To Top
04:02 Πέμπτη
14 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι Ελληναράδες με τα μπάρμπεκιου χοιρινού
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Οι Ελληναράδες με τα μπάρμπεκιου χοιρινού
  08 Νοεμβρίου 2019, 9:45 πμ  
Πριν από μερικές μέρες στην Ελλάδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης κατήγγειλε στη Βουλή ότι ετοιμάζεται μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ έξω από καταυλισμό προσφύγων στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης. Η απάντηση που έλαβε από τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Κυρανάκη ήταν ότι στην Ελλάδα επιτρέπεται η κατανάλωση χοιρινού και αλκοόλ. Υποστηρίζοντας ευθέως, δηλαδή, εκείνους που έστησαν το μπάρμπεκιου.
 
«Εκείνοι» δεν ήσαν κάποιοι αμέριμνοι και αλαφροΐσκιωτοι εκδρομείς που βρέθηκαν εκεί τυχαία και, επειδή τους άρεσε το τοπίο είπαν «δεν ψήνουμε και μερικά κοψίδια;». Όχι. «Εκείνοι» ήσαν μέλη μιας ομάδας που αυτοαποκαλείται «Ελεύθεροι Μακεδόνες» και δεν προσγειώθηκαν από τύχη έξω από προσφυγικό καταυλισμό. Πήγαν εκεί, επί τούτου για να προκαλέσουν.
 
Ο αντίλογος λέει, «όχι, πήγαν εκεί, ως είχαν δικαίωμα ως Έλληνες πολίτες στον τόπο τους». Και συμπληρώνει με την προτροπή «για πηγαίντε σε καμιά μουσουλμανική χώρα και δοκιμάστε εκεί να φάτε χοιρινό δημόσια». 
 
Νομίζω πως όσα εν περιλήψει ανέφερα, δείχνουν ότι στην Ελλάδα έχουμε χάσει εντελώς το μέτρο των πραγμάτων. Ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει πως είναι σωστό, αδιαφορώντας εάν η πράξη του αυτή πληγώνει ή θίγει άλλους ανθρώπους. 
 
Τι ήθελαν να δείξουν, και να αποδείξουν άραγε, οι Ελληναράδες της «Ενωμένης Μακεδονίας» που πήγαν έξω από καταυλισμό μουσουλμάνων, ως επί το πλείστον, και πεινασμένων, εντελώς, προσφύγων, για να κάνουν μπάρμπεκιου με χοιρινό;
 
Δεν έχω λογική απάντηση. Στέρεψα. Έχω κουραστεί να προσπαθώ να καταλάβω και να κατανοήσω τέτοιες συμπεριφορές. Η φίλη μου Νίκη Λυμπεράκη έγραψε στο Protagon.gr:
 
«Έχει δικαίωμα ένας άνθρωπος να φάει και να πιει ό,τι του καπνίσει; Έχει. Αλλά πώς θα μας φαινόταν αν Μεγάλη Παρασκευή, με την καμπάνα να ηχεί πένθιμα, κάποιοι άρχιζαν να γλεντάνε με κοψίδια; Και όχι εδώ όπου «είμαστε όλοι ορθόδοξοι», αλλά κάπου μακριά π.χ. στην ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης;».
 
Κι ο Παναγιώτης Δουδωνής, στο ίδιο σάιτ, σημειώνει:
 
«Κοντολογίς, δεν θα μπορούσα να βρω μια πιο ολόπλευρη προσβολή αυτού που ονομάζουμε “ελληνικότητα” από αυτό που συμβαίνει στα Διαβατά: η ψυχική αντίδραση προς τη σαδιστική επιβολή του δυνατού πάνω στον αδύναμο, χωρίς κανένα σεβασμό προς την πίστη του, αποτέλεσε την πνευματική βάση του απελευθερωτικού μας αγώνα και της πορείας μας στους νεότερους χρόνους. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στη σύλληψη του εθνικού μας ποιητή στους “Ελεύθερους Πολιορκημένους”. Εκεί αντιπαραθέτει τους πεινασμένους και περιορισμένους χωρικά εντός των τειχών Μεσολογγίτες προς την “περιπαίχτρα σάλπιγγα” του “χορτάτου”, “δυνατού κι όλο ψυχές γιομάτου” στήθους των πολιορκητών».
 
Εν κατακλείδι: Αυτοί οι τύποι με τα κοψίδια στο μπάρμπεκιου, δεν υπερασπίζονται κανέναν τρόπο της ελληνικής ζωής, όπως νομίζουν ή πιστεύουν. Απλώς προκαλούν ανθρώπους που είναι πίσω από το σύρμα. 
   
Σκέψη της Ημέρας*
«Δεν χαθήκαμε μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, θα χαθούμε τώρα που πρέπει να βοηθήσουμε παιδιά που πεινάνε; Αυτός που αρνείται την προσφορά σε πρόσφυγες και μετανάστες, για μένα δεν είναι ούτε Έλληνας ούτε Ορθόδοξος. Η Ορθοδοξία περιθάλπει όποιον άνθρωπο από όπου και αν είναι. Αυτό σημαίνει Χριστός». - Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού (στον Βόλο) Ιγνάτιος. Επειδή υπάρχουν στην Ελλάδα, οπωσδήποτε και στην Κύπρο, ιεράρχες που είναι πραγματικά φωτισμένοι άνθρωποι.
 
(*) Αναρτήθηκε προχθές, πάλι ως Σκέψη Ημέρας, στο πρωινό Newsletter του Philenews. Και, με το θέμα με το οποίο καταπιάστηκα σήμερα, όπως και με τα απανωτά φάουλ του δικού μας Προκαθήμενου στην Κύπρο, σκέφτηκα ότι πρέπει να αναδεικνύουμε εκείνους που δεν γίνονται πρωτοσέλιδα! 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...