Την προσοχή των γονέων μπροστά στα νέα δεδομένα που φέρνει η εποχή του αυτοπεριορισμού και των μέτρων πρόληψης για την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, εφιστά η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου.

Όπως σημειώνει, «η ενημέρωση, η εκπαίδευση, η εργασία και η κοινωνικοποίηση της οικογένειας γίνεται, υπό τις περιστάσεις, μόνο μέσα από τα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά παράθυρα, δηλαδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Για το λόγο αυτό, η Επίτροπος επαναφέρει μια τοποθέτηση του 2019, αναφορικά με τις αναρτήσεις των γονιών στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα το δικαίωμα των παιδιών στη διαδικτυακή ιδιωτικότητα. 

Όπως σημειώνεται, «οι γονείς οφείλουν, με τις επιλογές και συμπεριφορές τους, να εξυπηρετούν πρωτίστως τη διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού τους. Ακόμη και όταν ασκούν δικά τους ατομικά δικαιώματα, όπως το να εκφράζονται ελεύθερα». Η διαδικτυακή έκφραση των γονιών, διευκρινίζεται, όταν αφορά τα παιδιά τους θα πρέπει να ασκείται υπεύθυνα και παιδοκεντρικά, ούτως ώστε να μην παραβιάζει το δικαίωμα της διαδικτυακής ιδιωτικότητας των παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΞ για πλατφόρμα connect2cy για Κύπριους στο εξωτερικό

Οι γονείς μέσα από τις αναρτήσεις τους, ειδικά όταν αυτές περιέχουν υλικό που αφορά τα παιδιά τους, αναμένεται να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή ως προς το περιεχόμενο και την ποσότητα των πληροφοριών που δημοσιοποιούν. Πρέπει, παράλληλα, να αξιολογούν τον σκοπό της δημοσιοποίησης. Να συνυπολογίζουν τις πιθανές επιπτώσεις της ανάρτησης στο παιδί τους.

Να εξετάζουν ζητήματα προστασίας από κινδύνους και θέματα ευημερίας και αξιοπρέπειας των παιδιών τους. Πολύ περισσότερο, οφείλουν να σέβονται την άποψη του παιδιού τους, δίνοντας του, ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά του, τη δυνατότητα να διατυπώνει τις απόψεις του για δημοσιοποιήσεις που το αφορούν, παρέχοντας του τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο το δικό του ηλεκτρονικό αποτύπωμα».

Οι πληροφορίες και το υλικό που αναρτούν οι γονείς, σημειώνεται στην τοποθέτηση, διαγράφουν ένα διαδικτυακό προφίλ και διηγούνται μια ιστορία του παιδιού. «Τα δεδομένα των αναρτήσεων είναι δυνατόν να έχουν καθοριστική συμβολή στον τρόπο με τον οποίο το παιδί αντιλαμβάνεται τον εαυτό του». Παράλληλα, οι αναρτήσεις είναι πιθανόν να αφορούν μια ιστορία την οποία το παιδί δεν θα επέλεγε να μοιραστεί. 

Παραθυράκι σε επιτήδειους  

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις ή την αφορμή της ανάρτησης, είναι αναμφίβολο ότι δημοσιοποιείται τεράστια πληροφόρηση για το παιδί. «Σε αυτά τα δεδομένα είναι δυνατόν να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε και αυτό συνεπάγεται πολλαπλούς κινδύνους». Επί παραδείγματι, παράνομη χρήση του υλικού για τη δημιουργία ψεύτικου προφίλ, άντληση πληροφοριών από επιτήδειους που θα ήθελαν να βλάψουν το παιδί, χρήση του υλικού ως μέσο εκφοβισμού. Ακόμη και αναπαραγωγή του υλικού σε ιστοσελίδες που προωθούν την παιδική πορνογραφία.