας γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα και ήταν, ήδη, ευαισθητοποιημένα. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι πρωτότυπο, το οποίο να μπορεί να σταθεί επιχειρηματικά. Ταυτόχρονα, θέλαμε το δημιούργημά μας να έχει αντίκτυπο στην κοινωνία. Έτσι, σκεφτήκαμε τα άτομα με αναπηρία και ειδικότερα με προβλήματα ακοής. Μας απασχόλησε το πώς αθλούνται αυτά τα άτομα, αλλά και τι ευκαιρίες έχουν στον χώρο του αθλητισμού», σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλα ξεκίνησαν στο μάθημα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία της καθηγήτριας Ντάινας Νικολάου, η οποία και έγινε η μέντοράς τους. 

Όταν, τελικά, η AID4ALL σχεδίασε το πρωτότυπο και με τη βοήθεια του συγγενικού προσώπου, συναντήθηκε με μέλη της Κυπριακής Αθλητικής Ένωσης Κωφών και τον προπονητή της. «Κάναμε τη δοκιμή, για να δούμε πώς δουλεύει. Πρόκειται για άτομα, τα προβλήματα των οποίων δεν απασχολούν. Δεν τους νοιάζονται. Έτσι, αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και το γεγονός ότι κάναμε κάτι για εκείνους. Όταν είδαμε τα χαμόγελά τους και τη χαρά τους, λάβαμε την καλύτερη ανταμοιβή για τους κόπους μας».

Στόχος της ομάδας είναι η βελτίωση του προϊόντος, καθώς και η επιχειρηματική επέκταση της ιδέας, για να βγει στην αγορά. «Παράλληλα, σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε και να επιλύσουμε στο μέλλον τα προβλήματα και άλλων αθλητών που αντιμετωπίζουν αναπηρίες. Επιπρόσθετα, η ίδρυση μιας νεοφυούς επιχείρησης με σκοπό την εύρεση λύσεων και για άλλα προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας».

17.000 φοιτητές στον αγώνα

Το πρόγραμμα StartUp για τη φοιτητική καινοτομία από το Junior Achievement Κύπρου, εφαρμόστηκε πιλοτικά και για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή τριών Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου), 23 ομάδων και περισσότερων των 100 σπουδαστών. Η νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε μετά την αξιολόγηση του επιχειρηματικού πλάνου, την παρουσίαση της επιχειρηματικής ιδέας και τις συνεντεύξεις της κριτικής επιτροπής. Ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός European Enterprise Challenge που ανατέθηκε, φέτος, στο Junior Achievement Ελλάδος, αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών περισσότερων από 17.000 φοιτητών από 300 πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές 18 έως 30 ετών, να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα. Ειδικότερα, δημιουργούν ομάδες και για ένα διάστημα τριών μηνών και εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας, έχοντας υποστήριξη από καθηγητές, καθηγήτριες και μέντορες. Στόχος του προγράμματος, να εφοδιάσει τους νέους με γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την εργοδότησή τους σε κάποιον οργανισμό ή την ανάπτυξη της δικής τους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Θριαμβευτική η πρώτη συμμετοχή

Η AID4ALL κατάφερε να διακριθεί στην Κύπρο και, έτσι, τέλος του Ιουνίου συμμετείχε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μαζί με τις καλύτερες ομάδες 17 ακόμη χωρών. «Συγκεντρωθήκαμε και οι πέντε σε ένα σπίτι, καθώς λόγω της πανδημίας ο διαγωνισμός έγινε διαδικτυακά. Συντονιστήκαμε και κάποια στιγμή ανακοινώθηκε πως ήμασταν οι νικητές και πρώτοι τόσο στην ψήφο του κόσμου όσο και της επιτροπής». Όπως περιέγραψε, είχαν ελπίδες και την επιθυμία να διακριθούν. «Υπήρχαν άλλες 17 εξαιρετικές ιδέες, γι’ αυτό και αναμέναμε προσγειωμένα. Τελικά, όταν ακούσαμε την ανακοίνωση από την υπουργό Παιδείας της Ελλάδος, Νίκης Κεραμέως, ξεσπάσαμε σε πανηγυρισμούς».